De danske unge har europarekorden i druk og elsker festen, rusen, fællesskabet og de vilde oplevelser. Men hvorfor drikker de unge så meget, og hvad er konsekvenserne af den massive indtagelse af alkohol? Det ser DR3 nærmere på ved en snigpremiere den 1. januar, hvor der er dømt tømmermænds-tv i bogstaveligste forstand.
Hovedparten af de unge mellem 15-25 år har prøvet at drikke alkohol, og otte ud af ti har prøvet at være fulde. Næsten halvdelen af de 15-25-årige, der drikker alkohol har prøvet at blive presset af deres venner eller veninder til at drikke mere, end de har haft lyst til. Sådan lyder nogle af tallene fra sidste års undersøgelse af ’Unges alkoholvaner i Danmark 2014’ fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.
Med udsigt til hovedpine, kvalme og hukommelsestab følger DR3 en række unge mennesker på druk. DR3 er med, når de unge tager på deres vanlige byture, mens genstandene bliver indtaget, og når de voldsomme tømmermænd melder sig dagen derpå. Med programmerne ’Druktur retur’, ’Tømmermandshospitalet’ og ’Min brandert til skræk og advarsel’ tager DR3 hul på et nyt tema om unge og alkohol, som kører over de næste uger. Programmerne har fokus på både de personlige og nære konsekvenser, men tager også et kig på alkoholens skader set gennem mere videnskabelige briller.
’Druktur retur’
’Druktur retur’ er en reportageserie i seks afsnit. Hvert afsnit er et portræt af en ung - fortalt gennem et filter af alkohol og hovedpine og viser, hvordan og hvorfor nogle unge vælger at drikke sig så fulde, at de ikke ligefrem har styr på sig selv eller situationen.
DR3 er med på sengekanten, når de unge festglade mennesker vågner op med ørkenmund og ondt i håret. Både de fysiske og moralske tømmermænd banker på, når nattens begivenheder skal kortlægges. I det første afsnit møder vi Jonas fra Hvide Sande. Han indtager over 40 genstande på sin bytur og forklarer, hvorfor han ikke mindre end ti gange er endt på hospitalet til observation. Serien ’Druktur retur’ sendes mandage kl. 21.30 fra den 4. januar på DR3. Der er forpremiere på ’Druktur retur’ den 1. januar klokken 21.00 på DR3.
’Tømmermændshospitalet’
’Tømmermændshospitalet’ er en videnskabelig serie i fire afsnit, hvor tre grupper venner har doneret deres tømmermænd til videnskaben. De bliver indlagt i et undervisningslokale på Rigshospitalet, som i anledning af tv-programmet er omdannet til et sengeafsnit, som DR3 kalder ’Tømmermændshospitalet’. De eksperter som er tilknyttet programmet, tager tømmermændene alvorligt og sætter alkoholens mørke sider under den videnskabelige lup. DR3 følger byturen, indlæggelsen, opvågningen og undersøgelsen – med hjælp fra førende specialister. I det første program får ’patienterne’ både før og efter branderten undersøgt deres hjernefunktion, finmotorik, griberefleks og korttidshukommelse. Efter branderten bliver deres reaktionsevne testet. I de kommende programmer ser DR3 nærmere på alkoholens indvirkning på blodet, leveren og afføringen og hvordan den indvirker på søvn og sex. ’Tømmermændshospitalet’ sendes fra den 6. januar klokken 21.30 på DR3. Der er forpremiere på ’Tømmermændshospitalet’ den 1. januar klokken 21.30 på DR3.
’Min brandert til skræk og advarsel’
For langt de fleste kan konsekvenserne af for meget indtaget alkohol kureres med søvn, vand og måske et par hovedpinepiller. Men for nogle mennesker har alkoholen haft fatale konsekvenser for resten af deres liv. DR3 har mødt to personer, som fortæller om så alvorlig konsekvenser, at de må leve med skaderne resten af livet. Søren Mensberg mistede det meste af sit ene ben og et par fingre efter en druktur, hvor han faldt ned på togskinnerne på Nørreport Station. Og Nikolaj Borup Rasmussen er lam fra livet og ned, efter at han kørte spirituskørsel som 18-årig og brækkede ryggen i en ulykke. ’Min brandert til skræk og advarsel’ sendes den 6. januar klokken 21.00 på DR3.