Henrik Liniger husker kvartfinale bedst fra stort og udfordrende sportsår

I et travlt sportsår var det ikke kun begivenhederne på stadion, der udfordrede sportsjournalisten Henrik Liniger. En stor del af året er nemlig gået med en podepind i halsen, da han gentagne gange rejste jorden rundt for DR Sporten.

2021 har været et hæsblæsende sportsår for Henrik Liniger på trods af, at corona har været en konstant modspiller. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Med et begivenhedsrigt OL i Japan, en folkefest til fodbold-EM, dansk guld til VM i håndbold og mange andre store begivenheder var 2021 et travl sportsår for sportsjournalist og kommentator Henrik Liniger fra DR Sporten.

Året startede med skihop skarpt forfulgt af et begivenhedsrigt VM i håndbold i Egypten, hvor det danske herrelandshold løb med guldet. Selvom slutrunden rent sportsligt var fantastisk at være vidne til, var det ikke altid nemt at finde ud af, hvordan man som sportsjournalist skulle agere under stramme coronarestriktioner.

- Når man som sportsjournalist dækker noget, bor man typisk ikke på samme hotel som spillerne, og der er oftest nogle bestemte tidspunkter, hvor man kan tale med dem. Her var vi tvunget til at bo på samme hotel på grund af restriktionerne, så man løb ind i spillerne på gangene hele tiden. Det var specielt, og vi var på hotellet i tre uger uden at måtte forlade det. Vi blev desuden kørt i lukkede busser til og fra hallen, der var tom og uden tilskuere. At være midt i Cairo og at få låst sin bevægelsesfrihed på den måde var meget mærkeligt, siger Henrik Liniger.

At lukke sig inde i sportens verden

Bevægelsesfriheden havde kommentatoren til gengæld næsten for meget af, da han lidt senere på året dækkede EM i atletik i den polske by Torun fra et lille studie i DR.

- Atletik er en begivenhed, som simpelthen bør kommenteres i hallen eller på et stadion, fordi der foregår så mange ting på samme tid, og der er så meget at holde øje med. På grund af restriktionerne sendte vi fire dage fra et lille DR-studie, og det var meget anderledes.

Den største udfordring ved EM i atletik var, ifølge Henrik Liniger, at man befandt sig i hjemlige omgivelser frem for at kunne fordybe sig i sporten og lukke alt andet ude.

- Atletikmesterskaber er som regel meget intense, for udover selve sendingen er der enormt meget forberedelse forbundet med dem. Man lukker sig inde i sin egen lille verden, fordi vi dækker det så intenst. Men det var faktisk sværere, når man samtidig befandt sig i Danmark og skulle passe sin hverdag udenfor sportens verden. Atletik er ikke et 9-16-arbejde, for når det kører, opsluger det alle døgnets vågne timer, siger han.

Fra forladt stadion til folkefest

I sommer blev et travlt arbejdsår endnu travlere, da EM i fodbold meldte sin ankomst – med et års coronaforsinkelse. Henrik Liniger havde opgaven at rejse rundt i Europa og dække mange af kampene, og det skulle vise sig at blive en særdeles besværlig måned.

- Normalt bruger man meget af sin tid på forberedelse, men jeg brugte mindst lige så meget tid på at forberede rejserne. Vi skulle altid være en dag eller to foran i programmet og undersøge: ’Hvad kræver det at komme ind i Spanien på tirsdag?’ Det var enormt krævende rent logistisk, og vi skulle hele tiden sørge for at have friske test med rundt.

Andreas Kraul, Josefine Høgh og Henrik Liniger var alle med til at dække et udfordrende og begivenhedsrigt EM i fodbold. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Mens der i Danmark var mulighed for storskærmsarrangementer og folkefest under EM-slutrunden, måtte Henrik Liniger blandt andet sidde i Skotland på et stadion beregnet til 60.000, der næsten var helt tomt. Efter EM stod den på OL i Japan, og også her manglede tilskuerne gevaldigt, da man valgte at afvikle arrangementet uden publikum.

- Jeg synes egentlig, at det var utroligt synd for japanerne, for der var en kæmpemæssig interesse for det her OL, og det var nærmest hjerteskærende, at de ikke kunne være en del af, at OL kom til deres by. Men jeg oplevede også, at alle var enige om, at det er de vilkår, vi er nødt til at leve op til for at få gennemført OL. Atletik uden tilskuere er simpelthen ikke det samme, men det var fantastisk rent sportsligt med fede verdensrekorder, konkurrencer og præstationer.

Henrik Liniger fik dog selv en lille bid af den savnede folkefest, da han direkte efter OL fløj hjem til Danmark og dækkede cykelløbet Post Nord Danmark Rundt.

- Det var virkelig en fantastisk oplevelse at opleve den kontrast og den åbenhed, som det danske samfund på det tidspunkt havde over for sådan nogle store arrangementer. Det var specielt at komme fra et OL, hvor man dårligt nok følte, at man havde været i Japan og hjem til en mindre folkefest i Danmark, siger han.

Lånt ud til højre og venstre

I løbet af 2021 er det ikke kun sporten og de mange rejser, der har fyldt for Henrik Liniger. Han har nemlig også været i aktion til kommunalvalget, hvor han dækkede slagets gang fra Tønder.

- Det er en af de ting, jeg synes, der er noget af det fedeste ved at arbejde i DR. Vi har hver vores specialer, men når der kommer nogle kæmpe begivenheder, er vi en pulje af mennesker, der kan gå sammen og hjælpe til. Jeg var enormt glad for at blive spurgt, for jeg har også tidligere arbejdet med ’almindelig journalistik’, og det var vildt spændende. Jeg er vant til at være med til store produktioner, men her var vi oppe i en skala, som DR vel nærmest kun har hvert fjerde år med så mange forskellige ting sat op rundt i landet. Det var et fantastisk puslespil at være en meget lille brik af.

Udover rollen til kommunalvalget er det også blevet til nye afsnit af underholdningsprogrammerne ’Versus’, hvor Henrik Liniger er fast speaker.

- At jeg er med i ’Versus’ er blevet en sjov tradition, og vi har efterhånden lavet en hel del sæsoner af programmerne. Hvis man spørger eleverne i min datters 2. klasse, tror jeg, at der er flere, som kender mig fra ’Versus’ end fra sportens verden. Jeg laver mest sport, og det er også dét, jeg er ansat til og gerne vil. Men det er livgivende for mig, at man en gang imellem kan prøve noget andet og kan udfordre sig selv lidt. Det er med til at holde mig skarp på den rolle, jeg har ved sporten, siger han.

Det mest testede menneske på planeten

Når Henrik Liniger kigger tilbage på året, der er gået, kommer han på trods af udfordringerne mest til at huske det sportslige, og her står én oplevelse stærkest i hukommelsen.

- Kvartfinalen ved VM i håndbold mellem Danmark og Egypten i januar, der endte i to gange forlænget spilletid, straffekast og to røde kort er nok en af de vildeste oplevelser, jeg nogensinde har haft. Lars Krogh Jeppesen og jeg kommenterede to timer i træk en kamp, der blev vildere og vildere, og vi var helt ude i hjørnet af lovbøgerne. Bagefter sad vi og kiggede på hinanden og lignede nogen, der selv havde spillet en håndboldkamp. Fuldstændigt mørbankede af alle de indtryk og af at holde kommenteringen kørende på radioen i så mange minutter. Jeg tror på, at vi formidlede en oplevelse, der går over i håndboldhistorien.

At det lykkedes at gennemføre et travlt sportsår i 2021 på trods af restriktioner var et mål i sig selv, for alt, der før har været givet som rejsende sportsjournalist, er der blevet vendt op og ned på.

- Jeg tror næsten, man kan sige, at alt har skullet gentænkes, og det er nok også derfor, at jeg aldrig glemmer 2021. Udover de store begivenheder har jeg skullet prøve at håndtere alle de ting, der sker omkring sporten, som også er en del af mit arbejdsområde. Det har været travlt, og det er ikke nogen hemmelighed, at jeg nu bruger meget af januar på at holde fri og lade batterierne op igen til vinter-OL.

2022 er endnu et stort sportsår med blandt andet et politisk omdiskuteret fodbold-VM i Qatar, vinter-OL i Beijing og Tour de France, der starter i Danmark. Henrik Liniger glæder sig allerede til at komme afsted og har ikke ladet sig afskrække efter et besværligt rejseår i 2021.

- I bund og grund har det været meget spændende at rejse rundt, og jeg har ikke følt mig utryg på nogen måde. DR har gjort enormt meget for, at vi skulle være trygge på vores rejser, og på trods af at jeg har rejst virkelig meget, har jeg faktisk undgået at blive testet positiv for corona. Og tro mig, hvis jeg var smittet, havde jeg fundet ud af det, for jeg må være et af de mest testede mennesker på planeten, griner Henrik Liniger.

  • DR ser for øvrigt tilbage på sportsåret 2021 fredag den 21. januar klokken 21.30 på DR1 og DRTV