Når valgkampen starter, sparker DR for alvor gang i samtaleprojektet ’Uenige Sammen’. Hos DR Fyn er man dog tyvstartet. Mandag den 1. april sendte 'P4 Morgen' nemlig det første af flere indslag i radioen. Over 200 fynboer har meldt sig til ’Uenige Sammen’ ved at svare på en række spørgsmål på projektets hjemmeside.
I løbet af de seneste par uger har DR-journalist Cindie Madsen kigget på de tilmeldte og matchet dem to og to med en lokal med andre holdninger. De to deltagere har derefter mødt hinanden for at se, om de kan få en bedre forståelse for deres modparts holdninger.
Der er intet krav til, hvad de to skal tale om, og indtil videre har deltagerne haft alt lige fra skattetryk til fisketure oppe at vende.
Det hele bliver optaget af Cindie Madsen, der klipper samtalerne sammen i små indslag om hvert enkelt emne.
- Det sjove er, at selvom folk er uenige om nogle ting, så taler de virkelig godt sammen. Ofte ender de også med at tale om, hvad de så egentlig er enige om. Én af vores deltagere sluttede af med at sige, at han sagtens kunne forstå sin modpart, men at de nok ikke kom til at sætte krydset samme sted til det kommende valg. Der har virkelig været en god tone hele vejen igennem, siger Cindie Madsen.
Grænsekontrol og sociale medier
Nogle af de lyttere, der allerede har mødt deres ”modpart”, er Marianne Mitchel fra Ærø og Benny Hansen fra Nyborg. Kun adskilt af en mikrofon og en skål med chokoladekiks sidder de to over for hinanden i et mødelokale hos DR Fyn. På den grønne velourdug ligger to stykker papir. Det er en oversigt over, hvad de to deltagere har svaret på spørgsmålene på hjemmesiden og dermed en oversigt over, hvad de i princippet er uenige om.
Men selvom snakken når omkring grænsekontrol og politiets brug af resurser, så ender de pludselig ved tonen på de sociale medier.
- Jeg har fravalgt det. Jeg synes ofte, det går fra at handle om emnet til at handle om personen. Man nedgør og prøver at tromle hinanden i stedet for at lytte til hinanden, siger Benny Hansen, inden Marianne Mitchel nikker og erklærer sig enig.
Hun har dog selv valgt en anden måde at modarbejde den dårlige tone i debatten.
- Jeg har ikke valgt de sociale medier fra. Jeg tænker, at hvis jeg opfører mig ordentligt, er der måske nogle andre, der kan lære af det, siger hun.
Selvom de ikke er enige i alt, så kan de begge mødes om, at det har været forfriskende at møde hinanden og tale sammen.
- Jeg synes, det har været meget positivt og meget behageligt. Jeg er lidt overrasket over, at vi ikke har været mere uenige, siger Benny Hansen.
De griner begge, og Marianne Mitchel kvitterer:
- Jeg synes, at jeg har flyttet mig lidt. Du fortalte mig noget i forhold til statslige arbejdspladser, som jeg ikke havde tænkt over. Nemlig at når man tilfører arbejdspladser ét sted, så lukker man noget andet. Det har du fuldstændig ret i, siger hun, inden Cindie Madsen takker af og slukker optageren.
En teaser til valget
’Uenige Sammen’ kulminerer søndagen før folketingsvalget. Her bliver deltagere fra hele landet matchet med en modpart i lokalområdet, som det allerede er sket hos DR Fyn. Også her er målet den gode samtale, og at vi sagtens kan tale godt sammen, selvom vi er uenige.
De fynske borgere bliver også en del af søndagens arrangement. DR Fyns tyvstart betyder dog, at P4-lytterne i distriktet får mulighed for at høre, hvad det hele går ud på, inden det for alvor går løs. På den måde vil flere forhåbentlig melde sig til arrangementet, siger redaktionsleder for DR Fyn Morten Rønnelund.
- Vi har besluttet at lade ’Uenige Sammen’ fylde endnu mere i vores journalistik. Derfor er vi gået i gang allerede nu og har manuelt matchet en række af de tilmeldte og gennemført debat og interviews med dem, som bliver sendt i P4 Fyn morgen og eftermiddag over de næste uger og gennem hele valget, når det bliver udskrevet, siger han og tilføjer:
- Vi håber dels, at det kan give projektet lidt ekstra vejgreb hos lyttere og brugere, dels at det kan sætte ekstra turbo på tilmeldingerne før valget, siger han.
Det er også planen, at nogle af borgerne fra ’Uenige Sammen’ skal samles i et panel. Panelet skal indgå i den journalistiske dækning også – både under og efter valget.
Det er stadig muligt at melde sig til uenige sammen. Det kan man læse mere om her.