Redaktionen har lagt sig fast, da jeg dukker op klokken 10. Dagens podcast fra ’Slotsholmen’ skal handle om udspillet om mere frit valg til borgerne, som lederne fra seks borgerlige partier præsenterer en time senere på et fælles pressemøde – kun en etage over DR’s Christiansborg-redaktion.
- Den sag handler også om, at den blå blok nu står sammen og har fundet et område, hvor de er enige. Så den tager vi og dyrker, forklarer journalist Thomas Buhl.
Sammen med journalisterne Pia Glud Munksgaard og Theodora Renard udgør han redaktionen på ’Slotsholmen’, der hver dag i valgkampen ’nørder politik’ og bruger et kvarter på dagens vigtigste politiske historie – eller hvis det går vildt to.
Indtil Mette Frederiksen udskrev valget den 5. oktober, udkom ’Slotsholmen’ med en ny podcast to gange om ugen og et P1-program hver torsdag formiddag. Nu kommer podcasten alle hverdage klokken 16.00 på DR Lyd, ligesom der fortsat er en ugentlig radioudgave på P1.
- Vi vil gerne være med til at skabe overblik i en valgkamp med 10.000 historier, så lytterne har en idé om, hvor valget står, og hvorfor politikerne siger, som de gør, forklarer Pia Glud Munksgaard, der har dækket Christiansborg-stof i over 10 år på både Berlingske og DR.
Holdet bag ’Slotsholmen’ går ikke ud og laver det samme som DR’s politiske reportere og analytikere, der dækker dagens udspil til for eksempel TV Avisen, Radioavisen eller nyhederne på DRTV og dr.dk.
- Vi skal kunne noget andet end at præsentere udspillet. Vi skal tage historien videre, forklarer Theodora Renard.
Derfor har redaktionen denne tirsdag inviteret den borgerlige strateg Steffen Hjaltelin i studiet. Han har selv arbejdet ’i maskinrummet’ med nogle af de borgerlige partiers udspil og kampagner, og ’Slotsholmen’s redaktion har inviteret ham til at forklare, hvad han tror, tankerne kan have været med at komme med et fælles udspil.
Den politiske podcast bliver lavet i DR’s Christiansborg-studie, som i årevis har ligget i kælderen på Folketinget. Christiansborg Slot ligger for øvrigt igen på den 21 hektar store ø Slotsholmen midt i København, som har givet programmet sit navn.
Et benspænd med klokken 16
Det er Thomas Buhl og Pia Glud Munksgaard, der er værter på de daglige ’Slotsholmen’-podcasts, mens Theodora Renard er journalist på redaktionen. Faktisk blev Theodora først tilknyttet programmet, da statsminister Mette Frederiksen udskrev valget, men hun er bestemt ikke ny i DR-regi. Theodora Renard har lavet Christiansborg-stof hidtil og blandt andet også tidligere været vært på P3 Nyheder.
- Det er selvfølgelig lidt af et benspænd, at vi skal udkomme hver dag klokken 16, når vi samtidig vil give et overblik over dagen - for valgkampen holder jo ikke fri klokken 16. Omvendt er det også fedt at være på det hyper-aktuelle: Hvad sker der lige nu i valgkampen? Vi har ikke så langt fra tanke, til at vi udkommer. Da vi sendte en gang om ugen, brugte vi meget tid og mange overvejelser på at forudsige, hvad der stadig var aktuelt om fire dage, og hvem der kan bidrage med noget nyt, der giver nye perspektiver på en sag, siger Pia Glud Munksgaard.
For eksempel kan redaktionen bedre arbejde med fortælleteknikken, lydene og underlægningsmusikken, når man ikke sender direkte.
Tænker mest på programmet som podcast
- Vi tænker efterhånden mest på programmet som podcast, og så er torsdagens udsendelse på P1 et sted, hvor vi bruger noget af det, vi har bragt i podcasten gennem ugen, siger Thomas Buhl.
Redaktionen er efterhånden kommet til at elske offentliggørelsestidspunktet. For det betyder, at lytterne for eksempel kan nå at blive opdateret på dagens vigtigste valghistorie – fortalt på ’slotsholmsk’ facon med skæve elementer indlagt – på vej hjem fra arbejdet eller uddannelsen i bilen eller på cyklen. Eller for den sags skyld på vej den anden vej næste morgen.
En del lyttere ser ’Slotsholmen’ som ’godt selskab’ og ’et sted, hvor der bliver nørdet politik’, men det er også et godt eksempel på, hvordan politisk journalistik har forvandlet sig de seneste årtier, mener Pia Glud Munksgaard.
- Den politiske journalistik har ændret sig, efterhånden som politikerne har deres egne kanaler og sociale medier. For nogle år siden var det fedt, hvis man som politisk journalist kunne få fingre i et politisk udspil og fortælle historien på alle platforme. I dag kommer politikerne med deres udspil andre steder, og i stedet arbejder man mere som politisk journalist med at tjekke fakta, analysere og selvfølgelig også stille kritiske spørgsmål, siger hun.
Selv om arbejdsdagen officielt slutter, når Theodora Renard, Pia Glud Munksgaard og Thomas Buhl har deres daglige podcast ude, stiger de nu ikke af nyhedsstrømmen om aftenen, hvor der ofte er partilederdebatter, ’Mød partierne’ og andre politiske udmeldinger på diverse platforme.
Alle tre er de enige om, at folketingsvalgkampen 2022 er en af de mest spændende nogen sinde, og at de ikke kommer til at mangle ideer til deres podcast foreløbigt.
- Kunsten er snarere at snævre det ind. For vi kan trods alt ikke nå alt på et kvarter, siger Theodora Renard.
Kort tid efter er Pia Glud Munksgaard og redaktionens sønderjyske erhvervspraktikant i denne uge på vej op til pressemødet med de seks borgerlige partiers ledere. Selv om de ikke skal dække det direkte, kan der falde nyttig baggrundsviden og gyldne kommentarer af, som de to værter kan øse af i dagens podcast.
- •
Hør hvordan ’Slotsholmen’ lød på dagen, vi var på besøg her