Til kamp mod gaberi: Kursus i søvn skal få flere tilbage på arbejdet

Vejen Kommune har som den første i landet uddannet søvnvejledere, der skal være tilknyttet Jobcentret og Sundhedscentret.

Janne Elsborg har haft stor gavn af Vejen Kommunes søvnkursus. (Foto: © Hanne Højer, DR)

Lange nætter, hvor søvnen ikke vil indfinde sig, selvom kroppen og hovedet trænger til det.

Det var virkeligheden for Janne Elsborg, der tilbage i februar blev sygemeldt med en depression. Janne Elsborg tog to forskellige slags sovemedicin, fordi det kunne tage hende tre til fire timer at falde i søvn.

- Jeg var træt - meget træt. Jeg havde meget lidt overskud, fordi jeg ikke fik sovet nok, og sovemedicinen betød, at jeg slet ikke kunne fungere før kl. 11.00 om formiddagen. Det påvirker selvfølgelig ens hverdag, fortæller Janne Elsborg.

Det hele begyndte at se lysere ud, da hun fortalte medarbejderne på Jobcentret, at hun sov dårligt. De sendte hende på et fem uger langt søvnkursus, som Vejen Kommune udbyder.

Som den første kommune i landet har Vejen Kommune uddannet 23 medarbejdere til søvnvejledere. Deres opgave er at vejlede sygedagpengemodtagere i at få en god nattesøvn.

Det langsigtede mål er at hjælpe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet.

Det fortæller Jette Schøtz, der er afdelingschef for sundhed og familieafdelingen i Vejen Kommune.

- Jeg har da en tro på, at vi får nogle borgere, der har større livskvalitet, mod på livet og lyst til at komme ud og søge noget arbejde, siger Jette Schøtz om projektet.

Mange sygedagpengemodtagere har behov for at lære at sove bedre. En undersøgelse blandt borgere tilknyttet Sundhedscentret i Vejen Kommune viste, at 50 procent havde søvnbesvær.

Indtil videre ser indsatsen ud til at have en god effekt på borgernes livskvalitet.

Evalueringen af de 10 første personers forløb har vist, at de alle har fået en bedre søvn. Det fortæller Lene Schramm Petersen, der er gruppeleder for livsstilsafdelingen i Brørup Sundhedscenter i Vejen Kommune.

- Det er en større succes, end vi havde turde håbe på. Men vi er til gengæld også overbevist om, at søvn er rigtig grundlæggende for mange borgeres sundhed. Derfor bekræfter det vores teori om, at det kan betale sig at satse på søvn, siger hun.

Søvn er vigtigt for sundhed

Selvom der stadig mangler en videnskabelig undersøgelse, så kan fokus på søvn sagtens være vejen frem mod en mere rask hverdag. Det vurderer Bobby Zachariae, der er psykolog og søvnforsker ved Aarhus Universitet.

- Jeg tror bestemt, det vil have nogle gode effekter, når man øger fokus på søvn. Den nyere forskning peger på, at søvn kan være en af de bagvedliggende mekanismer bag en lang række problemer som for eksempel stress og depression, siger han.

Kursusdeltagerne skal blandt andet notere forskellige ting omkring deres søvn på et skema. (Foto: © Hanne Højer, DR)

Søvnkurset har i hvert fald betydet rigtig meget for Janne Elsborgs hverdag. Hun tager ikke længere medicin for at sove, og hun er startet i et 13 uger langt praktikforløb, der skal hjælpe hende ud af hendes sygemelding.

Hun er selv overbevist om, at det er takket være søvnkurset.

- Jeg føler mig helt ovenpå igen, og jeg har det super godt. Jeg er så glad for, at jeg fik nævnt for Jobcentret, at jeg ikke sov godt, siger hun.

Kursusdeltagerne får nogle gode råd og redskaber til, hvordan de kan forbedre deres søvn.

Derudover skal de notere forskellige informationer om deres søvn. De skal blandt andet skrive, hvornår de går i seng, hvornår de står op, hvor mange gange de er vågne om natten, om de sover om dagen, og hvor lang tid det tager dem at falde i søvn.

Informationerne hjælper søvnvejlederne til at opdage, hvor der skal sættes ind, hvis søvnen skal forbedres.

Det er alt fra jobkonsulenter til fysioterapeuter, der nu er uddannet søvnvejledere.

Otte råd til en bedre søvn

  • Undgå koffein før sengetid.

  • Undgå alkohol før sengetid.

  • Undgå store mænger energi- og fedtrig kost før sengetid.

  • Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen.

  • Sørg for, at soveværelset er veltempereret. Den optimale værelsestemperatur ved søvn er for de fleste 18-21 grader.

  • Undgå støj over 30 decibel i soveværelset. Brug evt. ørepropper.

  • Undgå lys fra skærme (f.eks. computer, tablets og tv) før sengetid. Man kan dæmpe lysintensiteten på en del skærme.

  • Sørg for, at soveværelset er mørkt. Brug evt. maske over øjnene.

Kilde: Rapporten "Søvn og Sundhed" fra Vidensråd for Forebyggelse.