’Go’ Morgen P3’: ’Vores valgdækning skal være hverdagsrelevant og ekstremt konkret’

Når ’Go’ Morgen P3’ dækker folketingsvalget bliver det i et sprog, som er forståeligt for de unge – for ellers springer de fra. I løbet af valgkampen inviterer P3 alle partilederne i studiet for at tale om emner, der er udvalgt af lytterne.

I løbet af valgkampen inviterer værterne på 'Go' Morgen P3' Mikkel Rosendal, Liva Manghezi og Andreas Kousholt alle partilederne i studiet. (Foto: © Emma Ishøy)

Klima, sundhed og økonomi. Det er de tre emner, der - ifølge en Epinion-undersøgelse - fylder mest for de unge, når det kommer til politik og folketingsvalg.

P3 har en ambition om at dække valget med unge briller og klæde ungdommen bedst mulig på til at gå til stemmeurnen den 1. november.

Andreas Kousholt er vært på ’Go’ Morgen P3’ og sammen med to kolleger har han været på en ’Danmarks-tour’ for at besøge unge i hele landet og få en fornemmelse for, hvad der fylder for dem, når det kommer til politik.

- Det har været enormt givende at være ude og få en forståelse af, hvordan de unge tænker om politik. Der er rigtig mange af dem, der ikke forstår hvad politikerne siger, og de unge har en følelse af, at politikerne slet ikke snakker til dem. Jeg har lært, at vi skal være ekstremt konkrete, hverdagsrelevante og være opmærksomme på at tale i et forståeligt sprog– ellers springer de fra, siger han.

Redaktionen har specifikt valgt at centrere deres valgdækning ud fra de tre emner: klima, sundhed og økonomi. Emnerne er bestemt ud fra en Epinion undersøgelse, hvor 1.003 personer i alderen 18-31 år har svaret på, hvad der er det vigtigste politiske emne for dem.

- Jeg synes jo, at vi har et stort demokratisk ansvar for at formidle valget til unge, der er ved at finde deres egen plads på det politiske spektrum. Det er vigtigt for os at finde ud af præcis, hvad der er vigtigt for dem, så vi kan levere et indhold, der ruster dem til at træffe deres valg på et oplyst grundlag, siger Lasse Bjerrum, der er redaktør på ’Go’ Morgen P3’.

’Vi journalister skal lære at tage hovedet ud af vores egen medierøv’

I slutningen af september besøgte Andreas Kousholt, Lasse Bjerrum og journalist Sofie Skødt Mortensen unge rundt i Danmark, for at de bedst muligt kunne tilrettelægge valgdækningen efter målgruppens behov. De besøgte forskellige ungdomsuddannelser i Esbjerg, Glamsbjerg, Roskilde og Ishøj, og snakkede med elever på FGU (Forberedende Grunduddannelse), Tømreruddannelsen, læreruddannelsen, HHX og STX.

Andreas Kousholt forklarer, at ’Danmarks-touren’ var en øjenåbner for ham, og at det har hjulpet ham med at forstå, hvordan han skal formidle politiske emner på ’Go’ Morgen P3’. Touren var meget uformel – de havde ikke taget et stort slideshow med, men forsøgte at være i øjenhøjde med de unge og lytte til, hvad de tænkte om valget.

- Det var enormt fedt at være ude og møde en masse forskellige unge, der har forskellig baggrund og høre, hvordan de har det med politik. Jeg er jo sådan en, der altid har synes, at politik er topfedt, og så glemmer jeg hurtigt, at der er nogle, der synes, det er dødssygt. Det eneste, der betyder noget for dem, det er hvad den enkelte politiker helt konkret vil gøre for dem og for deres nærmeste, siger radioværten.

Lasse Bjerrum fortæller, at de unge har så mange andre ting, de gerne vil nå i hverdagen, så både politikerne og medierne skal være skarpe i deres formidling af politik, hvis de skal appellere til de unge vælgere.

- Alt det, vi lapper i os på journalistgangene – sensation, konflikt og højrøstede debatter – det er de unge hamrende ligeglade med. Jo mere mudderkast, der er mellem politikerne, jo hurtigere står de af. Det har virkelig været en læring for os, at vi skal tage hovedet ud af vores egen medierøv og give plads til at lytte til, hvad der fylder for de unge, og hvad de har på hjerte, siger Lasse Bjerrum.

Og redaktionen er bevidst om, at det er en svær opgave.

- Vi arbejder med en målgruppe, hvor mange er første- eller andengangs-vælgere, og de har ikke brugt mange år på at finde deres politiske ståsted. Det er vigtigt for os, at vi laver noget godt indhold, der gør dem i stand til at sætte deres kryds den 1. november, siger Lasse Bjerrum.

Journalist Sofie Skødt Mortensen, redaktør Lasse Bjerrum og vært Andreas Kousholt er på besøg hos Det Blå Gymnasium Vestfyn for at snakke med eleverne om, hvad der fylder for dem i valgkampen. (Foto: © Alexander Gam Østergaard)

Alle partilederne kommer i studiet

I løbet af de kommende uger vil værterne på ’Go’ Morgen P3’ have alle partilederne i studiet. Den enkelte politiker skal snakke om to ud af de tre emner, som de unge har valgt.

Fredag den 14. oktober bliver Mai Villadsen fra Enhedslisten inviteret ind som den første partileder.

- Formatet er meget fastlagt, og jeg håber at politikerne er med på præmissen om udelukkende at snakke om de to valgte emner. Det vigtigste er, at vi får forklaret partilederne, at de skal fatte sig i korthed og tale i et sprog, der er forståeligt. Jeg har en drøm om, at få politikerne til at forstå, at vi har den samme mission: at formidle politik til den brede befolkning, så alle kan sætte deres kryds ud fra relevant information, siger Andreas Kousholt.

Forud for programmet fredag den 14. oktober har ’Go’ Morgen P3’ haft unge og specifikke eksperter i studiet for at skabe et fælles sprog om de tre emner, inden at alle partilederne bliver inviteret ind. Eksperterne skal hjælpe med at klæde de unge på til valget, og har forsøgt at udpege specifikke ord, som de skal være opmærksomme på, når politikerne bruger dem. Det kan være ’klimaneutral’, ’inflation’ eller ’bred regering’.

Susanne Sundstrøm er leder af aktualiteten på P3. Hun fortæller, at hun er stolt af et format, der både er underholdende og har substans, og hun er glad for det samarbejde, der har været på tværs af DR.

- Det gode samarbejde på DR har medført, at DR1 for første gang har henvist til ’Go’ Morgen P3’s udsendelser, da de sendte den første partilederdebat. Det vidner om, at DR1 har taget unge-udfordringen alvorligt, og det er vi rigtig glade for. På tværs af hele P3 har vi fokuseret på de tre emner og skarpvinklet på det mest relevante for de unge. På den måde kan vi udelade alt det andet, som de unge er ligeglade med og hjælpe dem til at skabe deres egen holdning til valget, siger hun.

Andreas Kousholt er spændt på, at han og værtskollegerne på ’Go’ Morgen P3’ Liva Manghezi og Mikkel Rosendal skal have de danske partiledere i studiet. Han håber, at deres valgdækning kan hjælpe de unge til at finde den bedst mulige politiske repræsentant for dem.

- Hele debatten om klimaet for eksempel, er jo ekstremt abstrakt, og jeg tror ikke, at vi kan forsimple det for meget. Jeg håber, at vi lykkes med at få gjort politikerne forståelige, så lytterne ved, hvilken betydning det får for dem, hvis den enkelte politiker kommer til magten efter valget, siger Andreas Kousholt.

  • Du kan høre ’Go’ Morgen P3’ alle hverdage fra 6.00-9.00 på P3 eller i DR Lyd.