'Påstand mod påstand' på P3: ’Vores valgdækning er skræddersyet til at være indholdsrig og underholdende’

Værterne bag ’Påstand mod påstand’ tvinger de danske partiledere til at definere deres egne kernevælgere og får dem til at prioritere både symbolpolitiske og personlige emner. Programmet sendes alle mandag-torsdag 16.00 og 18.00 på P3, og i løbet af valgkampen inviterer de alle partilederne i studiet.

Holdet bag 'Påstand mod påstand': redaktør Oliver Bøttner, vært Sebastian Lund, reporter Simon De Assis og vært Martin Plauborg. Foto: DR.

Den typiske kernevælger fra Dansk Folkeparti er en person fra Hvidovre, der kører i en fossildrevet Sedan og er træt af krænkede kvinder på P3. Til aftensmad nyder personen en oksemedaljon med bacon, taler om problemerne ved energikrisen og drømmer om i morgen.

Sådan lød vælgersætningen i hvert fald fra Dansk Folkepartis egen partiformand Morten Messerschmidt, da han tirsdag eftermiddag var gæst i P3-radioprogrammet ’Påstand mod påstand’.

Valgkampen er i gang, og værterne Martin Plauborg og Sebastian Lund inviterer løbende de 14 partiledere i studiet for at gøre lytterne klogere på, hvad de enkelte partier og politikere står for.

- Det er selvfølgelig specielt at have partilederne i studiet og vildt at snakke med de folk, der på mange måder træffer beslutningerne for os alle sammen. Men det er også et bredt spektrum af personer, der bringer energi ind på hver deres måde. Det er godt for P3 og godt for os. For mig er det vigtigste, at vi altid holder det samme humør, det giver den bedste radio, hvor man har lyst til at høre med, siger Martin Plauborg.

Sebastian Lund supplerer:

- Hele det der journalist-politiker-setup er rent teater, og for mig handler det om at ødelægge den illusion. På alle pressemøderne forsøger journalisterne at nedbryde politikerne med spørgsmål, de har skrevet ned på indersiden af deres hovedpude i 14 forskellige formater. Det er så opsat. Det sjove og interessante opstår, hvis vi får bildt politikeren ind, at tæppet ikke er gået op endnu, og vi ikke skal lege journalist og politiker, siger radioværten.

En skræddersyet valgdækning til lytterne

’Påstand mod påstand’ sender liveradio mandag-torsdag fra klokken 16.00 til 18.00 på P3. Tirsdag eftermiddag fik de to værter selskab af Morten Messerschmidt, der havde taget en uventet gæst med til DR Byen.

- Morten, du er jo ikke kommet alene ind i studiet i dag. Hvem er det, du har taget med dig? indledte Martin Plauborg, og gav partiformanden mulighed for at fortælle lytterne, hvem der var med i studiet.

- Jeg har taget Hugo med, der er min maskot – min lille bomuldshund, der har lagt sig her, forventningsfuldt ved min fod, forklarer politikeren.

Den næste halve times tid er Hugo publikum, mens Martin Plauborg og Sebastian Lund ’tager temperaturen i DF-land’ og sammen med Morten Messerschmidt gør lytterne klogere på Dansk Folkepartis politik.

Oliver Bøttner er redaktør på programmet, og han fortæller, at redaktionen har skræddersyet segmenterne, så de tilbyder lytterne en valgdækning, der er både indholdsrig og underholdende.

- Vores valgdækning er bygget op om to simple formater: ’beskrivelsen af en kernevælger’ og ’ja/nej-runden’. Ideen med kernevælger-segmentet er, at politikerne i stedet for at beskrive deres politik, skal beskrive hvad de tænker, der er vigtigt for deres vælgere. Det tvinger dem til at træffe nogle valg, så de ikke kan henvende sig til alle danskere på en gang, fortæller han.

Og for at få Morten Messerschmidt til at definere sin egen typiske kernevælger, stiller Martin Plauborg og Sebastian Lund partiformanden en række spørgsmål.

Senere koger de svarerne ned til en konkret DF-vælgersætning, men først skal politikeren svare på: ’Hvor er det første sted, du deler flyers ud, for at være sikker på at score stemmer?’, ’hvilket transportmiddel anvender den typiske kernevælger?’, ’hvad gør dem vrede og forargede?’, ’hvad nyder de til aftensmad?’, hvilke problemer synes de, politikerne skal løse?’ og ’når de lægger hovedet på hovedpuden, hvad drømmer de så om?’.

- Det er vigtigt for os at have et format, hvor politikerne bliver tvunget til aktivt at vælge, hvem de IKKE appellerer til. Vi ved jo godt, at det ikke er alle vælgere fra Liberal Alliance, der kommer fra Rungsted Sejlklub, men det fortæller vælgerne meget om partiet, når Alex Vanopslagh siger, at det er der, han vil starte med at uddele flyers. Det giver vores lyttere en mulighed for at se sig selv i spejlet og tænke ’har jeg noget tilfælles med folk i Rungsted Sejlklub?’, forklarer Sebastian Lund.

Dagens gæst Morten Messerschmidt og maskotten Hugo. (Foto: © Sofie Gerdes)

Journalistikkens 4-4-2

Det er langt fra første gang, at Morten Messerschmidt gæster P3-studiet og partiformanden siger også, at ’det er få studier, hvor han føler sig så meget hjemme, som her’.

Som gestus har han fået medbestemmelse på den musik, der bliver spillet i radioen.

- Det her var Twenty One Pilots med ’Shy Away’ – personligt ønsket af vores gæst i dag, nemlig dig Morten Messerschmidt, siger Sebastian Lund i mikrofonen efter musikpausen.

- Ja, vi kan ikke blive ved med at spille opera, Morten, siger han - og det tager politikeren meget let.

- Nej, det ved jeg godt. Nu er det jo også valgkamp, så det må gerne være lidt folkeligt, svarer han og smiler.

Og efter et blødere format, blev det tid til ’ja/nej-runden’.

- Ideen med runden er, at det skal være hamrende sjovt for lytterne, men den skal også vise, hvordan partierne prioriterer, stikke til deres symbolpolitik og vise mennesket bag politikken. I forhold til Morten forsøger vi at sætte ældre-mærkesager op imod de prioriteringer, som vores lyttere har, for at få ham til at vælge, fortæller redaktør Oliver Bøttner.

Sebastian Lund håber, at runden vil give lytterne nogle konkrete svar fra politikerne, og give dem en forståelse for, hvor partierne adskiller sig fra hinanden.

- ’Ja/nej-runden’ er ikke et kreativt svendestykke, men den fungerer og er fandens god til det, den skal. Det er journalistikkens 4-4-2, og gør det muligt at glide ind og ud af svære spørgsmål og lette grin, siger Sebastian Lund.

’Jeg er stort set menneskerettighedernes Darth Vader’

I den normale udgave af ’Påstand mod påstand’ beskæftiger Martin Plauborg og Sebastian Lund sig med påstande og forsøger at be- eller afkræfte dem. I valgprogrammerne er formatet vendt om, og værterne foreligger udvalgte påstande for politikerne, der så skal svare ’ja’ eller ’nej’.

Undervejs har Morten Messerschmidt svært ved at svare på, om det er vigtigst at tage et opgør mod woke-kulturen eller løse klimakrisen. Han prøver at argumentere for, at hot-doggen var dansk, fordi den serveres i pølsevogne. Og så siger han tydeligt nej til, at han er fan af menneskerettighederne med den tilhørende kommentar: ’Jeg er stort set menneskerettighedernes Dart Vader’.

Inden Martin Plauborg og Sebastian Lund siger tak for i dag til partiformanden, beretter han, at han hellere vil spise et helt chips-rør fuld af oblater, end sætte tænderne i en durumrulle fra Nørrebrogade.

- Det er næppe lige så sundhedsfarligt, lyder det tørt fra Morten Messerschmidt, inden han sammen med maskotten Hugo forlader radiostudiet.

Redaktionen har en ambition om at holde en afslappet og hyggelig stemning, når de inviterer partilederne indenfor, og i al beskedenhed mener de, at det er gået godt med de politikere, de har haft i med. De er glade for programmet med Morten Messerschmidt, og glæder sig til at få flere politikere i studiet.

- Den bedste radio for mig er ret simpel: behold samme humør og stemning med alle dem, du har igennem – om det er partilederen eller bageren fra Viborg. På den måde kan vi slippe afsted med kritiske spørgsmål, hvor politikeren rent faktisk forholder sig til det, vi spørger om i stedet for at svare udenom, fortæller Martin Plauborg.

Sebastian Lund kalder dagens program for en fest.

- For mig som journalist er det som juleaften, når der er meget symbolpolitik. Og så er jeg bare glad for, at vi får mulighed for at levere en valgdækning, der er målrettet vores lyttere og ikke er røvsyg, griner han.

Hør hvordan det lød da Morten Messerschmidt var gæst i 'Påstand mod påstand' her.

Du kan høre ’Påstand mod påstand’ mandag-torsdag klokken 16.00 til 18.00 på P3. Alle tidligere afsnit ligger i DR Lyd.