Rasmus blev vært på 'P4 Morgen' efter bare ét år som journalist

De færreste har nok haft et så hæsblæsende år i DR som Rasmus Bruun Kynde, der fra maj måned kunne kalde sig ny fast vært på ’P4 Morgen’ for DR Østjylland - blot et år efter at være blevet færdiguddannet som journalist.

Rasmus Bruun Kynde blev den 1. maj ny fast morgenvært på 'P4 Morgen' i DR Østjylland og ser sin første dag i studiet som det ubestridte højdepunkt i 2021. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Da Rasmus Bruun Kynde en dag i april fik besked om, at han havde fået jobbet som ny fladevært på 'P4 Morgen' i Østjylland, kunne han faktisk ikke helt forstå det.

- Det var meget overvældende. Jeg tror endda, at jeg spurgte min chef: ’Er du sikker? Er det virkelig rigtigt?’, siger han.

Det lå umiddelbart ikke i kortene, at Rasmus Bruun Kynde som 29-årig skulle blive næste skud på radio-stammen i DR.

- Jeg blev først udlært tømrer, så på den måde er det en mærkværdig rejse, jeg har været på. Men jeg tænkte ofte, det kunne være spændende en dag selv at være historiefortælleren inde i radioen, siger han.

Journalistik med syvtommersøm

Radio har altid spillet en stor rolle for den nye vært, og programmer som ’De Sorte Spejdere’ og ’Monte Carlo’ har været lydsiden til mange timer på det kolde stillads.

- Jeg troede egentligt, at jeg skulle være ingeniør, men på et tidspunkt slog det mig: ’Gud, det kan da godt være, at det er radiovejen, jeg i virkeligheden bør gå. Og så har det ene taget det andet, siger Rasmus Bruun Kynde.

Værten tror, at baggrunden som tømrer har bidraget til hans evne til at møde og forstå lytterne på en lidt anden måde.

- Det er jo dem, vi laver radio til. Selvom øjenhøjde er lidt en kliché, så tror jeg faktisk på, at det er vigtigt. Og at det er en fordel, hvis vi journalister er forskellige og er farvet af noget andet end journalistikken. Om det så er en baggrund som tømrer, en interesse eller noget helt tredje. Bare man skiller sig ud, så det hele ikke bliver ens.

De to veje i Rasmus Bruun Kyndes liv er da også blevet foreviget med en tatovering, der forestiller et søm og en blyant side om side.

- Jeg er vildt glad for den tatovering. Hver dag kigger jeg på den og tænker, at den rammer hovedet på sømmet, om man så må sige. Den er rigtig meget mig, griner han.

På Rasmus Bruun Kyndes arm står søm og blyant side om side for at illustrere de to veje i journalistens liv. (Foto: © Sebastian Alexander Skousgaard)

På tur med sendevognen

Rasmus Bruun Kynde fik sin start i DR i 2018 som journalistpraktikant på P4 Østjylland. Her brugte han i halvandet år meget tid i sendevognen og som livereporter fra alt mellem himmel og jord. Ifølge ham selv var det i vognen, at han fik sin oplæring i at lave god radio.

- Jeg synes, at noget af det fedeste er at være afsted med sendevognen og møde mennesker, hvor de er. At stå på en skole og tage lytterne i hånden ved at beskrive situationen så levende som muligt, mens man har et barn til at hænge om benet, og det i baggrunden ringer ud til frikvarter. Det er en kunstform at kunne formidle på en måde, hvor man trækker folk med ind, siger han.

Ifølge Rasmus Bruun Kynde havde han 18 fantastiske måneder som praktikant, hvor han lærte sindssygt meget. Han blev dog ved med at have et særligt mål, som han igen og igen bragte på banen over for sin chef: ’Skal jeg ikke snart prøve at være vært?’

- Der var ikke nogen på redaktionen, der var i tvivl om, at det var dét, jeg gerne ville. Da jeg blev færdiguddannet, blev jeg ansat som freelancer og fik mulighed for at være nyhedsvært. Alligevel kunne jeg godt mærke, at det var det store morgenstudie, jeg brændte for at stå i, siger han.

Ny vært på morgenfladen

Da der blev slået en stilling op som vært på ’P4 Morgen’ hos DR Østjylland, søgte Rasmus Bruun Kynde stillingen og kom både til samtale og to gange værtscasting. Dog havde han ikke regnet med, at han rent faktisk ville få jobbet.

- Jeg tror mest af alt, at jeg søgte jobbet for endnu engang at markere, at jeg virkelig gerne vil det her. Men at jeg fik jobbet var meget mere end noget, jeg nogensinde havde turdet håbe på, siger han.

1. maj 2021 startede Rasmus Bruun Kynde på ’P4 Morgen’, der sender alle hverdage fra klokken 6-10. For Rasmus står den første morgen som vært i studiet stadig som et ubestridt højdepunkt i året.

- Jeg havde næsten ikke sovet hele natten og var SÅ nervøs. Når jeg endelig sov en smule, vågnede jeg med et sæt efter et kvarter og tænkte: ’Nu kommer jeg for sent!’ Så det var med store poser under øjnene, at jeg klarede den første morgen. Men jeg kom igennem det, og følelsen bagefter var en rus af stolthed. Siden har det handlet om at blive bedre og bedre. Hver dag. Men den første morgen glemmer jeg aldrig – hold kæft, jeg var nervøs.

At sende radio så tidligt på alle hverdage kræver, at man lægger sit liv radikalt om.

- Nu står jeg op klokken fire om morgenen, vælter ud af sengen, sætter mig på min cykel og prøver at bestige Langelandsgade og Randersvej i Aarhus for at komme på arbejde klokken fem. Her gør vi klar til vores redaktionsmøde klokken 5.30. Det meste ligger klar fra dagen før, men vi vender morgenens andre historier, inden vi går i luften klokken seks. Derfra er vi som værter fanget foran mikrofonen i fire timer. Når dagens udsendelse er rundet af, venter forberedelserne til morgendagen og så ellers en cykeltur hjem og tidligt på hovedet i seng. Så det koster da noget på den sociale konto, men det er en del af gamet, jeg gerne lever med, siger Rasmus Bruun Kynde.

Et hæsblæsende år

I løbet af sin første tid som vært har især én historie gjorde et særligt indtryk.

- I dagene efter at Christian Eriksen var faldet om i Parken, tænkte vi meget over, hvordan vi kunne gøre episoden relevant for lytterne. Derfor inviterede vi en førstehjælpsinstruktør i studiet. Sammen med ham havde vi i løbet af morgenen et radiofonisk førstehjælpskursus, hvor vi gennemgik alle de ting, man bør vide, siger Rasmus Bruun Kynde og fortsætter:

- Det var meget levende radio, selvom det foregik inde i studiet. Vi fik også nogle rørende historier fra lytterne, der fortalte om egne oplevelser med at være pårørende eller selv have haft hjertestop. Det gik helt klart i maven. Det blev både public service og samtidig meget nærværende radio, der var båret af lytternes egne fortællinger om, hvad de havde oplevet.

Ifølge radioværten er jobbet på P4 Østjylland en drøm, der er gået i opfyldelse, og han er samtidig blevet gæsteunderviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, hvor han bliver brugt som oplægsholder om livereportager. Selvom tingene allerede er gået stærkt, er det alligevel ikke småting, den ambitiøse vært stræber efter i fremtiden:

- Jeg vil være 'Årets Radiovært'. Det er et mål, jeg har sat for mig selv, og som jeg en dag håber at kunne indfri. Men lige nu forsøger jeg først og fremmest at trække vejret og nyde, hvor jeg er. Det glemmer jeg ofte i min iver efter at opnå mere. Så lige nu skal jeg tillade mig selv at falde til ro i den her rolle og blive endnu bedre til det, jeg laver – med hjælpe fra de to fantastisk dygtige medværter, jeg er kommet i mesterlære hos. Så må vi se, hvad fremtiden bringer, smiler Rasmus Bruun Kynde.