Casper har igen fulgt fire topdirektører: ’Mange er ikke klar over, hvor eksklusivt det her er’

DR’s økonomikorrespondent Casper Schrøder har fået et eksklusivt indblik i toppen af dansk erhvervsliv i programserien ’Topdirektørerne’. Men det har været et stort arbejde at få direktørernes tillid, og det har krævet mange samtaler.

Helle Østergaard Kristiansen, administrerende direktør for Danske Commodities og Casper Schrøder. (Foto: © Ida Hiitola)

I den nye sæson af programserien ’Topdirektørerne’ giver DR’s økonomikorrespondent Casper Schrøder et unikt indblik i livet som topdirektør i nogle af Danmarks største virksomheder.

I denne omgang kommer han tæt på direktørerne i Mærsk, Falck, energihandelshuset Danske Commodities og virksomheden AMBU, der udvikler og producerer medicinsk udstyr.

- Vi har haft et ønske om at lave et bredt portræt af de mennesker og virksomheder, der befinder sig i toppen af dansk erhvervsliv. Vores kriterier har været at fortælle om de største, de vigtigste og de mest kendte danske virksomheder i Danmark, siger Casper Schrøder og fortsætter:

- For mig har det også været vigtigt at få nogle af de personer og virksomheder med, som reelt er de store søjler i dansk erhvervsliv, og som er dem erhvervslivet også kigger på – hvor er det, de vigtige ting foregår lige nu, og hvor er det magten, penge og indflydelsen i samfundet i bredere forstand er.

Ifølge Casper Schrøder har holdet bag programmet gerne villet male et helt portræt af virksomhederne:

- Vi vil både fortælle historierne om samlingerne og om sprækkerne. Vi vil for eksempel gerne fortælle, at Mærsk er på en grøn mission, men vi fortæller også, at de har 700 skibe, der sejler på sort olie, og at det grønne stadig fylder utrolig lidt. Vi stiller de spørgsmål, man skal stille de her højt profilerede, magtfulde og rige mennesker i toppen af nogle af de vigtigste danske virksomheder.

Trine Heilmann er redaktør på programmerne. Hun mener, det er vigtigt, at vi kommer tæt på topdirektørerne som mennesker:

- For at forstå magten og indflydelsen er det også vigtigt at forstå det menneske, der står med det ansvar. Jeg vil ikke vise den glitrede verden som topdirektør. Jeg vil gerne vise, hvad deres mål og retning er. Det, synes jeg, er interessant, for det er jo også de mennesker og deres personlige drivkraft, der er med til at drive de firmaer. De har alle en personlig ambition, og når den træder i karakter, gør den en forskel for virksomheden og dermed også for samfundet.

Casper Schrøder følger Jakob Riis, administrerende direktør hos Falck. (Foto: © Ida Hiitola)

Svær adgang

I ’Topdirektørerne II’ følger Casper Schrøder direktørerne i deres hverdag, når de skal til vigtige møder og lægger vigtige strategier for virksomhederne. Men netop det eksklusive indblik i de store virksomheders kulisser har været det absolut sværeste ved at lave programmet, mener Casper Schrøder:

- Det har været et stort arbejde at sørge for at få topdirektørernes tillid, så de har villet lukke os ind i de helt store virksomheder. Det er jo et ret stort sats for dem at give os lov til at komme med indenfor med et kamera, hvor vi faktisk måtte filme, hvad vi ville og spørge om, hvad vi ville, når vi var på besøg, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke, størstedelen af vores seere er klar over, hvor eksklusiv den adgang vi har fået, til for eksempel en virksomhed som Mærsk, den er. Det her tv-format findes ikke andre steder i verden, for der er ikke nogen, der kan få lov til at komme ind i de der rum.

Redaktør Trine Heilmann fortæller dog, at nogle rum har været lukkede, og de ikke har fået lov til at følge topdirektørerne overalt:

- Alle døre har ikke været åbne – det kan topdirektørerne jo ikke. Der er konkurrencehensyn og andre fortrolige ting, der har gjort, at vi nogle gange ikke har kunnet være med, og det er jo fair nok. Jeg synes til gengæld, at topdirektørerne har været meget generøse med at lukke os ind.

Trine Heilmann mener, at det har været en fordel at være et lille produktionshold med folk, der ikke var bange for at ’gå ind i topdirektørerne med træsko på’:

- Det har været et hold af superdygtige mennesker, som er gået uforfærdede til opgaven. De har været gode til at tage de diskussioner med folk, der er vant til at have magten. Det kræver fandeme nogle dygtige tilrettelæggere og nogle fotografer, som tør at gå tæt på, og som ikke er bange for at hundse rundt med direktørerne, når det er det, der skal til.

Et centralt tandhjul

Ifølge Casper Schrøder har det også været vigtigt at give seerne adgang til et magtcentrum:

- Vi har gerne ville bringe danskerne en smule tættere på erhvervslivet, fordi det betyder enormt meget i samfundet – det er et fuldstændigt centralt tandhjul. Vi hører en masse om, hvad der foregår på Christiansborg og andre dele af samfundet, men det der erhvervsliv er lidt en lukket boks.

Økonomikorrespondenten mener, at det er vigtigt som borger at have en viden om toppen af erhvervslivet. Han mener nemlig, at man på den måde bliver i stand til at træffe beslutninger og danne sig en mening om, hvad der foregår i samfundet.

Casper Schrøder vil også have seerne til at danne sig deres egen mening efter at have set programserien:

- Man må mene, hvad man vil om topdirektørerne, når man har set vores programmer. Man må gerne synes, de her topdirektører er nogle skurke, man må også godt synes, de er nogle helte, og man må også gerne synes, de er noget midt imellem. Men man skal bare have et ægte grundlag af danne sig den mening på, og det grundlag håber jeg, programmerne kan være med til at give.

Kom helt på topdirektørerne klokken 21.25 på DR1 eller allerede nu på DRTV.

Topdirektørerne