Selv om der stadig er godt halvanden måned til kalenderlys og adventskranse skal tændes, er en sand julebebuder gennem de seneste 60 år nu på gaden.
Onsdag blev Børnenes U-landskalender 2022 præsenteret i DR Byen. Her var DR’s Sofie Østergaard vært for lanceringen, som havde deltagelse af omkring 100 børn fra 4. og 5. klasse på Maglegårdsskolen i Hellerup, der blandt andet undervejs kom til at danse til årets u-landskalendersang ’Fortæl fortæl’.
Med var også sangeren Isam B, der har skrevet sangen, direktør Jesper Højberg fra IMS (International Media Support), direktør for udviklingspolitik Lotte Machon fra Udenrigsministeriet og DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
DR og Udenrigsministeriet har samarbejdet om Børnenes U-landskalender siden 1962, og i løbet af de 60 år er overskuddet fra danske børn og forældres køb af kalenderen gået til projekter for børn i over 40 lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Samlet set er der røget næsten 211 millioner kroner afsted til børn i u-lande i løbet af de seks årtier.
Overskud går til Tunesien
Ved onsdagens presselancering blev årets u-landskalenderprojekt og selve papkalenderen præsenteret. I 2022 går overskuddet til IMS (International Media Support) og til et projekt, hvor børn og unge i Tunesien bliver uddannet i at lave nyheder fra deres egen by.
De tunesiske børnereportere lærer om sandt og falsk, om god journalistik og om at lade deres stemme høre, hvilket er en vigtig del af et demokrati. I projektet lærer børnene, hvordan de med ytringsfrihed og journalistik kan skabe forandring.
Dermed benyttes 60-året for Børnenes U-landskalender til at vise bredden i dansk udviklingssamarbejde: at ytringsfrihed og den basale rettighed, at vi alle har adgang til information, er vigtige elementer – også når Danmark hjælper ude i verden.
Én af traditionerne hvert år er, at danske skoleelever lærer om årets modtagerland i undervisningen. Det skal omkring 100.000 elever i år, og traditionen tro er der skabt et helt Tunesien-univers på www.u-landskalender.dk med facts om Tunesien, årets projekt, Isam B’s sang ’Fortæl Fortæl’ til årets u-landskalender og alle de optaktsprogrammer, som DR sender i den kommende tid fra Tunesien.
I år har DR kunnet producere optaktsprogrammer igen
Mens DR både i 2020 og 2021 – på grund af coronasituationen – har været nødt til at aflyse sine reportagerejser til landene, der modtog pengene fra Børnenes U-landskalender, er det lykkedes at komme afsted igen i år. Derfor har både DR Ramasjangs og DR Ultras seere udsigt til at komme til Tunesien på skærmen i den kommende tid.
I ’Jagten på regnbuens guld’ på Ramasjang tager Motor Mille og Hr. Skæg på eventyr til Tunesien i seks programmer. De oplever forskellige byer og landskaber og møder tunesiske børn, men først og fremmest er det en spændende historie med indbyggede etiske dilemmaer og et budskab om at bruge sin stemme. Programmerne kan ses på DRTV og DR Ramasjang fredage i uge 45, 46 og 47.
På DR Ultra er Jonas Madsen fra ’Ultra Nyt’ taget til Tunesien i programmerne ’48 timer i Tunesien’ for at opleve så meget som muligt af landet på to døgn. Han får hjælp fra de populære rejseyoutubere Paluch og Momme, og hvad de fandt ud af, kan ses på DRTV fra uge 46 samt på YouTube i tre korte programmer i uge 46, 47 og 48.
DR Skole klar med undervisningsmateriale
På DR Skole er det muligt at finde gratis undervisningsmateriale til årets U-landskalender med afsæt i DR-programmerne fra Ultra og Ramasjang.
Elever i børnehaveklassen vil i undervisningsmaterialet møde børn fra programserien ’Jagten på regnbuens guld’ og få kendskab til tunesisk børneliv gennem korte facts, dialog og et opgavehæfte. Gennem demokratiske og diktatoriske former for lege lærer eleverne desuden, hvad det vil sige at bestemme og løse problemer konstruktivt.
På samme måde findes der undervisningsmateriale til ’48 timer i Tunesien, og det er målrettet dansk i 6.-7. klasse. Her interviewer Jonas Madsen forskellige unge fra Tunesien. De sætter ord på, hvordan det er at vokse op i landet og betydningen af at have ytringsfrihed. Den viden skal eleverne bruge, når de efterfølgende skal undersøge og diskutere, om man virkelig kan sige og skrive alt. Til sidst skal eleverne selv agere reportere. De skal lave en video, der fortæller, hvordan det er at være barn i netop deres by.
Vandreudstilling på Kulturnatten og rundt omkring i landet
I forbindelse med at Børnenes U-landskalender fylder 60 år i år, har DR skabt en vandreudstilling, der fortæller historien om seks årtier med julekalendere, støtteprojekter i udviklingslande og masser af indhold på TV.
Ved onsdagens presselancering blev dele af udstillingen præsenteret for gæsterne, og på Kulturnatten i København på fredag den 14. oktober kan alle se den ved DR Byens kulturnat. Under udstillingen kan man besøge seks TV-stuer - et for hvert årti og få en oplevelse af, hvordan Børnenes U-landskalender har udviklet sig gennem årene. Barnlige sjæle kan derudover med en til lejligheden fremstillet papkalender gå på skattejagt i udstillingen.
Efter efterårsferien vil en mindre udgave af udstillingen tage ud i landet og besøge storcentrene Fields (København), Bruuns Galleri (Aarhus), Bryggen (Vejle) og Waves (Hundige).
Børnenes U-landskalender koster 50 kroner i år, og den kan købes i blandt andet boghandler, legetøjsbutikker, dagligvarebutikker (også på nettet), enkelte museer m.m. i løbet af kort tid.