Bliv beredt på sommerens myggeinvasion

Det ser ud til at holde stik. Myggeinvasionen er på vej.

Selvom vores egne myg kan være til gene, så blegner de i forhold til den fare en malariamyg udgør.

For blot få uger siden kunne man her på dr.dk læse, at vi ville blive ramt af en myggeinvasion i slutningen af juli og starten af august, fordi den fugtige sommer har skabt ideelle forhold for de bevingede blodsugere.

Thomas Pape, der er lektor og insektforsker på Statens Naturhistoriske Museum, kom med forudsigelsen, og han mener, at den stadig holder stik.

- Selvom sommeren har været kølig i de sidste par uger, er min vurdering, at vi vil se en stigning i antallet af myg. Men der vil selvfølgelig være kæmpestore forskelle fra område til område.

Tiltrækkende bytte

Ikke alle mennesker virker lige tiltrækkende på myg, og derfor vil man opleve nogle mennesker, der decideret virker som “myggemagneter”, mens andre nærmest forbliver uberørte af insekterne, fortæller Thomas Pape.

Der er forskellige faktorer, som myggene bliver tiltrukket af: Varme, CO2-udledning og duft.

- Er myggene tæt på en, benytter de deres varmefølsomme sanseorganer til at finde deres bytte. Myg er indkodet til at søge mod varme, så de vil særligt gå efter større mennesker eller folk, der har arbejdet fysisk, fordi deres kroppe er varmere.

På længere afstand bliver myggene tiltrukket af kroppens duft og kroppens udskilning af CO2, der bliver ført med vinden. Vi udskiller altid CO2 gennem vores ånde, men der er særlige situationer, hvor vi gør det i udpræget grad.

- Vi udleder mere CO2, når vi for eksempel udfører hårdt fysisk arbejde, når der er mere gang i kroppens maskineri, fortæller insektforskeren.

Duft og genetik

Myg bliver også tiltrukket af kroppens duft, men den har vi svært ved at ændre på. Samtidig er duften genetisk betinget. Men ikke nødvendigvis så den bliver nedarvet i familien.

- Det er meget individuelt, om man tiltrækker myg. Det kommer meget an på den enkeltes duft. Det er ikke sådan, at det rammer hele familien. Min søn er for eksempel myggemagnet, så han tiltrækker langt flere myg, end jeg gør, fortæller forskeren.

Det bedste bud er, at man iklæder sig tøj, der holder duftstofferne tæt på kroppen.

Tykt tøj beskytter dig

Når myggene først er i nærheden af dig, så er det bedste forsvar at sætte en fysisk barriere mellem dig og myggene, dvs. tøj.

- Den sikreste metode er løst og tykt tøj. Selvom man ikke skulle tro det, så kan myg faktisk stikke igennem stramme jeans, derfor er det vigtigt, at tøjet er løsthængende, så det er svært for myggen at finde huden under tøjet, fortæller Thomas Pape og uddyber:

- Er man ikke i en situation, hvor man kan have løst og tykt tøj på, fx når man sover, så gælder den samme metode, som man bruger i områder med malariamyg: Brug myggenet.

Bekæmp med kulde og kemi

Der er dog også andre metoder, du kan bruge. Hvis du er bekymret for myg, kan du også holde dine rum kølige med fx. aircondition. Er rummet køligt og har lav fugtighed, så bliver myggene inaktive, hvilket betyder, at de ikke vil stikke i samme grad.

Og så er der jo de kemiske løsninger:

- Der er mange forskellige kemiske stoffer med meget forskellig effekt, som man kan bruge til at bekæmpe myg. De allermest effektive er midler, der indeholder DEET.

DEET er kraftigt afskrækkende for myg i en kombination af lugt og måden det påvirker myggenes orienteringsevne.

Vil man gerne bekæmpe myg på en mere naturlig måde, kan man med fordel bruge citroneukalyptus. Det virker ikke lige så godt som DEET, men det har en mærkbar effekt, fortæller forskeren.

I udlandet

Skal man til udlandet er der særlige forholdsregler, man skal tage sig - og det er her vigtigt, at sætte sig ind i hvilke specifikke myg, der befinder sig i området.

Selvom vi bruger begrebet “myg” i flæng, så dækker det over mange forskellige arter, der hver for sig har selvstændige karakteristika, adfærd og kan bære en lang række forskellige sygdomme: Zika, malaria, dengue feber og meget andet.

Nogle malariamyg bliver ligefrem tiltrukket af sure tæer.

Læs derfor op på farerne, før du rejser afsted, så du er forberedt.

Ingen problemer med at dræbe myg

Er du bange for, om du med evt. myggemord gør indhug på en vigtig del af fødekæden, så skal du ikke være bekymret, fortæller insektforskeren.

I vore nabolande Sverige og Tyskland har man langt større myggeproblemer, end vi har i Danmark og her har man forsøgt at bekæmpe de store myggekoncentrationer.

Selvom tyskere og svenskere har brugt stærke midler mod myggene, har det ikke permanent skadet myggebestandene eller de rovdyr, der lever af myg eller deres larver.

Derfor skal du ikke have dårlig samvittighed, hvis du gør, hvad du kan, for at bekæmpe myg. Bestanden skal nok klare sig alligevel.