Den 4. marts 2023 er det 10 år siden, DR Ultra gik i luften, og lige siden begyndelsen har 'Ultra Nyt' leveret nyheder til børnene. Både de svære nyheder, de vigtige, de tragiske og de glade. Altid med det mål for øje at gøre børnene parate til at forstå og engagere sig i samtalen om den verden de er en del af – og med intentionen om at efterlade børnene med viden, nuancer og håb.
Nye tal fra Epinion og DR Analyse viser blandt andet, at 'Ultra Nyt' er de 9-14-åriges primære nyhedskilde, og at 4 ud af 10 børn i alderen 9-14 år mindst ugentligt ser 'Ultra Nyt'. Samtidig fremhæver de adspurgte, ifølge undersøgelsen, at 'Ultra Nyt' er med til at ’åbne verden’, har ’høj relevans’, er ’godt formidlet’ og ’underholdende’.
På 10 år har nyhedsbilledet forandret sig væsentligt. Digitaliseringen har betydet, at alle med en smart phone kan tilgå alle nyheder døgnet rundt. Men det har også betydet, at vi i højere grad skal tage hensyn til, at børnene nu er direkte tilskuere til en intens og til tider ubehagelig nyhedsstrøm.
- De seneste år har været præget af en række begivenheder, der har haft direkte indflydelse på vores børns hverdag. Pandemien, krigen i Ukraine, inflationen, skyderiet i Fields og jordskælvene i Tyrkiet er blandt de begivenheder, som har haft en ekstrem høj grad af eksponering, og hvor der derfor er et særligt stort behov for at ’oversætte’ dagens nyheder på børns præmisser. Ultra Nyt sætter nyheden ind i rammer, der passer til børn fortalt i et sprog, som børn forstår og besvarer de spørgsmål, som fylder hos både en 9-årig og en 14-årig, siger B&U-chef i DR Marlene Boel.
'Vi må ikke forelske os for meget i én idé'
De første år blev 'Ultra Nyt' sendt fra TV Avisens studie. Principperne for de nyheder, 'Ultra Nyt' har fortalt til børnene gennem tiden, er der ikke rokket ved gennem årene. Men det blev med tiden klart for redaktionen, at der skulle nye formgreb til for at etablere kontakten med børnene Og siden da har folkene bag 'Ultra Nyt' konstant løbet væk fra gårsdagens idéer og løbende fundet på nye. I 2020 ændrede DR Ultra sig fra at være en flowkanal til udelukkende at være digital og det betød, at nyhederne skulle produceres på helt nye vilkår.
-Børnene er hele tiden i bevægelse, og det skal vi derfor også være. Det er så vigtigt, at vi ikke bliver konforme og derfor gør vi løbende op med de formgreb, vi anvender. Vi må ikke forelske os for meget i én måde at gøre tingene på for året efter, skal vi måske sadle om. Derfor har vi heller ikke et fast studie, vi benytter. Vi er ude i virkeligheden og vores rammer er tit en skole og en grøn plante, for det var sådan, der så ud på reportagen den dag. Den klassiske nyhedstrekant og dramaet har vi parkeret, og i stedet er vi ekstremt omhyggelige, når vi vælger den kontekst, de billeder og det sprog, vi præsenterer nyheden i for børnene. Vi rummer nuancerne i stedet for at trække linjerne hårdt op – vi præsenterer nyhederne konstruktivt, siger Marlene Boel.
Værterne bringer sig selv i spil
Der ligger en stor opgave for værterne i at være lige præcis dem, som man gerne vil være i selskab med.
Her har værterne Inge Thorup og Jonas Madsen et særligt ansvar, og den opgave løser de ofte ved at bringe deres egne følelser og tanker i spil om en begivenhed herhjemme – men i høj grad også om det, der foregår ude i verden.
Undervisningen i skolerne er i dag tilrettelagt med fokus på for eksempel globalisering, klima og identitet og det skal naturligvis også spejles i 'Ultra Nyt', så vi bidrager til at ruste børnene til at starte en snak med hinanden, vennerne eller forældrene om de begivenheder, der udspiller sig.
- Vi er dybt taknemmelige for, at alle de kilder og organisationer, som vi samarbejder med deler vores passion for at holde alle Danmarks børn engageret i vores verden. Vi oplever stor velvillighed hele vejen rundt, når det kommer til at bidrage til 'Ultra Nyt's indhold, siger Marlene Boel.
I 2019 modtog 'Ultra Nyt' Unicef-Prisen. En pris, der gives, fordi 'Ultra Nyt' leverer 'rigtige' nyheder til børn i en fake news-tid leveret på kanaler og i formater, der taler til målgruppen på en engagerende og nyskabende måde.
Se videoen, 'Ultra Nyt' har produceret om sig selv i anledning af jubilæet, her: