Som følge af Ruslands invasion af Ukraine opfordrede Den Internationale Olympiske Komité (IOC) i februar til, at alle idrætsforbund og arrangører af sportsbegivenheder burde udelukke russiske atleter.
Langt de fleste forbund reagerede med et nik og smækkede døren i for russiske atleter.
Men nu - omtrent syv måneder senere - overvejer IOC, om det er på tide at invitere russiske atleter, som ikke støtter den russiske invasion af nabolandet, tilbage i internationale sportskonkurrencer.
Det fortæller IOC-præsident Thomas Bach fredag til den italienske avis Corriere della Sera.
- Det handler ikke om nødvendigvis at få Rusland tilbage. Det handler om at få atleter med et russisk pas og som ikke støtter krigen tilbage i konkurrence, siger Thomas Bach til den italienske avis ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Tyske Thomas Bach understreger, at opfordringen om udelukkelse af russiske atleter og ledere stadig gør sig gældende, og at han "er meget glad for, at de internationale idrætsforbund følger opfordringen".
Men hans egen organisation står over for et dilemma, og derfor overvejer de at invitere russiske atleter, der er imod krigen, tilbage i folden.
- Krigen er ikke blevet startet af russiske atleter, siger Thomas Bach.
- Vi har oplevet, at nogle regeringer ikke respekterer autonomien i international sport. Det er grunden til, at vi er nødt til at tage disse beskyttelsesforanstaltninger for i det mindste stadig at sidde en lille smule i førersædet og ikke miste al autonomi.
For beslutningen om, hvem der må deltage i internationale idrætskonkurrencer, bør ligge ved forbundene, mener han.
Og ikke ved de enkelte regeringer, da man i så fald blander sport og politik.
Derfor langede Thomas Bach i juli også ud efter den britiske regering og tennisturneringen Wimbledon for gå i mod de internationale tennisforbunds retningslinjer om, at russiske atleter må stille op under neutralt flag.
I stedet udelukkede man russiske og belarussiske atleter fuldstændig fra deltagelse i turneringen, og selvom det falder i fin tråd med IOC's anbefaling, bør beslutningen ikke ske som følge af indblanding fra den britiske regering, mener Thomas Bach.
- Hvordan kan man garantere en fair konkurrence, hvis regeringer kan vælge, hvem der skal være en del af sporten? I dag er det Rusland og Belarus, men I morgen måske jeres lande. Der er intet land i verden, som er elsket af alle, sagde Thomas Bach ved en konference i juni.
Klart standpunkt fra Danmarks Idrætsforbund
Men det til trods er det endnu ikke tid til at invitere russiske og belarussiske atleter og ledere tilbage i folden. I hvert fald ikke, hvis det står til Hans Natorp, der er formand i Danmarks Idrætsforbund (DIF).
- Hvis vi begynder at trække russiske atleter med ind nu, er vi tilbage til status quo før krigen, og det synes jeg, er uacceptabelt, siger Hans Natorp.
- Den eskalering, der har været i konflikten, hvor Rusland har annekteret fire provinser, sætter bestemt ikke en scene, hvor vi kan begynde at se på, hvordan vi får russiske atleter tilbage.
Derfor har han i samarbejde med en række kolleger fra de øvrige nordiske landes olympiske komitéer lavet en fælles udtalelse. Her understreger de deres holdning om, at det endnu ikke er tid til at se på, hvordan man skal få russiske og belarussiske atleter og ledere tilbage.
Hans Natorp opfordrer dog også IOC til at se indad, for i organisationenens egne rækker findes stadig et par russiske repræsentanter.
- Vi har jo generelt en udfordring med det her, for fra dansk side er vi meget klare om, at russisk repræsentation hele vejen op igennem IOC skal være suspenderet, siger han.
DIF-formanden forstår dog godt Thomas Bachs dilemma om russiske og belarussiske atleter, da kvalifikationen til De Olympiske Lege i Paris i 2024 begynder om lidt. For er de ikke med her, vil de på ingen måde kunne komme med til det kommende OL.
Det er dog sådan, vilkårene er nu, mener DIF-formanden.