Den danske sang bliver ikke alene sunget af en ung, blond pige. Den bliver også sunget af børn og voksne, unge og gamle, høj og lav.
I løbet af de senere år har DR i flere og flere tilfælde sunget sammen med lyttere, seere og koncertgængere, og de er vilde med det. Faktisk så vilde, at DR Pigekoret sidste år sang fællessang med over 16.000 publikummer, som havde løst billet til selv at åbne munden. Derudover gjorde de 50 piger i koret det for eksempel også med alle i salen i Royal Arena på Amager ved Kronprinsens 50-års-fødselsdag samt på Rådhuspladsen i København ved mindekoncerten i oktober for Kim Larsen, hvor fællessangen var ’Om lidt’.
Tilbage i 2008 stod DR, Undervisningsministeriet og Kulturministeriet bag ’Sangens År’, hvor fællessangen blev sat i centrum, og det har den for alvor været siden. For øvrigt i tiltagende grad, oplever kunstnerisk leder Anne Karine Prip fra DR Pigekoret og DR Korskolen.
- Hvor det måske i starten var noget, som DR satte i værk i stor stil, har sangbølgen bredt sig. Der er fællessang overalt i landet nu, i ungdomsforeninger, i kirker, på cafeer, på spillestedet VEGA i København og på stadig flere skoler og gymnasier - ligesom Det Kongelige Teater for nogle år siden spillede forestillingen ’Højskoleskolesangbogen’, hvor publikum også skulle synge med. Jeg tror, at folk godt kan lide den følelse af samhørighed og fællesskab, der ligger i det at synge sammen, og at man i denne digitale tid higer efter fysiske fællesskaber som kontrast til det digitale og hovedet ned i en mobiltelefon, smiler Anne Karine Prip.
Publikum vælger sangene
Søndag den 7. april er DR Pigekoret for 10. gang vært i DR Koncerthuset for koncertrækken ’Din danske sang’, som man selv kalder en hyldest til den danske sangskat. Her er interessen så stor, at der er arrangeret to koncerter på en eftermiddag, og ved den lejlighed er det sangeren Katinka Bjerregaard, der er med til at fortolke danske sange – sammen med DR Pigekoret.
Ved ’Din danske sang’ bliver koncertgængerne allerede spurgt, når de køber billet, hvad de gerne vil synge ved koncerten, ligesom dagens solist vælger sange, der har betydet noget for ham eller hende.
’Din danske sang’ er en forlængelse af koncertrækken ’Så syng da, Danmark’, som DR Pigekoret lancerede i ’Sangens År 2008’. Og helt generelt oplever Anne Karine Prip, at hvor det måske for nogle år siden især var den ældre del af befolkningen, der kom til fællessang, er det nu en stor blanding af både unge og gamle, børn og forældre, der tropper op.
- Ved ’Din danske sang’ bliver der sunget sange, som mor og mormor måske også sang, og derfor oplever jeg, at sangene giver folk noget at tale om på tværs af generationerne og binder dem sammen – samtidig med, at de selv kan sige, at de sang med, siger Anne Karine Prip.
Hun tilføjer, at DR Pigekoret også kan mærke, at de sociale medier har haft en betydning for, at flere og en bredere skare af mennesker har lagt mærke til de danske sange de senere år.
’Dagens sang’ og uddrag fra for eksempel ’Din danske sang’-koncerterne er blevet delt flittigt på for eksempel Facebook. Anne Karine Prip oplever, at mange har været nysgerrige og har haft lyst til at dyrke sangskatten og selv at synge med.
Alle de 10 ’Din danske sang’-koncerter er optaget til TV, og DR K viser dem i løbet af 2019, oplyser DR K-redaktør Anja Hauberg.
Næstmest sete dag på DR K
Havde DR ikke opdaget det før, opdagede man det i marts 2018, hvor DR arrangerede 12 timers live-fællessang fra Højskolesangbogen flere steder i landet og sendte det hele direkte på DR K og P2. I alt blev det til over 160 sange fra Højskolesangbogen – sunget af ni århusianske kor, højskoleelever, DR Koncertkoret, bandet Nephew og solister som Pernille Rosendahl og Christian Hjelm.
Seerne labbede det i sig, for ifølge DR Medieforskning blev lørdag den 17. marts den dag i 2018, hvor seerne så næstmest DR K. 640.000 seere var forbi i mindst fem sammenhængende minutter i dagens løb – og en del i mange flere. Samtidig satte flere sig ligefrem til at skrive læserbreve til aviserne og breve til DR, hvor de udtrykte deres begejstring.
I forbindelse med dagen producerede Susanna Sommer og Karen Secher en programserie og en podcast til P2 med navnet ’Sangenes blå bog’ om netop Højskolesangbogen og danskernes tradition for fællessang. Den blev senere på året kåret som ’Europas bedste radio-musikprogram’ ved Prix Europa i Berlin, hvor dommerne var fascinerede af udsendelserne.
Intet som det i Storbritannien
Én, der også er fascineret af den danske tradition for fællessang, er engelske Michael Emery, der de seneste tre år har været kunstnerisk leder for DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret, og inden da var leder for BBC Singers i 23 år.
- Der er intet som dette i Storbritannien, og du ville aldrig se det. Det hænger til dels sammen med, at vi slet ikke har sangskatten til det, og man kan jo ikke stå og synge ’Land of Hope and Glory’ hele tiden, smiler han.
Michael Emery er selv blevet fascineret af de mange danske sange, som nok er nationalistiske – men på en uskyldig måde, hvor de handler om naturen og den danske sommers skønhed.
DR Vokalensemblet har også taget fællessangen til sig, og i januar mødte 300 for eksempel op til at synge sammen med DR Vokalensemblet i Studie 2 i DR Koncerthuset.
- Det var mit indtryk, at alle fik et eller andet, de kunne lide, og det er skønt, hvis DR som kulturinstitution kan hjælpe med, at folk husker sangene, siger Michael Emery, der forventer, at DR Vokalensemblet byder til mere fællessang i løbet af det næste år.
Én af nyskabelserne i DR de senere år har også været, at DR Vokalensemblet tager ud og synger med lokale amatørkor, så de lærer at finpudse stemmen og sangteknikken – og kan give erfaringerne videre til de mange, der har lyst til at synge. Forrige år gjorde– og i maj i år gør DR Vokalensemblet det for eksempel i Struer, i 2018 gjorde man det i Skælskør, og den 11. april i år kan både individuelle korsangere og kor komme til musikalsk workshop i Studie 2 i DR Koncerthuset og være med til at synge Mozarts ’Requiem’ – sammen med DR Vokalensemblets sangere og chefdirigent Phillip Faber fra DR Pigekoret. Interessen har været så stor, at alt er optaget.
- Ved at stille vores professionelle sangere og dirigenter til rådighed for det levende musikliv rundt omkring i Danmark, er vi ikke bare med til at bære musikken og sangen ind i fremtiden. Vi er også med til at skabe store, fælles musikalske oplevelser – både for dem, der selv synger med og de, som lytter til musikken, siger Michael Emery.
Mere ”syng med” med DR
I den kommende tid bliver der også mange andre muligheder for at synge med – sammen med DR. Efter et års pause står DR igen i spidsen for at arrangere ’Skolernes Sangdag’ den 12. april, hvor ikke færre end 200.000 skoleelever forventes at deltage landet over – lige før de drager på påskeferie. Mange af dem vil formentlig synge med til de direkte billeder på DR Ultra klokken 12.30 af Silja Okking og DR Børnekoret, der synger for.
Og har de, deres forældre og bedsteforældre ikke fået nok, kan de allerede dagen efter synge i DR-regi igen.
I seks år har DR Fyn sunget sammen med lytterne, hvilket 1200 deltog i i Odense Koncerthus i efteråret, og lørdag den 13. april tager journalist Ruth Kabel fra DR Fyn og hendes sanglegekammerater, organist Jesper Vognsgaard og musikskoleleder Povl Christian Balslev rundt til Svendborg, Rudkøbing og Faaborg, hvor sangen vil lyde fra torve og pladser i byerne og indendørs på Helios Teatret i Faaborg.
På Fyn er mottoet som så mange gange før, at ”det er svært at være sur, når man synger”. Hvis der er noget om snakken, tyder det på, at der er færre sure danskere end for bare få år siden med den store interesse, der har været for fællessang i de seneste år.