’Bonderøven’ og balletdansere går Norden rundt

’Bonderøven’ er et hit i de andre nordiske lande, hvor public service-stationerne for eksempel også viser en række af DR3’s programmer og ’Madmagasinet’.

DR3-serien ’I forreste række’ om seks unge kongelige balletdansere er gået Norden rundt og har været vist i Norge, Sverige, Finland og Island. Foto: DR3.

Selv om det er på Kastanjegården på Djursland, ’Bonderøven’ slår sine folder i sine DR1-programmer, dukker han også op på skærmen, når fjernsynet bliver tændt i for eksempel Oslo, Stockholm, Reykjavik og Helsinki.

’Bonderøven’ er nemlig ét af de DR-programmer, som går mest Norden rundt. Frank Erichsens udsendelser har snart i en årrække været et af de mest udvekslede programmer mellem de nordiske TV-stationer i det fælles TV- og mediesamarbejde, Nordvision, og sådan var det også i 2018. Det fremgår af en status, som Nordvisions sekretariat i DR Byen har lavet.

’Bonderøven’ er nu ikke det eneste DR-program, som også kan ses på fire TV-stationer i resten af Norden – udover DR. Også ’Madmagasinet’ med Tina Müller, DR3-serierne ’Billet til kærlighed’ og ’Koden til kærlighed’ og DR3-programserien ’I forreste række’ om seks unge, kongelige balletdansere blev vist over hele Norden i 2018.

Det samme gør Peter Lund Madsens DR2-serie ’Superhjerner’, hvor han for eksempel har set på søvnløshed, angst og stress, samt DR1-serien ’Panik før lukketid’, som handlede om overgangsalderen og det at være midt i livet.

’Bonderøven’ har efterhånden rejst Norden rundt i en årrække. Han kan ses i fire lande – udover Danmark. Foto: Peter Wath. (© DR / Peter Wath)

Flere programudvekslinger

Udover de nævnte DR-programmer er der også en lang række, der har været vist i enten et, to eller tre andre nordiske lande. Ifølge Nordvisions årsrapport, som netop er kommet, blev der sidste år foretaget 3.248 programudvekslinger på kryds og tværs af public service-stationerne i Norden. Det var markant flere end året før, hvor tallet var 2.823. Udover de nævnte programmer ser Norge, Sverige, Island og Finland også med på de danske dramaserier og såkaldt ung-drama – og omvendt, men de bliver regnet med i en anden statistik, fordi de er co-produceret mellem TV-stationerne.

- Sådan helt generelt er det programmer om livsstil, mad, familie og ungdomsliv, som går bedst på tværs af landene. Det er her, vi ligner hinanden mest, og hvor udsendelserne umiddelbart kan gå ind i sendefladen. Samtidig går en del af unge-programmerne godt i de forskellige lande, ikke mindst på on demand-tjenesterne. Det gør for eksempel norske ’Line fikser kroppen’ og DR’s ’Petra får en baby’, siger generalsekretær for Nordvision Henrik Hartmann.

Han tilføjer, at det ikke mindst er i sommerferieperioden, at SVT i Sverige, NRK i Norge, RUV i Island, DR i Danmark og YLE i Finland bytter programmer. Men der er bestemt også masser af nordisk stof fra de forskellige lande i løbet af året.

Det nordiske TV- og mediesamarbejde har eksisteret helt siden 1959, så i år kan det fejre 60-års-jubilæum. Se Nordvisions nye årsrapport her