I fremtiden kan du måske blive tilbudt en afføringstransplantation fra unge menneskers tarme for at leve længere og bedre.
I hvert fald har tyske forskere i et forsøg givet halv-gamle killifisk piller med yngre fisks tarmindhold. Resultatet var, at fiskene levede mere end 1/3 længere, end de normalt ville have gjort.
Oluf Borbye Pedersen, der er forsker på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet, og forsker i tarmfloraens betydning for vores sundhed og liv, maner dog til forsigtighed.
Der er nemlig langt langt fra fisk til mennesker. Alligevel finder han studiet spændende:
- Det er en øjenåbner og en inspiration til at forske videre indenfor området, siger han.
De gamle fisk var energifyldte og aktive
Det er forskere fra Max Planck Instituttet i Köln, Tyskland, som netop har offentliggjort resultaterne.
Midaldrende fisk fik udskiftet deres tarmflora med tarmfloraen fra helt unge fisk.
Og den behandling havde en vild virkning på fiskenes gennemsnitslevetid. De levede over 1/3 længere end normalt.
Og fiskene blev ikke kun ældre.
Forskerne så også, at de gamle fisk, der havde en ung tarmflora, svømmede mere rundt i akvariet og generelt var meget aktive.
Det finder Oluf Borbye Pedersen særligt interessant:
- Det er jo et drømmescenarie, hvis det viser sig også at være gældende hos mennesker: Vi vil gerne leve længere, men vi vil også gerne leve aktivt. Og fiskene var energifyldte og aktive - også når de var meget gamle, siger han.
Vi kender ikke mekanismerne bag
Hvorfor fiskenes liv blev meget længere af den ’unge’ tarmflora, ved forskerne endnu ikke.
Oluf Borbye Pedersen fortæller, at man tidligere har observeret ændringer i tarmbakteriernes sammensætning i løbet af livet:
- Når fiskene bliver ældre, mister de noget af den diversitet, de havde i deres tarmflora. Det ser man hos de fleste dyr - også mennesker, siger han.
Men hvordan det spiller sammen med, at vi ældes, ved forskerne stadig meget lidt om:
- Det store spørgsmål er, hvad er det for nogle stoffer og mekanismer, som ligger bag. Hvis man kan komme på sporet af, hvilke tarmbakterier de unge har, kan man måske engang ude i fremtiden tilbyde en bakteriecocktail som "foryngelseskur", fortæller han.
En påmindelse om, hvor vigtig afføring er
Killifisk er simple organismer i forhold til mennesker, og yderligere forskning er derfor nødvendigt.
Oluf Borbye Pedersen glæder sig derfor til at se, om man ser samme effekt ved fx mus.
Men studiet er endnu en brik i en voksende bunke af beviser for, at vores tarmflora betyder enormt meget for vores sundhed og trivsel:
- Tarmbakterierne udgør en kæmpestor og kompleks kemifabrik, som har en stor helbredende kraft ved nogle sygdomme, uddyber Oluf Borbye Pedersen.
På trods af forbehold og forsigtighed, kan Oluf Borbye Pedersen derfor ikke lade være med at forestille sig, at man i en science-fiction-agtig fremtid transplanterer unge menneskers tarmbakterier til ældre mennesker for at holde dem spændstige og raske.
- Men er er lang vej derhen, understreger han.