Årligt bliver der registreret ca. 200 mio. tilfælde af malaria alene i Afrika syd for Sahara. Sygdommen fører mange dødsfald med sig - ikke mindst hos børn.
Desværre er muligheden for at bekæmpe malariamyggen, der spreder malaria (og mange andre sygdomme) blevet dårligere og dårligere, fordi mange arter af malariamyg er blevet immune over for insektgift.
Men nu har forskere fra University of Maryland genmodificeret en svamp, der i fremtiden kan hjælpe med at bekæmpe myggen. Det skriver videnskabs-websitet ScienceDaily.
En naturlig dræber - med ekstra bid
Svampen metarhiziumanisopliae angriber i forvejen malariamyg naturligt ved at gro på myggen og gennemtrænge myggens ydre skelet for derefter at dræbe. Men svampen er en langsom dræber - det tager lang tid at slå myggen ihjel og kræver mange svampesporer.
Derfor har forskerne fra University of Maryland nu genmodificeret svampearten, så den kan fremstille gift fra den nordafrikanske ørkenskorpion androctonus australis og den australske edderkop hadronyche versuta.
Den nye svamp er så dødbringende for malariamyggen, at blot en enkelt svampespore kan dræbe en myg på få dage. Fordi der bliver brugt en større vifte af gifte, er der mindre risiko for, at malariamyggen udvikler immunitet.
Sikker dræber
Den genmodificerede svamp er blevet testet på malariamyg fra Burkina Faso, hvor svampen blev sat på klæbepapir i området, som myggene bruger til at hvile sig på efter at have suget blod.
Den viste sig at være yderst effektiv og kunne på få dage dræbe myggene. Derudover mistede myggen lysten til at drikke blod, når de var inficeret af svampen.
Forskerne har modificeret svampen så smart, at giften kun bliver aktiv i insektblod og derfor ikke forurener miljøet. Samtidig har tests vist, at svampen er ufarlig overfor både mennesker og bier.