Bagsiden af den danske LGBT+-kultur er til at tage og føle på og er præget af tvang, manipulation og seksuelle overgreb. I DR-dokumentarserien ’Uden samtykke’ står otte mænd fra homomiljøet frem, og fortæller om deres oplevelser med seksuel grænseoverskridende adfærd.
Mændenes rå og ærlige fortælling modtog onsdag aften Medieprisen ved uddelingen af Danish Rainbow Awards i København. Medieprisen bliver, som det hedder, uddelt til en medieorganisation eller et produktionsselskab, der gennem deres arbejde og produktion skildrer LGBT+-personer, eller informerer om deres virkelighed, og de kampe, som de gennemgår i Danmark og resten af verden.
Prismodtagerne ved prisfesten er blevet fundet ved en afstemning i LGBT+-miljøet.
Samtlige tre programmer, der var nomineret til Medieprisen var fra DR. ’Uden samtykke’ hentede prisen for tv-serien ’Macho 2’ og P3-podcasten ’Dragcentralen’. Annie Rection, der er én af de tre værter bag ’Dragcentralen’, var samtidig nomineret i kategorien Årets Drag-performer.
- P3 havde alle de tre nominerede i kategorien Årets Mediepris, og det er vi så stolte af, fordi vi skal vise livet for alle danskere – både når det er let, og når det er svært. Alle de nominerede havde fortjent at vinde, men at det er ’Uden samtykke’, der er produceret af Nordisk Film TV er vigtigt, fordi serien belyser et problem, der indtil videre ikke har været i de danske medier, siger Malene Birkebæk, ledende redaktionschef i DR Ung.
’Uden samtykke’ giver anledning til handling
’Uden samtykke’ er en dokumentarserie i tre afsnit med titlerne: ’Fordi jeg er homo’, ’Når systemet svigter’ og ’De magtfulde mænd’.
- Vi har et problem med seksuelle overgreb i LGBT+-miljøet, og det bliver vi simpelthen nødt til at tale om, konstaterer Ask Ulrich Petersen, der er forperson i LGBT+ Danmark, i seriens første afsnit.
Hans ord bliver bekræftet af tal fra Projekt Sexus-undersøgelsen der peger på, at danske homoseksuelle mænd bliver udsat for seksuelle overgreb seks gange oftere end heteroseksuelle mænd.
Gennem personlige beretninger og ekspertudsagn kommer ’Uden samtykke’ med en række bud på, hvorfor der er så mange overgreb i miljøet, og hvad der skal gøres for at komme dem til livs.
Programserien ’Uden samtykke’ er blevet rost for at starte en ærlig og åben samtale, der giver anledning til handling.
Nina Rask som årets LGBT+-person
Danish Rainbow Award blev holdt i Cirkusbygningen i København onsdag aften, hvor der blev uddelt priser i 14 kategorier. Prisfesten hylder dem, der tør være sig selv, og årets LGBT+-person 2022 blev Nina Rask, der er uddannet gennem Talentholdet i DR og har prodcueret flere programmer for DR.
Nina Rask står blandt andet bag tv-programserien ’Hvilket køn er du?’, P3-miniserien ’Too Sune?’ og podcasten ’Hvor regnbuen ender’, der hentede sidste års Mediepris ved Danish Rainbow Award 2021.
Årets LGBT+-person gives til en person, ’der går forrest i kampen for minoriteters rettigheder og som er et forbillede for andre i miljøet’.
Ifølge motiveringen hedder det, at Nina Rask er årets vinder, fordi hun stiller skarpt på de følelser og dilemmaer, der opstår, når man ikke lever op til samfundets norm for, hvordan man er ’rigtig’ mand eller ’rigtig’ kvinde.