'I krig for Danmark': DR vil løfte en samtale om den danske krigsindsats de seneste 30 år og krigens betydning

Den nyproducerede dokumentarserie ’Velkommen til Frontlinjen’ er hovedværket i temaet ’I krig for Danmark’, som fra den 22. september og flere uger frem kan opleves på tv, lyd og dr.dk.

'Velkommen til Frontlinjen' er blandt andet fortællingen om Anders Storrud, der er udsendt på både Balkan, i Irak og Afghanistan, hvor han mister livet. Anders Storruds mor, Liv Storrud, medvirker i dokumentaren. (Foto: © Grafiker Torsten Høgh Rasmussen)

De seneste 30 år har det danske forsvar bidraget med soldater i flere krigs- og konfliktzoner rundt om i verden. Og i takt med, at krig og konflikt er rykket tættere på Danmarks grænser, fylder emnet igen i den offentlige samtale herhjemme.

Historien, konsekvenserne og fremtiden

Fra den 22. september og flere uger frem vil danskerne på tværs af DR’s kanaler møde temaet ’I krig for Danmark’, hvor den store, nyproducerede dokumentar i seks afsnit ’Velkommen til Frontlinjen’ og flere andre nye programmer på lyd og tv går tæt på den danske krigsindsats både de seneste 30 år og nu – fortalt af dem der var der.

Det samme gør aktualitetsformater på P1, P3 og P4, ’Aftenshowet’, ’Ultra Nyt’, kendte podcasts og på dr.dk, som også vil bruge fortiden på at anskue fremtiden.

Hvad har vi lært af indsatserne? Hvad fik det af konsekvenser for os og dem vi kæmpede imod? Hvor står det danske forsvar nu? Hvad kan vi forvente af fremtidens krigsførelse? Og hvad skal der til som menneske, når man sendes til fronten for at kæmpe for sit land?

Det er nogle af de spørgsmål, DR’s programmer de kommende uger vil bidrage med viden og perspektiv til for danskerne.

  • Få en smagsprøve på en del af indholdet her:

En kerneopgave for DR

- Krig og konflikt er på alle måder trist og tragisk. Det koster menneskeliv og driver folk på flugt mange steder i verden. Derfor fylder det også meget i den offentlige samtale herhjemme, hvor forsvar og det danske krigsengagement igen er genstand for debat. I DR ser vi det som en kerneopgave at bidrage til den fælles samtale, så danskerne får mest muligt viden og perspektiv om et emne, der er øverst på dagsordenen hos mange. Ambitionen med temaet ’I krig for Danmark’ er at skabe anledning til disse samtaler, hvor vi sammen reflekterer over historien de seneste 30 år og konsekvenserne af den danske krigsindsats, men også bruger erfaringerne og historien til at se frem, siger Nikolaj Vitting Hermann, der er chef for indhold og samarbejder i DR.

’Velkommen til Frontlinjen’ – en dokumentarserie om mod og tabet af uskyld

Hovedserien i temaet er den nye, store dokumentarserie ’Velkommen til Frontlinjen’, der handler om den danske krigsindsats de seneste 30 år: Fra de fredsbevarende indsatser i det tidligere Jugoslavien til krigene i Irak og Afghanistan efter 11. september 2001. Dokumentaren kaster blandt andet et kritisk blik på de beslutninger, der lå bag, da skiftende regeringer sendte soldater i krig langt fra Danmarks grænser.

Dansk pansret mandskabsvogn i Irak. (Foto: © Johnnie Korsholm, Privat foto)

Dokumentaren bygger på helt nye interviews med nuværende og tidligere soldater fra et omfattende kildenetværk i både Danmark, det tidligere Jugoslavien, Irak og Afghanistan og flere timers optagelser af hidtil uset materiale. Det er en fortælling om mod, om tabet af uskyld og om de konsekvenser, det har haft for os og for dem, vi kæmpede imod. Dokumentaren går tæt på konkrete slag og de krige mere end 30.000 danske soldater, var en del af, hvoraf flere blev dræbt og endnu flere vendte hjem med ar på krop og sjæl.

Dokumentaren er i seks afsnit á en times varighed og har premiere søndag den 22. september klokken 20 på DR1 og DRTV. ’Velkommen til Frontlinjen’ er produceret af Hansen & Pedersen for DR med Anders Riis-Hansen som hovedinstruktør samt Amalie Hovøre og Laurits Nansen som co-instruktører - og er støttet af Det Danske Filminstitut og Film Fyn.

Forskellige perspektiver på krig

Foruden den samlede fortælling om den danske krigsdeltagelse de seneste 30 år, som ’Velkommen til Frontlinjen’ giver et nyt og omfattende indblik i, er DR’s ambition med temaet at give danskerne mulighed for at anskue krigens væsen gennem flere perspektiver. Indholdet på tværs af DR vil derfor også betragte det nære og menneskelige aspekt ved krigsdeltagelse og hvad det betyder for den enkelte og de pårørende, når et menneske drager i krig for sit land.

- Fælles for alt det indhold, man kommer til at møde på tværs af DR’s platforme, er, at det tager udgangspunkt i den danske krigsdeltagelse de seneste 30 år, men betragtet fra flere forskellige perspektiver. Temaet vil ugerne igennem stille skarpt på vores nyere krigshistorie, konsekvenserne heraf og hvad vi kan forvente af fremtiden, men vil også gå helt tæt på emner som tro, fællesskab, ånd og ikke mindst de pårørende til udsendte soldater. Formålet er at få en bredere samtale om, hvad krig er og dermed også en forståelse for, hvad det betyder rent menneskeligt, når man drager i krig for sit land, siger Nikolaj Vitting Hermann.

Programmer om tro, ånd og fællesskab

Den nye programserie ’Præster i krig’ og nye afsnit af ’Gudstjenesten’ går helt tæt på, hvad troen betyder for mennesker, når krigen kommer eller allerede er der. Samtidig følger programmet ’Bag Uniformen: Udsendt til Letland’ to soldater, der gør klar til en dansk NATO-mission i Baltikum i efteråret 2024. På DR LYD udkommer podcasts som ’Kvinder i krig’ og ’Krig’ med nye afsnit.

På dr.dk foldes temaet ud gennem nyhedsdækning, personlige fortællinger og interviews, der også samles på siden dr.dk/ikrigfordanmark.

DR’s læringsunivers, DR Lær, producerer nyt materiale til undervisningsbrug til elever fra 3.-9. klasse, som giver et alderssvarende indblik i emnet. Læringsmaterialet er tilgængeligt fra d. 22. september på dr.dk/skole.

Samarbejder skal gøre samtalen større

Som en del af temaet samarbejder DR med veteranforeningen Danske Veteraner og biblioteker landet over for at sikre, at danskerne får størst mulig viden og perspektiv om ’I krig for Danmark’. Det sker blandt andet med øget tilgang til foredrag med tidligere udsendte, debatter og undervisningsmaterialer.

- Når vi løfter et tema som dette, er det fordi, at krig og forsvar er væsentligt at forstå og forholde sig til i vores samtid. Derfor håber jeg, at vores indhold og fokus på emnet i samarbejde med veteranforeningen og bibliotekerne kan bidrage til, at danskerne føler sig endnu bedre rustet til at deltage i en større, fælles samtale. Og samtidig give et dybdegående kendskab til vores fælles nationale historie om den danske krigsdeltagelse i nyere tid, hvem der traf beslutningerne og hvad der lå til grund, siger Nikolaj Vitting Hermann.