Flere får hpv-vaccine

De seneste måneder har flere valgt at få en hpv-vaccine, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Praktiserende læger meler i øjeblikket om stigende interesse for hpv-vacciner. (Foto: © Martin Ballund, Scanpix)

Gennem de senere år er der sket et drastisk fald i tilslutningen til det hpv-vaccinationsprogram, der tilbydes alle danske piger mellem 12 og 17 år.

Læger, Kræftens Bekæmpelse og landets sundhedsmyndigheder har med dyb frustration og stor ængstelse fulgt det nærmest lodrette fald i tilslutningen til hpv-vaccinationerne, hvor Danmark nu er milevidt efter vaccinationsraterne i eksempelvis de øvrige nordiske lande.

Men nu kan der måske være bedre tider på vej. I hvert fald er der godt nyt i helt nye tal fra Statens Serum Institut, der ligger inde med data omkring hpv-vaccinationer i hele landet, skriver Fyens Stiftstidende.

I marts, april og maj blev der givet cirka 4.200 hpv-vacciner hver måned. Et væsentligt højere tal sammenlignet med de tilsvarende måneder i 2016, hvor der blev givet 2.200 vacciner månedligt.

Der er således for pigerne i årgang 2003 og 2004 en stigende vaccinationstilslutning for den første hpv-vaccine svarende til cirka tre-fire procentpoint siden seneste opgørelse. En stigende andel af pigerne er ligeledes færdigvaccineret.

Skuden er vendt

Afdelingslæge Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut ser meget positivt på den seneste udvikling.

- Skuden kan være vendt. Ingen tvivl om det, siger afdelingslægen.

Det er ikke kun de seneste tal for de gennemførte hpv-vaccinationer, der er med til at fordre optimismen hos Palle Valentiner-Branth.

- For vi hører også fra de praktiserende læger, at der rundt om i landet for øjeblikket er en stor interesse for at få pigerne vaccineret.

I sidste måned satte blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen gang i en landsdækkende kampagne, der skal få vaccinationsraten i vejret. Palle Valentiner-Branth mener, det er for tidligt at konkludere på, om kampagnen har haft indvirkning på de seneste tal, der blandt andet rummer vaccinationer givet i maj.

Palle Valentiner-Branth slår dog fast, at der fortsat ligger et meget stor arbejde foran læger og sundhedsmyndigheder, selv om den aktuelle tendens er positiv.

- Vi er fortsat i en hpv-krise. Vi ligger langt under den tilslutning, som vi burde have. Der er langt op til eksempelvis Norge og Sverige, konstaterer afdelingslægen.