Mikrofonen blev slukket, da svensk OL-chef ville protestere mod russisk comeback

Ved weekendens seminar i Den Europæiske Olympiske Komité var ikke alle budskaber lige velsete.

- Der var en helt særlig stemning i lokalet, selvfølgelig. Mange tænkte, at sådan noget må ikke ske, siger chef i Sveriges Olympiske Komité, Peter Reinebo, til SVT. (Foto: © 11610 Stina Stjernkvist/TT)

Mikrofoner giver en vis samtalemæssig overhånd, men det er i virkeligheden personen med hånden på volumenknappen, der har magten.

Det mærkede Peter Reinebo, virksomhedschef i Sveriges Olympiske Komité, SOK, da han ved et olympisk seminar i europæisk regi i weekenden ville fremføre en række synspunkter.

Hovedpointen var, at han med sine nordiske kolleger ønskede at protestere mod ethvert antræk til at lukke russiske og belarusiske idrætsudøvere indenfor i international idræt igen.

Men da Peter Reinebo ville levere budskabet, blev mikrofonen slukket.

- Det var en meget ubehagelig oplevelse. At blive behandlet på den måde, siger Peter Reinebo til SVT.

Det samme skete for den ukrainske delegation.

- Det handler ikke om nødvendigvis at få Rusland tilbage. Det handler om at få atleter med et russisk pas og som ikke støtter krigen tilbage i konkurrence, sagde IOC-præsident, Thomas Bach, forleden. Det er de skandinaviske lande ikke enige i. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)

Den samlede skandinaviske opfordring, som blev udsendt i forrige uge, afviger en del fra de tanker, præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, forleden luftede. Måske tiden alligevel er blevet moden til at åbne døren mere på klem for russiske atleter, lød overvejelsen fra Bach.

Her er Reinebo og kollegerne i Norden slet, slet ikke. Svenskeren følte sig meget uretfærdigt behandlet på mødet i Den Europæiske Olympiske Komité, EOC.

- I forbindelse med at generalsekretæren i EOC gennemgik betingelserne for mødet, fortalte han om vigtigheden af åben kommunikation. Det var en mulighed for mig til at række hånden op og sige, at jeg har en kommentar, siger Peter Reinebo til SVT.

- Det er forkert, mener DIF

Begrundelsen for den slukkede mikrofon var, at der ikke skulle tales politik på mødet, forklarer Morten Mølholm, som er direktør i Danmarks Idrætsforbund.

Han var ikke selv til stede ved det føromtalte møde, men ankom til seminaret senere samme aften. DIF-direktøren kalder det "helt bevidst", at hans svenske kollega blev tiet på talerstolen.

- Folk vidste godt, hvad det gik ud på, siger Morten Mølholm.

- Vi synes, at det er forkert (at slukke mikrofonen, red.). Man kan altid diskutere, hvornår man skal fremføre sådanne ting og timingen i det, men det, at man lukker for mikrofoner, når det ikke lige behager, hvad der kommer af budskaber, er meget mod vores tankegang.

- Vi ønsker en åben debatkultur og transparens, så det var vi ikke begejstrede for, siger direktøren i Danmarks Idrætsforbund.

Den danske idrætsleder har efterfølgende talt med flere kolleger, og han oplever, at situationen deler vandene.

- Nogle synes, at det er forkert at rejse sådanne spørgsmål, fordi man ikke skal blande sport og politik, og så er der andre, som os, der synes, at vi bliver nødt til at gøre opmærksom på situationen, siger Morten Mølholm.

Han understreger, at der skal være plads til uenigheder, men ikke at slukke mikrofoner.

Situationen gentog sig da heller ikke søndag, hvor Mølholm deltog ved et møde i IOC-regi.

- Her fik jeg gentaget pointerne uden at blive afbrudt. Jeg opfordrede IOC til at tænke sig om i forhold til at lukke Rusland ind i varmen igen, fordi vi ikke synes, det er tidspunktet, siger direktøren i Danmarks Idrætsforbund.