Stiv nakke, et grødet hoved og en uimodståelig lyst til at lægge sig igen. Mange af Anders Haahr Rasmussens morgener er hårde. Det har de været de sidste to år.
Og den konstante træthed startede pludseligt.
- Jeg var på ferie i Polen med en veninde. Ti minutter efter jeg forlod mit værelse, blev jeg nødt til at sidde ned. Jeg var udmattet og kunne ikke slæbe mig afsted, fortæller Anders Haahr Rasmussen.
Ifølge Statens sundhedsportal sundhed.dk skyldes 1-3 procent af alle henvendelser hos praktiserende læger kronisk træthed som isoleret symptom eller diagnose, mens 11 procent rapporterer om kronisk træthed i en norsk befolkningsundersøgelse.
Men træthed er en svær størrelse at definere. For hvornår er man træt, og hvornår er man mere end normalt træt?
- Det er endnu ikke lykkedes at finde nogle objektive biokemiske markører, der kan fortælle os, hvornår folk lider af kronisk træthed, siger professor, overlæge, dr.med ved Syddansk Universitet, Ivan Brandslund.
Kronisk syg uden en diagnose
Anders Haahr Rasmussen kan føle sig frisk på vej ned i supermarkedet, men så næsten ikke slæbe sig hjem igen.
- Jeg anede ikke, hvad det var, og gik til min læge, der ikke kunne hjælpe. Jeg blev sendt til forskellige specialister men uden held, siger Anders Haahr Rasmussen.
Han har nemlig ikke nogen symptomer på sygdom. Selv mener han at have diagnosen postviralt træthedssyndrom, som også kendes under navnet kronisk træthedssyndrom.
Den konstante træthed, som Anders Haahr Rasmussen har oplevet de sidste år, er sjælden. Men mange oplever træthed i længere perioder.
Sundhed.dk præsenterer forskning, der siger, at en ud af fire personer i løbet af livet vil opleve betydelig udmattelse eller træthed i mindst to ugers varighed.
Det kan skyldes psykisk påvirkning som stress og bekymring, der påvirker søvnen og dermed gør folk trætte. Og det kan skyldes fysiske ting, fortæller Ivan Brandslund:
- Det kan være deres stofskifte, jernmangel eller overgangsalderen, den er gal med. Det kan vi gøre noget ved. Værre er det med kronisk trætte, hvor vi ikke kan måle nogen fysiske ændringer, siger han.
Alternativ behandling -når ingen læger kan hjælpe
Kronisk træthedssyndrom har længe været en omdiskuteret sygdom. Der har været uenighed omkring årsag, diagnose og behandling mellem det medicinske fagmiljø og patientorganisationer.
- Det er en subjektivt sygdom, som vi har svært ved at validere eller bekræfte med objektive målinger. Forskellen på kronisk og ikke-kroniske træthed er kun, at de ikke-kroniske tilstande går over af sig selv, siger Ivan Brandslund.
Derfor har Anders Haahr Rasmussen ledt efter hjælp i den alternative behandling. I bogen "En fortælling om at være træt", der udkom sidste fredag, fortæller han, hvordan den pludselige træthed har forandret hans liv.
- Jeg arbejder mindre, og jeg har lagt min søvnrytme om. Hver dag skal jeg bygge min krop op fra bunden. Jeg går i seng kl 21 og står op klokken 5.15 sammen med fuglene og lyset. Jeg oplever en god energi med lyset, siger Anders Haahr Rasmussen, som oplever små fremskridt.
Han er gået fra et liv med gang i den: Fest, sport og troen på den etablerede lægevidenskab. Til nu at leve sit liv mere langsomt. Han har plukket små vaner fra den alternative behandling, som han synes hjælper på træthed.
Han vågner eksempelvis hver morgen og drikker to kopper lunken vand, inden han står ud af sengen. Herefter følger yoga og en morgenmad bestående af grød.
Du kan høre Anders Haahr Rasmussen fortælle sin historie i det sundhedsvidenskabelige program Hypokonder på P1 på fredag, hvor programmet undersøger træthed.