Horslunde på det vestlige Lolland er en succeshistorie for en landsby, der ligger i et område med få jobs og dårlig økonomi.
Men selvom byen med knap 700 indbyggere i forbindelse med kommune-sammenlægningen for godt 10 år siden mistede status som hovedby, så er byen to gange blevet kåret som Årets Landsby.
Nu bliver Horslunde fremhævet som et godt eksempel i en rapport fra Udvalget om Levedygtige Landsbyer.
Rapporten fremhæver eksempelvis håndværkerklubben i Horslunde, hvor lokale håndværkere hjælper hinanden. Samtidig har landsbyen fundet ud af at genbruge tidligere kommunale bygninger samt etableret en park på det tidligere stadion.
Udvalgets rapport fremhæver også, at Horslunde har to dagligvarebutikker, to skoler, idrætshal og lige nu tiltrækker ressourcestærke unge.
Udvalgsformand: Gi’ folk lyst til at bo i landsbyerne
I landsbyen Nyrup ved Sorø på Sydsjælland fremlægger Udvalget for Levedygtige Landsbyer i dag sine anbefalinger, der skal være med til at sikre liv og aktivitet i hele landet, som formanden for udvalget Jens Kristian A. Møller udtrykker det.
Han anbefaler sammen med udvalget, at kommunerne i samarbejde med de lokale beboere i landsbyerne lægger en strategi i forhold til, hvordan man vil udvikle de enkelte landsbyer og landdistrikter.
Udvalget anbefaler endog, at den strategiske planlægning skal indarbejdes som en forpligtelse for kommunerne i planloven.
Jens Kristian A. Møller siger også til DR Sjælland, at det er vigtigt at håndtere den tomme overskydende boligmasse, der er rundt omkring i landet.
- Vi skal også motivere og styrke lysten til at bosætte sig og blive boende i landsbyerne, for det er en vigtig ting, at der er nogen, der har lyst til at bo i landsbyerne og landsdistrikter, tilføjer Jens Kristian A. Møller.
Mere bredbånd
Men det er ikke kun kommunerne, der skal arbejde for at holde liv i de små byer.
Staten skal ifølge udvalget fortsætte arbejde med at sikre mobildækning og med at udrulle bredbånd for på den måde at fremtidssikre virksomheder i landdistrikter. Det vil også gøre, at flere vil bosætte sig på landet.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen er til stede ved dagens møde i Sorø, og han vil nu se på de anbefalinger, udvalget er kommet med.
- Det er afgørende for Danmark, at vi skaber udvikling i alle dele af landet, og at vi gør det attraktivt at bo og leve overalt. Det kræver blandt andet, at vi får skabt gode stærke lokalsamfund og landsbyer, som udvikler sig, udtaler Erhvervsminister Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.
I rapporten anbefales det også, at det forhøjede befordringsfradrag i yderkommunerne bliver ført videre fra 2019.