To partier, der med deres egne ord er hinandens modpoler, står på spring for at tage plads i den svenske Rigsdag.
Feministisk Initiativ var ved sidste valg tæt på at komme ind i parlamentet og gør nu et nyt forsøg. Partiet vil føre Sverige ind i en ny tid, hvor kvinder og minoriteter skal være langt mere synlige i samfundet.
Et nyt nationalistisk parti, Alternativ for Sverige, ønsker modsat at tage Sverige tilbage i tiden. Nærmere bestemt til tiden inden ’masseindvandringen,’ som partiet kalder de seneste årtiers indvandring til Sverige.
Det skal blandt andet ske ved at udvise en halv million mennesker fra landet.
Af Rigsdagens partier spås indvandringskritikerne i Sverigedemokraternere og det tidligere kommunististparti, Venstrepartiet, størst fremgang af alle.
Det er en helt ny situation, fortæller journalist og forfatter Niklas Ekdal, der har fulgt yderfløjspartierne under flere år.
- Omkring en tredjedel af de svenske vælgere kommer til at stemme på disse partier, som det ser ud nu. Samtidig ser de store midterpartier som Socialdemokraterne ud til at få et historisk dårligt valg, siger han.
Ingen af yderpartierne anses som regeringsparate i Sverige. Det vil få konsekvenser, mener Niklas Ekdal.
- Alt tyder på, at det bliver meget svært at danne en regering efter næste valg. Man skal tilbage til 1920’erne for at finde en lignende situation.
Undervisning i kønsroller
Selvom der i dag findes partier i den svenske Rigsdag, der betegner sig som både feministiske og nationalistiske, mener partilederne for både Feministisk Initiativ og Alternativ for Sverige ikke overraskende, at der er et stærkt behov for deres respektive partier.
- De andre partier tager ikke feminismen alvorligt. De har taget spørgsmålet op, men det er altid blot et tillæg til deres eksisterende ideologi. For os er feminisme det ideologiske udgangspunkt, siger Gudrun Schyman til DR Nyheder.
Hun er Feministisk Initiativs nuværende partileder, men var også tidligere formand for Venstrepartiet.
Hun mener, at der er langt igen til fuld ligestilling i Sverige, selvom landets regering har udråbt sig selv som verdens første feministiske af slagsen.
Derfor ønsker hun blandt andet at regulere kvinders position i private virksomheder langt mere offensivt. Et andet forslag går på at undervise børn i børnehaven om kønsroller for at nå målet om total ligestilling.
Tvangsudsendelse af indvandrere
Gustav Kasselstrand er leder af Alternativ for Sverige og tidligere formand for Sverigedemokraternes ungdomsforbund. Han blev ekskluderet af ledelsen i moderpatiet, som mente, at han var blevet for yderligtgående.
Han mener også, at der er brug for hans parti.
- Sverigedemokraterne har forvandlet sig til et midterparti. De går slet ikke langt nok, udtaler partilederen.
Han er især utilfreds med partiets udlændinge- og EU-politik. Hans eget partis store mærkesag er et hjemsendelsesprogram for mindst 500.000 personer med udenlands baggrund. Derved ønsker partiet at genrejse Sverige, som det så ud før ’masseindvandringen.’
Hjemsendelserne skal om nødvendigt foregå med tvang, også selvom det strider mod internationale konventioner.
Kasselstrand mener, at programmet er fuldt ud realiserbart.
- Logistikken er det mindste problem. Svenskerne er et folk, der historisk set har været dygtige til at realisere store projekter.
Ideologiske modpoler
Gudrun Schyman indtager et modsat standpunkt i udlændingepolitikken.
- Vi, der lever på disse breddegrader, må forberede os på, at der kommer flere hertil, siger hun.
Ifølge partilederen skyldes det især klimaforandringerne, som vil drive et stort antal mennesker på flugt.
En ting er de to partiledere dog enige om: De er hinandens ideologiske modpoler.
- Nationalisme er feminismens absolutte modsætning. Vi skal have feministerne ind for at slippe af med racisterne, udtaler Gudrun Schyman.
Heller ikke Gustav Kasselstrand har meget til overs for sin modpart.
- Jeg synes, at de er skøre. Feministisk Initiativ er en vittighed. Hvis de kommer ind i Rigsdagen, vil det blot bekræfte omverdenens billede at Sverige som et land, der er besat af genusteori og ekstrem feminisme, udtaler partilederen.
Ny politisk skala
Niklas Ekdal ser de nye partier og den øgede polarisering som udtryk for en ny konfliktlinje i svensk politik.
- De traditionelle partier har det svært, når de står over for de mere rendyrkede populistiske partier på både højre- og venstrefløjen. Disse partier repræsenterer en dyb mistro mod etablissementet, siger han.
Han taler om en ny politisk skala, GAL-TAN, som på få år er blevet meget anvendt i de svenske medier. Her står Grønt, Alternativt og Libertariansk over for Tradition, det Autoritære og Nationalisme.
På svensk tv er det et fast element i de store partilederinterviews, at lederne skal placere deres partier på denne skala.
- De nye partier passer godt ind i denne nye skala, hvor de indtager yderpunkterne i hver deres ende. Den gamle højre-venstre skala har ikke samme betydning længere, fordi de fleste partier står for nogenlunde den samme økonomiske politik, mener Niklas Ekdal.
Høj svensk spærregrænse
Niklas Ekdal er dog ikke så optimistisk, når det kommer til de to partiers mulighed for at komme over Rigsdagens spærregrænse, der ligger på fire procent.
- Feministisk Initiativ har den bedste chance, men jeg tror, at de lander på omkring tre procent. Alternativ for Sverige får det endnu sværere, fordi de ikke er brudt igennem mediemuren. Jeg gætter på mellem en og to procent til dem, siger han.
Begge partiledere mener, at den største udfordring for deres partier er at trænge igennem i medierne. Det, mener de, blandt andet skyldes, at kun Rigsdagens partier inviteres med til de store partilederdebatter og interviews på tv.
Alligevel er de fortrøstningsfulde.
- Der er en utrolig energi i vores valgkamp. Uanset hvor vi kommer, findes der en lydhørhed over for vores budskaber, siger Alternativ for Sveriges leder, Gustav Kasselstrand.
Gudrun Schyman er endnu mere skråsikker.
- Feministisk Initiativ har ikke bare en chance, nej, vi kommer ind i Rigdagen, udtaler partilederen.
Partiet fik 3,12 procent af stemmerne ved valget i 2014.