Landsbykonges badmintonprojekt kan fuldende vild rejse

En enkelt mands drøm har ført badmintonholdet fra Langhøj til oprykning fem gange på syv år - næste skridt er Badmintonligaen.

(Foto: © Morten Stricker, Morten Stricker)

Jørgen Søvndal tripper rundt i Langhøjhallen, mens spillerne fra Langhøj lige så stille er begyndt at varme op på badmintonbanerne. En familie er kommet i god tid og sidder i cafeteriet og spiser pommes frites. Jørgen Søvndal går hen og hilser, men han er hurtigt væk igen.

Der er under en time til kampstart og kun meget få tilskuere til stede i hallen, så Jørgen Søvndal åbner gentagne gange døren ud til parkeringspladsen for at kigge efter biler. Der venter en vigtig kamp imod Lillerød, og hjemmeholdet får brug for al den støtte, de kan få, hvis de skal rykke op for syvende år i træk.

Tilbage i 2011 spillede Langhøjs badmintonhold kun i serie 1, den syvende bedste række i Danmark. Allerede dengang var det et familieforetagende. Jørgen Søvndal, konen Bente Søvndal og sønnen Peder spillede alle tre på holdet. Nu er det kun Peder Søvndal, der spiller for Langhøjs hold.

I dag er Jørgen Søvndal cheftræner, og Bente Søvndal er formand for badmintonafdelingen. Dengang så Jørgen Søvndal et stort talent i sin søn, og derfor brugte han mange timer på badmintonbanen med ham. Men efterhånden var der ikke nok modstand blandt træningsmakkerne til at udfordre Peder Søvndal, i takt med at han blev bedre.

Og det er et generelt problem små klubber som vestjyske Langhøj oplever. De har svært ved at holde på deres spillere, og ifølge Jørgen Søvndal er det på grund af geografien. De unge talentfulde spillere rykker til mere etablerede klubber i storbyerne, når de skal tage en uddannelse, og de kommer sjældent hjem igen.

- Peder havde ingen modstand. Hvis han skulle have det, skulle han til Ikast eller Århus. Vi ville gerne give ham rammerne for at blive bedre, så han stadig kunne blive boende herhjemme, siger Jørgen Søvndal, også kendt som Landsbykongen fra Linde i DR-programmerne ’Landsbykongerne’.

Jørgen Søvndal fandt en løsning på problemet. Han åbnede sit hjem for dygtige spillere fra hele Europa, så hans søn og andre lokale spillere kunne få træning på højt niveau.

Købte kræfter

Klokken er snart 19, og tilskuerne bliver flere og flere. Børn, forældre og andre lokale badmintoninteresserede optager stolene, der omkranser de to badmintonbaner.

En gruppe af børn har fået fingrene i røde truthorn, og den skarpt klingende lyd fylder hallen sammen med mumlende stemmer fra de omtrent 300 fremmødte tilskuere. De blåklædte gæster fra Lillerød skal virkelig komme til at mærke, at de er på udebane.

Tilskuerne klapper under præsentationen af de to badmintonhold. Opråberen kommer på prøve, når hun skal præsentere Langhøjs hold. Holdet består overvejende af østeuropæere med navne som Kseniya Ryzhova, Terezka Svabikova og Adam Cwalina, der får den danske tunge til at slå knuder.

For flere år tilbage klingede holdsedlen af mere traditionelle danske efternavne som Andersen og Nielsen, dengang da Langhøj kun spillede i serie 1, den syvende bedste række i Danmark.

I takt med at holdet har avanceret op i rækkerne de sidste seks år, har Jørgen Søvndal været på udkig efter dygtige spillere rundt omkring i verden, der kan matche – og gerne løfte – det niveau, holdet spiller på. For seks år siden erklærede Jørgen Søvndal nemlig, at Langhøj skulle i Badmintonligaen.

- Mange kalder os for en købeklub, og det er vi måske også, men det er kun få der ved, at de udenlandske spillere rent faktisk bor her, siger Jørgen Søvndal.

- Flere af dem har boet her i 4-5 år, så dem betegner vi som lokale. Andre ligahold flyver bare deres udenlandske spillere ind for en holdkamp. De fleste af vores spillere bor her fast, og giver noget tilbage til vores klub.

Jørgen Søvndal og hans familie bor på en gård et par kilometer uden for landsbyen Linde mellem Holstebro og Struer. På gården har han samlet sit firma, sit hjem og sin store passion for badminton.

Han har bygget to badmintonbaner i en hal, der først var tænkt til de maskiner, han bruger i sit firma. Nu er det samlingspunktet for mange af klubbens spillere. Han ejer en anden gård cirka en kilometer ved siden af sit hjem, hvor de udenlandske spillere bor. I løbet af ugen arbejder spillerne for Jørgen Søvndal som træner for de unge, lokale spillere.

Jørgen Søvndals gård ligger en 5-minutters køretur fra Langhøjhallen, hvor Langhøj i aften skal kæmpe mod Lillerød, som ligger sidst af de fire hold, der spiller om at rykke op i ligaen. Det er kun de to bedste hold, der rykker op.

Selv ligger Langhøj nummer tre, så en sejr over Lillerød denne tirsdag aften er altafgørende, hvis holdet skal bevare drømmen om oprykning. Seks kampe skal spilles, før drømmen kan blive en realitet.

Diktatorens drengedrøm

Langhøj blev i denne sæson nummer ét i første division og har dermed mulighed for at rykke op i Badmintonligaen, hvis de klarer sig godt i det igangværende slutspil.

Mange kan tage del i æren, men mest af alt startede det som Jørgen Søvndals projekt, og sådan slutter det formentlig også.

- Det kræver, at man har en passion for sporten. Det kræver ildsjæle, og så kræver det en lille diktator, og det er mig. Jeg træder til, når det gør ondt, og sørger for, at vi giver den en ekstra skalle, siger Jørgen Søvndal, der oprindeligt er vokset op i Vamdrup i Sydjylland.

- Jeg tror ikke, der er nogen til at samle det op, hvis jeg ikke er her. Det er nok lidt mit projekt.

Når man spørger Jørgen Søvndal, hvor ambitionen om at spille i Badmintonligaen kommer fra, griner han bare smørret og peger på sig selv. Det har hele tiden været hans drengedrøm.

Da han for seks år siden sagde, at han ville have et hold i ligaen, var der mange, der grinede af ham. Det virkede fuldstændig usandsynligt for mange, at en by med knap 400 indbyggere, skulle have et hold i landets bedste række.

I dag er der ikke så mange, der griner af Jørgen Søvndal.

- I dag møder jeg mange ude til turneringer, der siger til mig: ’Bliv ved Jørgen, bliv ved! Vi skal have Langhøj i ligaen’ - for altså, hvem fanden kender Langhøj?

- Hver gang folk har sagt, at jeg skulle tage det roligt med mine ambitioner, har jeg bare taget den der overligger og kylet den ad pommern til.

Og det vinderinstinkt har 52-årige Jørgen Søvndal altid haft. Allerede som 19-årig fik den handlekraftige vestjyde ideen til at lave firmaet Sicatech med sin kone Bente Søvndal. Det succesrige firma laver maskindele og produktionsudstyr til den grafiske branche.

Hans succes smitter også af på lokalområdet, for Jørgen Søvndal bruger mange kræfter på at holde liv i landsbyen Linde, der har været truet af lukning. Når en bygning står tom, køber han den og sørger for, at den kommer i brug igen – oftest uden at profitere på købet.

Bonderøv

Trommehvirvlen buldrer fra tilskuerrækkerne. En gruppe af børn slår livligt på det bulede skind med trommestikker, så håndfladerne brænder. De råber i kor:

- Vi er seje, vi er rå – bonderøve ligeså. Kom så Langhøj!

Og bonderøv står der nærmest skrevet over det hele, når man besøger Jørgen Søvndal hjemme hos ham selv. Han er næsten altid klædt i shorts og træningstrøje. Selv på denne kølige aprilaften tøffer han rundt i klipklapper med bare tæer i residensen.

Man finder ham enten på badmintonbanen eller på et af hans mange firehjulede cross-køretøjer. På den store landejendom er der rig mulighed for at lukke den indre drengerøv ud med en tur rundt i de smattede hjulspor. Det er en god måde at få bugt med al den ophobede energi, Jørgen Søvndal virker til at være fuld af. Det er tydeligt, når han hopper rundt imellem badmintonbanerne, når Langhøjs spillere er i aktion.

Golden set

Efter to og en halv time er der spillet seks tætte kampe denne tirsdag aften i Langhøj. Hjemmeholdet har vundet tre kampe, og Lillerød har vundet tre. Det betyder, at kampen skal afgøres i et såkaldt golden set. Ét sæt til 21.

Kategorien bliver mixdouble.

Sættet skal spilles af tjekkiske Terezka Svabikova og polske Adam Cwalina fra Langhøj. De møder Ann Nielsen og Nicklas Engholt fra Lillerød.

Langhøj bringer sig foran 11-9 ved opholdet, men den snævre føring kan ikke berolige Jørgen Søvndal. Kampen er blevet alt for spændende for ham, så han går hurtigt ud ad en dør bag banen for at samle sig.

Han kan dog alligevel ikke helt holde sig væk, så han dukker hurtigt frem fra døren igen, og nu ser det lysere ud inde på banen. Langhøjs mixdouble lægger afstand til Lillerød med en større føring, og nu kan de lukke sættet.

Lillerød løfter bolden langt ud over baglinjen og giver dermed Langhøj det sidste point, de behøver. Mixdoublen vinder golden set 21-16, og Langhøj vinder den samlede holdkamp 4-3.

Jørgen Søvndal kan samle sit hold og danse sejrsdansen. Tre timers nervepirrende spænding er forløst i en stor jubelscene. Søvndal kan slippe nervøsiteten for en stund.

- Jeg blev nødt til at gå ud af hallen under det sidste sæt. Jeg vil bare så gerne vinde på vegne af mit hold. Det er det, jeg lever for, siger han.

Og med aftenens sejr er der stadig håb for Langhøjs underdogs. Mandag 16. april skal de spille deres femte kamp mod topholdet Odense, og de har brug for endnu en sejr, hvis drømmen om Badmintonligaen fortsat skal leve.