DR’s valgdækning skal holde danskerne i hånden og politikerne i ørerne

DR skal klæde danskerne på til at engagere sig i den offentlige debat og den demokratiske proces, så de kan træffe oplyste, selvstændige valg. Chefredaktør Thomas Falbe fortæller her om ambitionerne for DR’s omfattende dækning af folketingsvalget.

Den store finale på DR’s valgdækning bliver selve valgaftenen, som kan følges både på tv og radio samt DRTV og DR LYD. Billedet her er fra Esbjerg i forbindelse med kommunalvalget sidste efterår. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix) (Foto: © John Randeris)

DR er klar med en omfattende plan for dækningen af folketingsvalget, som statsminister Mette Frederiksen i dag har udskrevet til afholdelse tirsdag den 1. november 2022.

Allerede onsdag aften fra klokken 20.00 stod alle 14 partiledere klar i vandrehallen på Christiansborg til knap to en halv times direkte debat, som kunne ses både på DR1, DRTV og TV 2 samt høres på P1. Værterne var Nina Munch-Perrin fra DR og Troels Mylenberg fra TV 2.

Om DR’s valgdækning siger Thomas Falbe, der er chefredaktør i DR Nyheder:

- Det er en af de allervigtigste opgaver for DR at være med til at klæde danskerne på til at engagere sig i den offentlige debat og den demokratiske proces, så de kan træffe oplyste og selvstændige valg. Alle folketingsvalg er vigtige og det, vi nu skal til, er ingen undtagelse med en krig i Europa og en stribe store politiske udfordringer som stigende forbrugerpriser, et presset sundhedsvæsen og en voksende klimakrise. Dertil kommer et politisk landskab med mange partier både på midten og fløjene, som gør valget meget svært at forudsige. Så der er rigtig meget at tale om.

Hvad er vigtigt for danskerne?

Ambitionerne for DR’s valgdækning er derfor også høje:

- Vi skal holde danskerne i hånden og politikerne i ørerne. Hvad betyder reelt noget for vælgerne? Hvad er på dagsordenen i forhold til deres egen hverdag? Det skal vi løfte ind i den politiske diskussion. Dernæst skal vi være tæt på spillet om magten på Christiansborg. Det er særligt spændende ved dette valg, hvor den parlamentariske situation er mere sløret, end den har været længe. Endelig vil vi insistere på at se på, hvad der på lidt længere sigt er på spil for Danmark. Hvad er det for nogle udfordringer, vi står overfor som nation, og som man måske ikke lige har lyst til at diskutere, hvis man er et parti, der rækker ud efter magten. Det kan for eksempel være, hvordan vi skaber et økonomisk råderum til at sikre velfærden på langt sigt, samtidig med at vi skal finansiere den grønne omstilling, siger Thomas Falbe.

Kendte valgformater på radio og tv

DR dækker valget på alle sine platforme og kanaler samt i en række af de programmer, som vælgerne allerede kender. Det er for eksempel ’Sara og Monopolet’ på P4, som i anledning af valget kommer til at hedde ’Sara og Partilederne’, det er ’Formiddag på 4’eren’, som også får besøg af alle partilederne. Det samme gør ’Go’ Morgen P3’. Alle programmer kan også høres på DR LYD.

Blandt de valgprogrammer på tv, som vælgerne kender fra tidligere, er ’Mød partierne’, der sendes på DR1 og DRTV fra torsdag den 6. oktober klokken 21.25. Her præsenteres alle 14 partier ét efter ét frem mod valgdagen.

DR viser også endnu en debat mellem statsministerkandidaterne, og med et talstærkt publikum i DR Koncerthuset fejres det danske demokrati med ’Demokratiets aften’, som er en sidste partilederrunde på DR, inden krydset skal sættes.

Leg med politik og holdninger

Vælgerne kan også ved dette valg prøve kandidattesten på dr.dk og få et fingerpeg om, hvilken folketingskandidat, man er mest enig med. Testen er på ingen måde en sandhedsmaskine, men alene en leg med politik og holdninger, som måske kan hjælpe én på vej, når man skal sætte sit kryds.

På dr.dk er der også løbende nyhedsopdateringer om valget, og et helt område er dedikeret folketingsvalget.

Lokale kandidater på P4-kanalerne

DR’s ni distrikter har også ved dette valg en vigtig rolle i dækningen af valget. Her kan lytterne på P4-kanalerne møde alle folketingskandidater fra det område, hvor de selv bor, og følge med i emner og historier, som kan være udslagsgivende for, om den ene eller anden kandidat bliver valgt.

DRTV er stedet, der samler hele DR’s valgdækning på tv. Det vil sige, at man for eksempel kan se eller gense ’Mød partierne’ eller statsministerdebatterne.

I anledning af valget udvides omfanget af friske nyhedsopdateringer fra klokken 7.00 til klokken 23.00. På DRTV kan man også finde korte videoer, explainere, der forklarer de vigtigste ord og begreber i valgkampen. Det kan for eksempel være ord som Arne-pension, ældrecheck eller klimaneutral.

DR Nyheder følger valgkampen tæt minut for minut på DRTV og dr.dk og bringer seneste nyt fra valgkampen fra morgen til aften. Her kan man altid blive opdateret, og følge med direkte, når politikerne debatterer eller de politiske udspil fremlægges.

Hver eftermiddag klokken 17.30 sendes valgmagasinet ’Valgets Døgn’ på DRTV og DR1.

Valgaften og valgmorgen

Den store finale på DR’s valgdækning bliver selve valgaftenen, som kan følges både på tv og radio samt DRTV og DR LYD. Og når resultatet af valget kendes, viser DR og TV 2 i fællesskab afslutningsdebatten med alle partilederne.

Dagen derpå kan valgresultatet samt alle analyserne og kommentarerne følges på ’Valgmorgen’, som senders både på DR1 og P1 samt DRTV og DR LYD. Desuden kan alle valgresultaterne nærstuderes på valgsitet på dr.dk.