Anette sørger for, at DR har styr på coronareglerne

Corona er blevet en del af hverdagen for Anette Dalsgaard Olsen fra DR HR. Hun samler trådene, når myndighedernes anbefalinger kommer, og finder for eksempel ud af, hvad reportere skal have på, når de besøger en syg minkfarm.

Anette Dalsgaard Olsen er arbejdsmiljøkonsulent i HR. (Foto: © Lars Møller Hansen)

Selvom alle håbede, at corona ville fortone sig i det fjerne i løbet af 2021, så har virus i store dele af året haft betydning for hjemmearbejde, særlige forholdsregler på produktioner, og hvordan man har skullet agere på DR’s adresser.

Meget sigende møder vi Anette Dalsgaard Olsen til et fysisk interview i DR Byen den 14. december – dagen før, at anbefalingen om, at så mange som muligt igen arbejder hjemmefra, træder i kraft.

- Ja, nu sidder vi her og er på vej hjem, smiler hun.

Anette Dalsgaard Olsen er arbejdsmiljøkonsulent i DR HR, og hun er med til at sikre, at DR får styr på de forskellige retningslinjer og tvivlsspørgsmål, som kommer i kølvandet på blandt andet regeringens pressemøder.

- Jeg samler trådene, holder overblik over myndighedernes udmeldinger og undersøger indimellem også baggrunden for hvilke retningslinjer, der kan meldes ud i huset. Jeg har undersøgt stort og småt i årets løb. Hver gang, der var pressemøde, vidste man, at det kom noget – og der var mange i starten. Corona fyldte meget i starten af 2021, og mange medarbejdere var hjemsendt til maj. Det har ikke fyldt så meget efter sommeren, andet end at folk forventer, at jeg ved alt om corona, smiler Anette Dalsgaard Olsen og tilføjer:

- Og ja, så er det kommet igen her i slutningen af året.

Spændende og lidt skræmmende

Anette Dalsgaard Olsens arbejde munder løbende ud i, hvordan DR skal gribe hverdagen med corona an.

- Jeg har bolden på det generelle plan. Hvad betyder rejserestriktioner, isolation og hjemmearbejde for eksempel for os. Det forsøger jeg at finde svar på med god hjælp fra andre kolleger i huset eller myndighederne. Jeg har haft det sådan, at jeg hellere har ringet én gang for meget end én for lidt, så jeg har siddet meget i kø hos coronalinjen. Når jeg skulle finde ud af ting, er jeg også gået ind på dr.dk og har benyttet mig af, hvad de har fundet ud af, siger Anette Dalsgaard Olsen og fortsætter:

- Det har været spændende og lidt skræmmende. Lige pludselig var det, jeg skrev og sagde, med i mails, som Niels (Ammitzbøll, formand for DR’s coronagruppe, red.) sendte ud i huset. Det, jeg fandt ud, blev ophævet til DR-regler. Mit daglige netværk blev underdirektører, og det er noget andet, end når det er dine egne kolleger, du samarbejder med. Samtidig blev jeg indgangen, når det gjaldt corona, og mange ringer til mig med spørgsmål – både chefer og medarbejdere – og så hjælper jeg med at finde svarene.

Hun nævner et par eksempler:

- Da der var coronaudbrud blandt mink i slutningen af 2020, skulle jeg finde ud af, hvad vores reportere skulle have på af dragter. Så talte jeg med fødevaremyndighederne om det. Eller da jeg skulle finde ud af, hvor mange vi måtte være i DR’s biler, så havde jeg fat i Arbejdstilsynet. Deres tekst var faktisk ikke helt klar, så vi fik dem til at rette en sætning.

Giver stor motivation

Anette Dalsgaard Olsen har været tovholder på corona både i 2020 og 2021. Selvom virus er et bekendtskab, vi helst havde været foruden, er arbejdet med retningslinjer og informationer til huset spændende for hende.

- Det har været en af mine sjoveste opgaver, smiler Anette Dalsgaard Olsen, der har været i HR i DR siden sommeren 2017. Hun uddyber:

- Det er mere dag-til-dag-arbejde, end jeg ellers er vant til. Det er meget sjovt. Valg til arbejdsmiljøorganisationen, gennemførelse af trivselsprocessen og andre arbejdsmiljøemner kan vare måneder. Der er mange aktører, der skal ind over de temaer, så det er længerevarende processer. Med corona har vi ikke den tid. Der er mange ledelsesbeslutninger, der skal tages hurtigt og ud fra det fakta, vi har. Myndighederne sad nærmest og skrev på retningslinjer, når jeg ringede ind. Når jeg sagde, jeg var fra DR, måtte jeg hurtigt tilføje, at det ikke var fordi, jeg ville bringe en artikel, men at det var til internt brug for at informere medarbejderne. Så fik jeg en god dialog med dem.

- Samtidig fandt jeg ud af, at det var efterspurgt viden, jeg fandt frem til. Det er ikke altid tilfældet i samme grad, når det handler om generelle arbejdsmiljøting. Det giver total motivation. Det er rart at lave noget, der er efterspurgt. Jeg er uddannet ingeniør, hvor man tager en problemstilling, analyserer den og formidler det videre. Det har jeg kunnet bruge her, hvor jeg skulle undersøge, rykke hurtigt og formidle – og ovenikøbet på et meget omskifteligt emne. Hvad man troede var rigtigt den ene dag, kunne være forkert den næste.

Sætter spor for fremtiden

Som alle andre håber Anette Dalsgaard Olsen, at corona vil fylde meget mindre i 2022 end de seneste to år. Men der er nogle udløbere af corona, som vil have indflydelse på hendes arbejde fremover.

- Der er ting, der sætter sine spor: Hvordan arbejder vi i en tid, hvor corona fylder mindre? Vil flere arbejde mere hjemme og bruge virtuelle møder? Meget af det har en arbejdsmiljøvinkel. Samtidig har jeg i kraft af mit arbejde som arbejdsmiljøkonsulent, hvor jeg kommer rundt i huset, et enormt netværk her. Jeg er glad for, at jeg havde det store netværk, når jeg skulle tale virtuelt med folk. Jeg havde en relation i forvejen, og mange ting bliver nemmere, når man har relationerne. Det netværk er blevet forstærket af corona, og jeg håber, det kan bruges positivt i det videre arbejdsmiljøarbejde, siger Anette Dalsgaard Olsen.