Klokken er 8.30, og på ’Ultra Nyt’-redaktionen i DR Aarhus begynder det at summe af liv. Medarbejderne har et kvarters tid til at forberede sig, inden holdet samles til redaktionsmøde i lokalet ’Vesterhavet’ klokken 8.45.
- Godmorgen, København, indleder Rikke Lund mødet. Hun er dagens redaktionssekretær i Aarhus.
Kollegerne fra ’Ultra Nyt’-redaktionen i DR Byen er med på Lifesize.
Mødet begynder med en feedback af gårsdagens udsendelse, og herefter kører en idérunde, hvor alle kan byde ind:
- Forskere har lavet en ’p-pille’ til rotter for at komme dem til livs.
- Der er fundet en 1,2 meter lang alligator i en bypark i New York.
- Ukrainske unge i Danmark er presset af at skulle gå både i dansk skole og ukrainsk skole online.
- Dem, jeg har set, er 17 år, så de er lige gamle nok til os, siger Rikke Lund, mens reporteren mener at have set nogen, der går i 8. klasse og dermed er inden for ’Ultra Nyt’s målgruppe på de 9-14-årige.
- Der er p-piller til mænd på vej.
- Børnebøger ændrer formuleringer for ikke at støde nogen.
- Venedig er ramt af tørke, så gondolerne ikke kan komme rundt som ambulancer og taxaer.
- Der er en helt ny bydel på vej i Aarhus.
Giver børnene en samlet pakke
Historierne har kørt i andre medier, men det gør ikke noget, fortæller Rikke Lund:
- Det er på ingen måder et krav, at vi er med, hvor det sker. For os handler det om at forklare børnene noget og give dem en samlet pakke. Vi ser historier og giver dem vores take. Det kan godt være historier, som er små andre steder, men som vi giver noget mere hos os. Hvis der sker noget, der er så stort, at det rammer børnenes univers her og nu, kan vi godt rykke på det, hvis vi vurderer, at det skal med i morgen. Men vi går ikke i breaking, vi fortæller det på en rolig, overbliksagtig måde.
Derfor bliver ideerne fra dagens redaktionsmøde noteret ned, og så kan det være, at nogle af dem bliver til indslag på et tidspunkt.
- Om det er om to dage, en uge eller senere, det ser vi på, siger Rikke Lund.
’Ultra Nyt’ udkommer mandag til torsdag. Udsendelserne bliver lagt på DRTV klokken 10 og varer typisk otte minutter.
- Vi har gerne to indslag i en udsendelse, to kort nyt og et lille lukkeindslag. Kort nyt klipper vi om morgenen, inden vi lægger udsendelsen ud, fortæller Rikke Lund.
Visuelt spændende
Lige nu er redaktionen ved at gøre de to indslag til morgendagens udsendelse færdige. De handler om højtbegavede børn og en familie med 13 børn.
Vært Inge Thorup er på vej i indtalingsstudiet.
- I løbet af dagen får jeg typisk fire forskellige manusser i hånden, som jeg skal speake. Som oftest har jeg ikke selv skrevet det, der skal speakes, så jeg gør meget ud af at forstå manus og læse det igennem nogle gange. Det skal lyde overbevisende, når jeg indtaler. Hvis jeg ikke selv tror på det, gør børnene jo heller ikke. Man kan godt høre, om den, der speaker, selv får nyhedsessensen ud af manus, eller om man bare læser det op som en robot. Nogle gange laver jeg selv indslag – jeg elsker at være med i hele processen. Så føler jeg mig som en ægte journalist, mere end en vært, fortæller hun.
Efter indtalingen går turen tilbage til redaktionen, hvor Inge Thorup venter på, at redaktionssekretær Rikke Lund godkender de oplæg, som skal filmes til udsendelsen.
- I et af oplæggene er teksten ikke skrevet, så den passer til mig, så jeg har skrevet et nyt bud, som Rikke skal se. Når alle oplæg er godkendt, snakker jeg mulighederne igennem med vores fotograf Simon og FTP-elev Malene for at gøre oplæggene visuelt spændende. Ofte tager vi ud i virkeligheden og laver oplæggene, hvor det giver noget til historien, men i dag er vi presset på tid, så vi laver dem her i gårdhaven, siger Inge Thorup.
Giver værdi for børnene
25-årige Inge Thorup har siden sommeren 2020 dannet værtspar med Jonas Madsen, og hun nyder at lave ’Ultra Nyt’.
- Det fede er, at når jeg forlader min arbejdsplads, så har jeg produceret noget, der giver værdi for andre. Når jeg går i seng om aftenen, ved jeg, at jeg har lavet noget, som andre får gavn af. Og så er jeg så heldig, at jeg får lov til at opleve så meget forskelligt. Jeg kan være ude på en skole, have en dag som værnepligtig eller se, hvordan man laver en coronavaccine. Jeg prøver noget nyt hele tiden, bliver udfordret og får oplevelser, der følger med jobbet, siger Inge Thorup.
Her og nu laver hun op- og nedlæg til morgendagens udsendelse. Blandt andet til indslaget om familien med 13 børn. Det er journalistpraktikant Rikke Holst, der står bag indslaget.
- Det er en idé, jeg startede med før jul, hvor jeg så en artikel hos TV Midt-Vest. Jeg syntes, det var sjovt med 13 børn i familien. Så har det taget lidt tid at finde et tidspunkt, hvor alle ni børn, der bor hjemme, rent faktisk var hjemme. Det er en fascinationshistorie og en hyggelig historie, som børnene 100 procent kan forholde sig til, fordi de fleste har søskende, men også hvis de ikke har. I sådan en type historie får man frie rammer, og man må gerne være kreativ, siger Rikke Holst.
De grafiske elementer spiller også en vigtig rolle i formidlingen på ’Ultra Nyt’, og grafiker Jens Albæk Aarup har lavet grafik til indslaget om den store børnefamilie.
- Rikke Holst har skrevet manus og speaket det, og så har jeg siddet med manus og lyttet det igennem og fået ideer til, hvordan vi kan illustrere det på en god måde. Hvordan viser vi det visuelt, så målgruppen forstår det? Jeg kom med forslag til Rikke og har så lavet grafikken. Andre gange kan det være, at reporteren kommer til mig og siger, at der er noget, som skal løses grafisk – hvordan gør vi det? forklarer Jens Albæk Aarup.
Dygtige kolleger har banet vejen
’Ultra Nyt’-redaktionen består af fem medarbejdere i DR Byen og omkring 12 i DR Aarhus.
- Vi er et kæmpe hold, der hele tiden er afhængig af hinanden. Alle arbejder sammen og gør deres bedste. Vi er en stor, dynamisk gruppe, siger Inge Thorup.
Lørdag den 4. marts fylder ’Ultra Nyt’ 10 år, og en ny undersøgelse fra DR Analyse viser, at man har godt fat i de 9-14-årige. Fire ud af 10 i aldersgruppen ser ’Ultra Nyt’ mindst én gang om ugen, og programmet har fire klare styrker: åbner verden, opleves relevant, formidler i børnehøjde og opleves underholdende.
Marlene Boel, chef i B&U, er ikke i tvivl om, hvorfor ’Ultra Nyt’ står stærkt:
- De seneste år har været præget af en række begivenheder, der har haft direkte indflydelse på vores børns hverdag, og hvor der derfor er et særligt stort behov for at ’oversætte’ dagens nyheder på børns præmisser. ’Ultra Nyt’ sætter nyheden ind i rammer, der passer til børn, fortalt i et sprog, som børn forstår og besvarer de spørgsmål, som fylder hos både en 9-årig og en 14-årig, siger Marlene Boel.
For vært Inge Thorup betyder det meget, at ’Ultra Nyt’ kan fejre sit første runde hjørne.
- Det giver en kæmpe troværdighed. Min påstand er, at ’Ultra Nyt’ aldrig har været så stærkt et brand som nu. Det bygges ikke op over måneder. Sindssygt dygtige mennesker før mig har banet vejen. Og så har store emner som corona, krigen i Ukraine og inflationen gjort os endnu mere relevante. Efterspørgslen har været stor hos målgruppen. Når de ser ’Ultra Nyt’, kan de tale med om emnerne hjemme ved spisebordet, siger Inge Thorup og fortsætter:
- Børnenes input har også gjort ’Ultra Nyt’ bedre. Det er jo børnene, der skal se det, så deres input – for eksempel via vores Instagram – betyder meget. Det er vigtigt for os at vide, hvad målgruppen får ud af det.
Nyheder for alle børn
Undersøgelsen viser desuden, at ’Ultra Nyt’ spiller en stor rolle på landets skoler. 80 procent af de adspurgte børn i målgruppen svarer, at de ser det i skolen.
- Det gør mig varm i hjertet, for det betyder, at børn, der ikke kommer fra ressourcestærke familier, får nyheder. Det er nyheder for alle, vi laver - det er et kæmpe hjertebarn for mig, smiler Inge Thorup.
På redaktionen nærmer klokken sig 16, og dagen er ved at slutte. Oplæg, nedlæg og indslag er på plads. Næste morgen klokken 7 møder en fotograf og 7.30 en redaktionssekretær, og sammen gør de udsendelsen helt færdig, så den er klar på DRTV klokken 10.00.
Da ’Ultra Nyt’ gik i luften for 10 år siden, lignede det en traditionel nyhedsudsendelse i et studie. Siden har formatet skiftet form flere gange, og derfor er det heller ikke sikkert, at en udsendelse i fremtiden bliver til på samme måde som denne dag, hvor dr.dk/omdr er med.
- Børnene er hele tiden i bevægelse, og det skal vi derfor også være. Det er så vigtigt, at vi ikke bliver konforme, og derfor gør vi løbende op med de formgreb, vi anvender. Vi må ikke forelske os for meget i én måde at gøre tingene på, for året efter skal vi måske sadle om, siger Marlene Boel, der er chef i B&U.
Du kan se udsendelsen, som blev lavet, da dr.dk/omdr var på besøg på DRTV.