’Vi tænker meget over, hvad der ikke findes i forvejen’

Som redaktionsleder på P3 Podcast har Anders Stegger en lidt anderledes tilgang til arbejdet. Redaktionen, der blandt andet står bag ’Tyran’, ’Hvem er…’ og ’Under radaren’ vil lave noget, ingen andre laver.

- Jeg tror, der er noget potentiale i at fortælle noget livsbekræftende. Det tror jeg, der er behov for efter flere år med pandemi, inflation og nu også to krige, siger redaktionsleder Anders Stegger fra P3 Podcast. Foto: DR.

Mens mange i medieverdenen holder øje med, hvad der hitter for andre, har redaktionsleder Anders Stegger fra P3 Podcast en lidt anden tilgang til arbejdet.

- Jeg tænker meget over, hvad der ikke findes i forvejen, og prøver at finde ud af, hvor der er et hul i markedet, siger han.

Efter at være startet i DR som vært på ’Go’Morgen P3’ for cirka 10 år siden, skiftede han til DR Medier i 2020, hvor han blev redaktør for P1 og Podcast. Senere blev han redaktionsleder på P1. Men sidste år flyttede han ’hjem igen’ til P3, hvor han nu er redaktionsleder for P3 Podcast. Her er en af ambitionerne at fortælle de bedste historier fra et ungt liv.

- Strategien er grundlæggende, at P3 Podcast skal eje de største genrer blandt unge: True crime, humor og dét, du kan kalde ’relationsstoffet’ med emner, unge særligt kan relatere til. Det kan for eksempel være kærlighed, venskaber og coming of age-historier, forklarer Anders Stegger.

Noget af det, han har haft ansvaret for det seneste år, er for eksempel podcastserien ’Tyran’, der handler om alle de personer, der igennem tiden har gjort verden til et markant dårligere sted, og podcastserien ’Hemmeligheder’, hvor vært Sanne Cigale Benmouyal og en gæst gennemgår lytternes hemmeligheder fordomsfrit og nysgerrigt. P3 Podcast står blandt andet også bag musikpodcasts som ’Splittet til atomer’ og ’Hvem er…’, hvor sangerinden Tessa som den seneste fortæller sin historie og historierne bag sin musik.

Under radaren

Et projekt, som Anders Stegger ligeledes har været med til at lancere hos P3 Podcast, er podcastformatet ’Under radaren’. Her har redaktionen planlagt at afdække et særligt emne 3-4 gange om året.

Ved premieren i efteråret 2023 så podcasten ’Under radaren’ på misbrug af opioider blandt unge – en afdækning, der gav massivt genlyd i nyhedsbilledet.

Helt konkret hedder det i programteksten:

- Ved du, hvad dine venner laver, når mørket falder på? I P3's podcast 'Under radaren' tager vi dig med ned i underverdener og møder mennesker, der opererer i det skjulte. Vi taler med ofre og gerningsmænd og undersøger alt det, der sker i skyggerne, lige for næsen på dig - under radaren.

Om tankerne bag ’Under radaren’ siger Anders Stegger:

- Denne type journalistik handler typisk om de store linjer i samfundet – strukturer, korruption, fejlslagen kræftbehandling, svindel med offentlige midler, og det er sådan set, som det skal være. Men den type journalistik er der meget lidt af - målrettet unges virkelighed. Og vi tænker derfor, at der går en del historier ’under radaren’ i den kategori. Det er dét, vi vil kigge på og også gerne skabe debat om med podcasten. ’Under radaren’ vil typisk være meget casebaseret og med en større overordnede historie ovenpå, forklarer Anders Stegger.

Han nævner emner som narkotika, porno og datingapps, som nogle af de nære emner, som kan være interessante for ’Under radaren’. Efter planen kommer der en ny runde fra P3 Podcast snart.

Ugandas tidligere præsident Idi Amin er en af de tyranner, som podcasten 'Tyran' handler om. (Foto: © Mads Rahbek)

True crime møder historien

Efterhånden som danskernes podcastforbrug er vokset og vokset – over hver tredje dansker over 15 år hører nu podcasts hver uge, er det også vrimlet frem med såkaldte true crime-podcast med gåder, mysterier og kriminalsager. DR og P3 Podcast er hoppet med på vognen med podcasten ’Tyran’, der handler om nogle af verdenshistoriens mest morderiske, korrupte og magtliderlige typer som Pol Pot, Idi Amin og Saddam Hussein. Podcasten har Emil Rothstein-Christensen som vært og fortæller - men den har dog et tvist.

- Jeg har svært ved at se public service-værdien i, at vi i DR laver en podcast, der handler om ’et tilfældigt mord’ uden et relevant perspektiv. Men ved at lave et genrekryds mellem true crime og historiegenren, fortæller vi pludselig verdenshistorie på en ny og fængende måde. Jeg synes, vi har fået skabt en meget lytteværdig serie, siger Anders Stegger.

Han har selv været med til at få ideen til ’Tyran’, der allerede er den fjerde mest lyttede ugentlige podcast i Danmark.

- Idéen kommer, fordi jeg kom til at tænke på, hvad drenge i 9. klasse altid skriver projekt om. Det er altid Ku Klux Klan, Pol Pot og Heinrich Himmler og så videre. Der er en slags fascination af ondskab blandt unge mænd, og derfor var det også oplagt at lave en serie om dem, og den fandtes ikke i forvejen. De færreste kender nok hele historien om verdens tyranner, og så er der bare noget sjovt i at fortælle ’coming of age’- historier om diktatorer, siger Anders Stegger.

'Hvem Er Tessa' er en af de mange musikpodcast fra P3 i 2024. (Foto: © Jeppe Klausen (fotograf) / Mads Rahbæk Hougaard (grafiker))

Har skruet op for musikpodcasts

Noget andet, der er blevet skruet op for, efter at Anders Stegger er redaktionsleder, er P3’s musikpodcasts. Hvor der for eksempel udkom ni afsnit af musikpodcasten ’Hvem er…’ sidste år, kommer der efter planen 30 i år. ’Hvem er…’ er serien, hvor nogle af de vigtigste navne i dansk musik fortæller deres historie, og for første gang kommer der senere i år også fortællingen om et internationalt navn. Hvem, det er, vil vise sig til sommer. Tessa, Saint Clara, Phlake, Malte Ebert, Drew Sycamore, Mø og Artigeardit er blot nogle af dem, der har medvirket hidtil.

- Det går rigtig godt med de podcast. Vi fortæller historien bag nogle af de store musiknavne – og vi tager os god tid til det. Den har podcastlytterne heldigvis, og vi oplever, at de gerne vil leve sig ind i en stjernes liv. Så dem kommer der flere af, siger Anders Stegger fra P3 Podcast, som sammen med de øvrige podcastredaktioner i DR allerede er godt i gang med at se på, hvad der skal produceres til 2025.

- Vi er i gang med at udvikle satire og nogle sjove podcasts. Og så tror jeg, der er noget potentiale i at fortælle noget livsbekræftende. Det tror jeg, der er behov for efter flere år med pandemi, inflation og nu også to krige. Derfor skal der også være andet at putte i ørerne, som er lidt mere som en ven og feel good, mener Anders Stegger.

Selv har han en ’god fornemmelse’ af, at de foreløbige tal for ’Tyran’ siger, at to tredjedele (67 procent) af lytterne er mellem 18 og 34 år, og at man dermed har fat i den målgruppe, man gerne vil ramme.

- Jeg er glad for, at det ligner, at den har gennemslagskraft hos de rigtige, siger Anders Stegger.