Kan man aldrig have sex igen, hvis man har fået herpes? Hvad er det bedste antal sex-partnere, og er der andre der har prøvet ’at pikken ikke virker’? Det er temaer, som fylder i hovederne på mange danske unge.
Terese Lindegaard, Thor Anton Dalsgaard og Valdemar Monrad Kühl er alle tre medvirkende i P3's nye tv-programmer ’Sex med P3’, hvor de åbent og ærligt fortæller om deres forhold til krop, sex og seksualitet.
- Der er et behov for et nyt tilbud, hvor vi skaber et trygt rum og et bredere sprog for krop og seksualitet blandt unge. Det kunne 15-årige Terese virkelig godt havde haft brug for, siger nu 25-årige Terese Lindegaard, der til daglig læser til kandidat i tværkulturelle studier på Københavns Universitet.
Thor Anton Dalsgaard er også 25 år. Han er lægestuderende og vil gerne bidrage til en ungdomskultur, hvor unge er bedre til at snakke om sex med hinanden.
- Jeg synes, at de her programmer har en vigtig plads, fordi sex og seksualitet er så vigtigt et emne blandt unge. Jeg er ret vild med den humoristiske tilgang, hvor der er plads til latter og selvironi. Sex er mange ting, og jeg tror, at det er et emne, hvor det er gavnligt, at det er unge mennesker, der taler til og med andre unge mennesker, siger han.
I flere år har ungdommen efterspurgt mere og bedre seksualundervisning, der er ægte og virkelighedsnært. Både Terese, Thor og Valdemar har sagt ja til at medvirke i ’Sex med P3’-programmerne, fordi de gerne vil bidrage til en samtale, hvor der er plads til at dele erfaringer mellem unge i et rum, hvor der både bliver snakket om dét, der er let, og dét, der er svært.
- Der er et behov for et nyt koncept, der omhandler sex. Den seksualundervisning, jeg har fået, har været meget overfladisk og har primært handlet om penetration og kondomer. Og i snakken blandt venner bliver det hurtigt en snak om, hvor mange man har været sammen med, og hvor godt det var. Jeg synes, at der mangler et fokus på alle de følelser og tanker, der er forbundet med krop og seksualitet, siger 20-årige Valdemar Monrad Kühl.
Over 300 unge har været inddraget i projektet
Ideen til ’Sex med P3’-programmerne opstod i maj 2021, og redaktionen har arbejdet med projektet siden august sidste år. Line Samuelsen er DR’s projektleder for Brugerinddragelse af Børn og Unge, og hun fortæller, at over 300 unge har været med til at forme programmerne.
- Vi startede med at have projektet med på vores ’Danmarks-tour’, hvor vi besøgte alt fra højskoler til videregående uddannelser over hele landet. På touren havde vi den såkaldte ’sorte boks’ med, hvor unge anonymt kunne fortælle, hvad der fylder hos dem, når det kommer til sex. Boksen lægger op til, at man helt ærligt kan skrive, hvad man går og tænker på, og måske endda skrive ting ned, som man ikke har talt med venner om. Og ved at tale med unge fra hele Danmark sikrede vi os, at flest mulige unge kunne afspejle sig i det materiale, der senere blev til ’Sex med P3’, fortæller hun.
’Sex med P3’ vil gerne være den danske ungdoms go-to og fælles referenceramme for seksuel oplysning i en ny og relevant version og vil åbne en samtale om lyst, liderlighed, følelser, grænser, tabuer og nysgerrighed. Programmerne skal hjælpe den danske ungdom med et fælles sprog for sex, og de skal turde gå skridtet længere end den velkendte samtale om, hvordan man undgår at blive gravid, og hvordan man ruller et kondom på.
- Jeg tror, at både os på redaktionen og cheferne er blevet overraskede over, at de emner, som de unge efterspørger, er mere hardcore og specifikke, end vi havde forestillet os. Det blev tydeligt, at hvis vi skal ramme dem, så skal vi turde være eksplicitte og modige, og vi skal forstå, at de unge ikke kun har behov for at snakke om prævention og ’den første gang’. De har brug for, at nogle tør tale om analsex, herpes og rejsningsproblemer, siger Line Samuelsen.
Redaktionen har arbejdet med unge i alderen 15-33 år, og de første seks programmer, der udkom søndag den 9. oktober på DRTV, var: ’Når pikken ikke virker’, ’Fissens orgasme’, ’Kønshår’, ’Herpes’, ’Blowjob’ og ’Bodycount’.
Line Samuelsen forklarer, at i starten brugte redaktionen brugerundersøgelser og ’den sorte boks’-metoden, og da emnerne var udvalgt, inviterede de udvalgte unge til at se programmerne på forhånd. Sideløbende har redaktionen fået mange input til programmerne gennem deres Instagram-profil ’DR Ungeredaktører’.
- Emnerne er hovedsageligt udvalgt på baggrund af en brugerundersøgelse, hvor mange unge svarede på, hvilke emner de gerne ville se i programmerne - kombineret med de input vi fik i ’den sorte boks’. Da de første programmer var filmet, inviterede vi udvalgte unge ind til eftersyn, hvor de kunne give input og kritik. Fokusgruppen, der gennemså programmerne, fortalte os, at de unge gerne ville have endnu mere håndgribelig viden, og at de syntes, eksperterne skulle have endnu mere plads, hvilket vi så gav dem, siger hun.
Og om Instagram-profilen fortæller Line Samuelsen:
- På Instagram er det nemt at få hurtig respons fra mange unge. Vi har brugt vores Instagram til mange direkte ja/nej-spørgsmål, hvor vi har fået input til at vælge emner og titler, og hvor de unge har kunnet tilkendegive, hvilke personlige erfaringer de selv sidder med, og hvad der fylder hos dem. Og så er Instagram bare et godt medie til at nå de unge.
’Jeg har aldrig før snakket med mine venner om mit forhold til min pik’
Tilbage i oktober begyndte redaktionen at søge medvirkende til ’Sex med P3’-programmerne, og i alt har over 150 unge i aldersgruppen 15-33 år været med til optagelserne. De unge fortæller om deres personlige erfaringer og medvirker enten med ansigt eller anonymt. Dem, der medvirker anonymt, viser i stedet deres nøgne krop.
Terese Lindegaard har medvirket i optagelser, hvor hun viser ansigt og i optagelser, hvor hun viser sin krop uden tøj. Hun har selv manglet et tilbud, hvor hun kunne søge inspiration og viden om krop og seksualitet og vil gerne bidrage til en ny åben samtale, der kan hjælpe de nye generationer.
- Jeg kan huske en helt speciel oplevelse, hvor jeg blev opmærksom på, at jeg virkelig har haft et begrænset sprog for krop og seksualitet. I 2017 gik jeg på højskole, og en aften havde en gruppe piger taget tæpper og puder ind i fællesstuen. Tilfældigt fortæller en af pigerne, at hun havde glemt at tage sin p-pille. Det åbnede for en lang og åben snak om prævention og seksualitet, og det plantede virkelig en følelse af ’Wow, mange af os har virkelig manglet et sprog og et rum, hvor vi kunne snakke om de her ting’, forklarer hun.
Valdemar Monrad Kühl meldte sig selv og fire venner til et specifikt program, der handler om pikkens størrelse. De fem venner blev filmet i et omklædningsrum på deres folkeskole, og Valdemar Monrad Kühl fortæller, at det har været spændende og lærerigt at sætte ord og tanker på, hvordan han går og har det med sig selv og sin krop.
- Jeg har aldrig rigtig snakket med mine venner om mit forhold til min krop eller om mit sexliv, og det har virkelig været en personlig øjenåbner for mig. Mens vi sad og snakkede, kunne jeg mærke, at jeg faktisk havde ret mange tanker omkring min egen selvtillid, når det kommer til mit sexliv, siger han.
Samtalen forsatte efter optagelserne, da vennegruppen spiste aftensmad sammen. De havde alle fem haft en oplevelse af, at det havde været ’megafedt’ at få hjælp til at starte den samtale, som var fuld af personlige usikkerheder.
- Porno er et af de eneste steder, hvor unge kan søge hen, og det er bare ikke særlig sundt. Jeg håber jo, at vores samtale kan være talerør for andre og starte en kulturændring. Jeg oplevede, at vi for første gang havde en ærlig samtale mellem venner, og den ærlighed kan måske være med til at afmystificere og aftabuisere nogle af de tanker, som mange unge går med omkring sex og krop, siger Valdemar Monrad Kühl.
Thor Anton Dalsgaard har også haft en god oplevelse med at deltage i programmerne. Han håber, at programmerne opfordrer unge mennesker til at tale med hinanden, så dem der ’har slået sig’ og har dannet erfaringer kan give dem videre til nogle andre.
- Det vigtigste er, at der er fokus på tryghed. Det er i alles interesse at skabe trygge rum – både i samtalen og i det intime. Jeg håber da, at alle os, der har stillet op og delt ud af vores erfaringer, kan være med til at skabe nogle gode værktøjer, der opbygger sunde forhold blandt unge, der har sex med hinanden. Og at det åbner et rum, hvor man lytter til hinanden, siger han.
’Sex med P3’-programmerne vil imødekomme de unges behov ved at give dem et nuanceret og bredt tilbud, hvor man kan søge hen med den nysgerrighed og de spørgsmål, der er, når man er seksuelt aktiv – eller er på vej til at blive det.
Terese Lindegaard er glad for, at der nu er skabt et tilbud, som hun selv har manglet og hun tror, at programmerne kan gøre en forskel – både for de unge og deres voksne.
- DR har gjort et stort forarbejde og har rakt hånden ud til os, så synes jeg, det er vigtigt at støtte op. Jeg tror, at ’Sex med P3’ er et meget tiltrængt program, der ikke kun er brugbart for den danske ungdom, men hele den danske befolkning. Jeg håber, at de unge får et bredere sprog om deres seksualitet, og at flere unge bliver trygge i deres egen krop. Og så håber jeg, at forældre, undervisere og andre voksne også ser med og forhåbentlig bliver klædt bedre på til at snakke med de unge, siger Terese Lindegaard.
De seks første afsnit af ’Sex med P3’ kan ses nu på DRTV, mens der efterfølgende vil udkomme ét afsnit om ugen i fire uger. Til næste år udgiver ’Sex med P3’ 10 nye afsnit med nye emner.