René Bøhm Jensen ved ingenting på forhånd, da han deltager i arrangementet ’Årets Tillidsrepræsentant’, som A4 Medier holder i DR Koncerthuset torsdag den 25. november.
Tit og ofte bliver prismodtagere hvisket i øret inden, hvis de har udsigt til en pris. Men da fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye åbner en gylden kuvert og løfter sløret for dét navn, der er årsagen til, at aftenens gæster er kommet, kommer det lige så meget bag på René Bøhm Jensen, som på de fleste andre i salen, at det netop er hans navn, der kommer ud af ministerens mund.
Til daglig er René Bøhm Jensen teknisk projektleder i DR Medieteknik og tillidsrepræsentant for DR-ansatte på metal-overenskomst. Foran hele 328 indstillede tillidsrepræsentanter fra forskellige faggrupper over hele landet, modtager René Bøhm Jensen prisen. Og lige umiddelbart efter står han hvirvlet ind i klapsalver og med en check på 25.000 kroner i hånden, der går til kollegernes faglig klub i DR, Dansk Metal Klub 317.
- Jeg vidste godt, at jeg var med i opløbet, og A4 havde henvendt sig en måneds tid før arrangementet, fordi de gerne ville lave noget video. Men jeg havde ikke troet, det blev mig eller for den sags skyld forberedt noget. Så takketalen blev et skud fra hoften, beretter René Bøhm Jensen, der har været i DR siden 1992.
Han har været tillidsrepræsentant de seneste fem år. Og i begrundelsen for, at netop René Bøhm Jensen blev ’Årets Tillidsrepræsentant’, fremhæves han for at gøre det trygt for sine kolleger at gå på job og for sin indsats for at knytte DR’s ledelse og medarbejdere tættere sammen.
Accepteres som dem vi er
- Det har ligget mig meget på sinde, at vi alle sammen på vores arbejdspladser skal være inkluderende over for alle, uanset deres race, seksualitet, religion eller etnicitet. Folk skal bedømmes på deres kompetencer. Det kan måske lyde som en selvfølge, men det er det bare ikke altid. Jeg er selv LGBT-person, og det er ikke altid lige nemt i Metal-branchen, der er en stærkt mandsdomineret branche. Men vi skal ikke have særprivilegier. Vi skal bare accepteres for dem, vi er, siger René Bøhm Jensen.
I årets løb har han blandt andet taget diskussionerne og lagt nogle af planerne i den netværksgruppe, han sidder i, hvor han udveksler erfaringer sammen med repræsentanter for blandt andre fagforeningerne 3F, HK Handel, HK Stat, Metal og FOA. I sin egenskab af tillidsrepræsentant deltog han også i Copenhagen Pride i fagbevægelsens LGBT+-netværksgruppe i august, ligesom han i den forbindelse var ordstyrer på en ligestillingskonference i det såkaldte OK-telt ved Øksnehallen i København om både ligestilling og inklusion på arbejdspladsen.
- En anden vigtig opgave i 2021 som tillidsrepræsentant har været at få DR’s adfærdskodeks, der blev skabt for et års tid siden, ud at leve, forklarer René Bøhm Jensen.
DR’s politik for forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd beskriver blandt meget andet god tone på DR’s arbejdspladser, roller og ansvar for en tryg arbejdspladskultur, og hvad medarbejdere kan gøre, hvis de bliver udsat for krænkende adfærd.
- Jeg synes allerede, jeg kan mærke, at folk tænker endnu mere over, hvad de siger og gør. Og som tillidsmand har jeg også kunnet mærke, at flere gerne har villet vende noget med mig. Hvis man for eksempel føler sig krænket eller voksenmobbet, er det ikke altid chefen, man går til allerførst, men derimod en tillidsmand, har René Bøhm Jensen oplevet i det første år med et nedfældet adfærdskodeks i DR.
Selv om det var ét af årets arbejdsmæssige højdepunkter at blive ’Årets Tillidsrepræsentant’, fylder hvervet ’kun’ omkring 10 procent af hans arbejdstid. I resten af tiden er han teknisk projektleder i DR’s teknologiske afdeling, der i årets løb skiftede navn til DR Medieteknik.
Ikke en dag har været ens
- Jeg har ikke kedet mig et øjeblik. Ikke en dag har været ens, udbryder han, da vi beder ham konkludere på sit DR i 2021.
René Bøhm Jensen var for eksempel én af dem, der – sammen med kollegerne – trak i tråde og ledninger i kulissen, så 2021 blev en stor sportssommer på DR’s kanaler med såvel EM i fodbold som OL fra Tokyo.
- Tidligere har DR holdt store events på Islands Brygge i København og ved Dokk1 i Aarhus, når der blev sendt store fodboldmesterskaber. Det var også planen, at der skulle være noget lignende i 2021, men det satte coronaen en stopper for. Derfor blev det i sidste øjeblik aftalt, at studieprogrammerne skulle sendes fra Fælledparken i København. Her var jeg blandt andet med til at sikre, at vi fik trukket de rigtige fiberforbindelser, så billede og lyd kunne komme til DR Byen og dermed sendt ud til folk, beretter René Bøhm Jensen.
Han hjalp med lidt af det samme set-up, da billeder fra OL-studiet på Eksperimentarium i Hellerup i sommer skulle forbindes med DR Byens studie 6 og DR i Aarhus, hvor adskillige kommentatorer sad klar til at kommentere de mange sportsgrene.
- Store begivenheder kræver tit store løsninger, og det er altid sjovt at være med til. Da det hele foregik i sommerferieperioden, var vi to mand, der stod standby hele tiden, hvis der skulle være noget. Det betød også, at vi skulle være til at få fat på alle mulige sjove tidspunkter. Så er det, det er med at få lavet de perfekte løsninger fra start, så telefonen ikke ringer, når man mindst har lyst til, den ringer, griner René Bøhm Jensen.
Hvor selv DR’s teknikere var hjemsendt fra arbejde under den første coronanedlukning i Danmark i foråret 2020, glæder han sig over, at det for hans vedkommende har været småt med hjemmearbejdet i 2021. Ganske enkelt fordi det er stort set umuligt at arbejde hjemmefra med de opgaver, han som teknisk projektleder sidder med.
Har ventet på udstyr og komponenter
Coronaen har nu alligevel sat sit præg på, hvad René Bøhm Jensen har kunnet gøre og ikke gøre i 2021.
- Mange leverandører har problemer med at levere udstyr og komponenter, vi har skullet bruge i arbejdet i DR Medieteknik. Hvor leveringstiden på visse ting normalt kan være seks-otte uger, har vi nogle gange fået at vide, at leverandørerne ikke kan sige, hvornår udstyret kommer, og så har vi måttet tænke konstruktionerne anderledes i stedet for, siger Rene Bøhm Jensen.
Han har blandt andet kunnet mærke det, fordi han i årets løb har haft til opgave at opgradere de såkaldte remote-studier hos DR’s distrikter med nyt udstyr og lys. Indretningerne bliver for eksempel brugt, hvis ’Deadline’ eller TV-Avisen skal tale med en kilde - direkte fra for eksempel DR i Rønne, Aabenraa eller Holstebro.
Allerede nu ved René Bøhm Jensen, at han kan fejre sit 30-års jubilæum i DR i 2022, og alt tyder også på, at han kommer til at mærke mere til, at han blev ’Årets Tillidsrepræsentant’ i året, der snart er overstået.
- Jeg har allerede fået henvendelser fra flere tillidsrepræsentanter – for eksempel fra brancher, der har mange af de samme arbejdsbetingelser som DR. De spørger, om jeg vil komme ud at fortælle om, hvad vi har gjort for ligestilling og inklusion på arbejdspladsen. Så på den måde kommer jeg nok også til at mærke til prisen i 2022, siger René Bøhm Jensen.
I tiden efter han blev ’Årets Tillidsrepræsentant’, har han fået flot respons fra kollegerne, hvad der selvfølgelig har gjort ham superglad. Det gør det i det hele taget, at hans og kollegernes arbejde med ligestilling og inklusion ser ud til at have virket og er blevet anerkendt.
- Alt i alt har det været et rigtig godt arbejdsår, smiler han, inden vi skilles.