Av, av, av - ligger du på sofaen netop i dag på årets første dag. Så er du nok ikke den eneste.
Og måske spørger du dig selv - hvorfor skal jeg have det så skidt?
Helt grundlæggende, så hænger mængden af tømmermænd sammen med mængden af alkohol, du har drukket. Og så er nogle mennesker særligt disponeret for at få hovedpine, når de drikker bestemte typer alkohol.
Læge og vært på DR1s nye Sundhedsmagasinet, Peter Qvortrup Geisling forklarer det på følgende måde:
- For eksempel indeholder rødvin biogene aminer, der kan give allergiske reaktioner. Oveni kommer så giftstofferne i tobaksrøg, der giver de samme problemer, så har man også røget, er tømmermændene næsten altid ekstra slemme. Blodkarrene i hjernen står og trækker sig sammen - og så har du altså ondt i kasketten.
Vand, vand, vand
Alkohol er stærkt vanddrivende, og væskemangel er også én af årsagerne til hovedpinen, derfor er det bedste råd til at undgå tømmermænd at skifte nogle af aftenens genstande ud med vand. Du skal i hvert fald huske at drikke vand ved siden af. Men det er selvfølgelig lidt sent nu, hvor uheldet sikkert har været ude.
- Et gammelt diplomatråd går ud på at drikke en kvart liter piskefløde, inden du begynder at drikke alkohol. Fedtet i piskefløden gør nemlig, at alkoholen optages langsommere i kroppen. Du kan selvfølgelig også spise noget andet fedtholdigt, men lad endelig være med at drikke på tom mave, råder Peter Qvortrup Geisling.
Drik lyse drikke
- Noget tyder på, at det ikke så meget er selve alkoholen, der er mest skyld i tømmermænd. Congener - der er et biprodukt ved gæring og lagring af alkohol - giver hovedpine, kvalme, træthed, hjertebanken, rysten, svedeture og dårlig mave, fortæller Peter Qvortrup Geisling:
- Og congener er farvede. Faktisk kan man sige, at jo mørkere det, du drikker, er, desto større er risikoen for tømmermænd. Så whisky, cognac, rom, rødvin og mørk juleøl giver generelt værre tømmermænd end hvidvin, gin og vodka. Så drik de lyse drikke.
Når tømmermændene banker
Hvis skaden er sket - og du har tømmermænd - så husk også at drikke rigeligt med vand. Spis noget mad med salt i - gerne noget der ikke er alt for fedt. Find et par hovedpinepiller, og tag den så ellers med ro - eller gå en lang tur og få frisk luft.
Det kan måske også være en god ide at snuppe en reparationsbajer - hvis du kan skylle den ned.
- Den fjerner nogle af abstinenserne ved at hæmme dannelsen af giftstoffer. Men kun en enkelt, slutter Peter Qvortrup Geisling.
På tirsdag den 5. januar er der premiere på DRs nye Sundhedsmagasinet, som sendes 21.25 på DR1 og har Peter Q. Geisling og Lillian Gjerulf Kretz som værter.