KOMMENTAR Doping-gys rammer Astana hårdt

DR Sporten cykelkommentator Henrik Liniger giver sit syn på årets første tvivlsomme sag i Tour de France.

Lars Boom har allerede trukket de største overskrifter i årets Tour de France. EPA/KIM LUDBROOK (Foto: © KIM LUDBROOK, Scanpix)

Så kom doping-gyset lige retur til Tour-folket, her få timer før det går løs i Holland. Lars Boom har for lave kortisolværdier og selv om man ikke kan understrege nok, at det ikke er en egentlig dopingsag, så viser reaktionen på nyheden, at der ikke skal meget til for at fjerne Tourens tynde lag af fernis over fortidens dopingrædsler.

Det er ellers bemærkelsesværdigt at det ikke har handlet ret meget om doping på Tour de France de sidste par år. En udvikling som alt efter temperament kan tilskrives tre ting: At der dopes mindre, at testene ikke kan finde alt og at der både hos cykelfolk og tilskuere er en generel udmattethed over, at det altid skal handle om dette emne.

Nu drejer det så igen om ting, der foregår væk fra landevejen, og uanset hvor Lars Boom-sagen ender, så vil dens konsekvenser være til at mærke.

Astana hårdt ramt af sagen

Testresultatet kan næsten ikke ramme mere uheldigt end hos Lars Boom. En stor hollandsk stjerne på vej ud af løbet lige før Tour-start i Holland er naturligvis yderst spektakulært. Og at han så er en vigtig hjælper for den forsvarende Tour-vinder, Vincenzo Nibali, giver det også væsentlig sportslig betydning, hvis han må opgive at stille til start.

Mens belastende er det dog for holdet. Efter nogle dopingsager sidste år fik Astana fik kun lige akkurat lov at beholde sin World Tour-licens, og det kasakhiske mandskab er fortsat under streng overvågning af det internationale cykelforbund, UCI.

Skulle det vise sig, at Lars Booms lave kortisolniveau er et resultat af brug af forbudte stoffer, vil den licens komme i fare, men uanset om forklaringen er en anden, så er denne sag noget af det sidste, som Astana har brug for.

Fra et dansk synspunkt bliver det også interessant at se, om Jakob Fuglsang synes, at det hele er ved at være lidt for broget hos Astana. Han oplyste selv i går, at hans konktraktmæssige fremtid er tæt på at falde på plads, men gav ingen detaljer.

Frivillighed virker ikke

Skulle Lars Boom alligevel stille til start i dag, så må Astana forlade bevægelsen for en troværdig cykelsport, MPCC: En frivillig organisation, hvor en række hold har tiltrådt nogle regler, som er endnu strengere end det egentlige dopingreglement.

Hvis sagen ender sådan, så er det ellers prisværdige initiativ i mine øjne ved at være kaput. Så vil under halvdelen af World Tour-holdene være med i sammenslutningen, og MPCCs betydning vil derfor være temmelig udvandet.

Det er et bevis på, at kun faste og stramme regler virker i forhold til doping. Evnen til frivilligt at gå længere end juraen foreskriver, holdet åbenbart kun, indtil det rammer én selv.

Efter denne kommentar blev skrevet, har Astana besluttet, at Lars Boom stiller til start ved dagens etape i Utrecht.