VIDEO Transplantation af afføring redder syge med livstruende diarré

Videnskabsmagasinet på DR3 besøger hospital, hvor raske mennesker kan redde menneskeliv ved at donere deres afføring.

Hvis du er et sundt, rask menneske, kan din afføring måske helbrede alvorligt syge mennesker med langvarig diarré.

Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital har de seneste 1,5 år behandlet 60-70 patienter, der er blevet syge af tarmbakterien Clostridium difficile, med andres afføring. Som navnet antyder, er det en vanskelig bakterie at bekæmpe, ligesom den let smitter - og den voldsomme diarré varer typisk flere måneder.

Men efter at have transplanteret afføring med gode bakterier fra raske op i endetarmen på syge, er cirka 66 procent blevet raske. Og efter flere behandlinger er over 90 procent af patienterne blevet kureret.

Og denne behandling redder livet for én håndfuld mennesker om året, fortæller læge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital Morten Helms til Videnskabsmagasinet på DR3.

Videnskabsmagasinet er donoregnet

Metoden med såkaldt fæcestransplantationer stammer fra USA og Australien, og den går ud på, at man undersøger, om bakterierne i afføringen fra raske mennesker er gode, og man tager blodprøver og undersøger deres helbred generelt for at se, om de er egnede som donorer.

Hvis det hele er i orden, blender man afføringen og fylder den tynde, findelte blanding på en sprøjte, og så er man klar til at transplantere donationen.

Videnskabsmagasinets reporter David har fået undersøgt sin afføring, og han er erklæret egnet som donor. Se mere i videoen øverst i artiklen.

Videnskabsmagasinets reporter David er egnet som donor til såkaldt fæcestransplantationer. Her sidder han over for læge Morten Helms fra Hvidovre Hospital. (Foto: © Videnskabsmagasinet på DR3, DR videnskab)

Villig til at prøve nyt efter måneder med diarré

Behandlingsmetoden kan lyde ulækkert, erkender Morten Helms. Men man skal huske, at patienterne er folk, der er voldsomt plaget af diarré.

- De fleste har prøvet at have Roskilde-syge med voldsom diarré i tre dage, men prøv så lige at have det i et helt år, så er man desperat, siger Morten Helms.

Onde bakterier overtager ved ødelagt tarmflora

Clostridium-bakterien findes naturligt i nogle menneskers tarmflora, men den kan tage overhånd, hvis fx en antibiotika-kur har slået tarmfloraen i stykker, og bakterien får frit spil til at vokse sig stor og stærk.

En særlig behandlingskrævende variant af Clostridium difficile kan være livstruende, især hvis patienten i forvejen er svagelig. Og både unge og gamle kan blive inficeret med bakterien.

Problemet med antibiotika er, at den ikke skelner mellem de gode bakterier i tarmen, og de onde bakterier, man forsøger at komme til livs, fx hvis man har fået en banal infektion såsom blærebetændelse. Så selv om man godt nok er blevet fri for sin blærebetændelse, takket være antibiotikakuren, kan man til gengæld have fået en slem tarminfektion.

Fæcestransplantationer

  • Hvidovre Hospital har haft omkring 45 patienter de seneste 1,5 år - hvoraf nogle af dem har fået flere fæcestransplantationer.

  • På Aarhus Universitetshospital har man behandlet cirka 25 patienter indenfor 1,5 år.

  • Efter en behandling bliver omkring 66 procent raske.

  • Efter flere behandlinger bliver over 90 procent raske.

  • Læge Morten Helms anslår, at omkring fem menneskeliv bliver reddet om året med fæcestransplantation, hvor anden behandling ikke har virket.

  • Problemerne med Clostridium-bakterien er vokset meget i løbet af de seneste 10 år.

  • I Danmark bor 80-90 procent af patienterne inficeret med bakterien øst for Storebælt.

Se videoen øverst i artiklen og se Videnskabsmagasinet på DR3 klokken 21:30 onsdag, hvor du kan høre mere om gode og dårlige bakterier.