Redaktør på svensk højrefløjsmedie: Vi laver journalistik - derfor er politikerne bange for os

Den svenske valgkamp er i fuld gang i medierne og i virkeligheden.

Chang Frick, redaktør Nyheter Idag. DR Nyheder har fået tilladelse til at bruge billedet af Frick. (Foto: © Jakob Bergman)

Mandag kom der bogstaveligt talt ild under den svenske valgkamp, da mere end 100 biler i Göteborg og andre byer i det vestlige Sverige blev brændt af.

Politiet anholdt hurtigt et par formodede gerningsmænd og efterlyste endnu flere, men hvem var brandstifterne?

Blandt de første svenske medier til at give svar på det spørgsmål var onlinemediet Nyheter Idag. Mediet kunne bevise, at den ene af brandstifterne var en mand, der for nyligt fik en 10 måneder lang fængselsdom.

Historien blev bragt af flere svensker medier senere samme dag. Men det højreorienterede medie, Nyheter Idag, får ofte kritik for altid at vinkle negativt omkring emner som indvandring.

P1 Orientering har i dag sat fokus på internettrolde i den svenske valgkamp. Derfor har DR Nyheder kontaktet redaktør på det højreorienterede nyhedsmedie Nyheter Idag, Chang Frick. Han er kendt som en magtfaktor på den svenske højrefløj, og til trods for flere i den svenske offentlighed kalder ham højrepopulist, har han og Nyheter Idag stor gennemslagskraft.

Chang Frick fortæller, at hans redaktionelle fokus er på historier, der skaber debat i det politiske landskab i Sverige.

- Vi forsøger at skrive nyheder om emner, som er store i den svenske debat, og som har høj relevans. Historier, som andre medier ikke dækker, fordi de er dovne. De sidder bare ved skrivebordet.

I skriver mange historier om indvandring, det kan man vel ikke anklage andre medier for ikke også at gøre. Hvem er det, du føler, at I konkurrerer med?

- Vi er i konkurrence med svenske aviser og medier, der ikke prioriterer og dækker det, der interessere offentligheden, siger Chang Frick.

Nyheter Idag bliver ofte groft kritiseret og ignoreret af etablerede svenske medier. Redaktionschef, Caspar Opitz, fra det store, svenske medie Dagens Nyheters kaldte eksempelvis i 2016 mediet en "højreorienteret populistisk hadside."

Udover Chang Frick er der yderligere tre redaktionelle medarbejdere på Nyheter Idag.

Stor gennemslagskraft

Historier fra Nyheter Idag får ofte så stor gennemslagskraft i den svenske offentlighed, at endog etablerede svenske medier nødtvunget citerer dem. Dagbladet Information bragte i weekenden et større portræt af Chang Frick og fremhævede nogle af de historier, som Nyheter Idag har bragt, der har haft størst gennemslagskraft.

For eksempel har han fået et medlem af Sverigedemokraterne til at forlade Riksdagen, han har flere gange fået Dagens Nyheter i fedtefadet, og han har fået rigmanden Mats Qviberg til at opgive et større medieprojekt med et kæmpe tab til følge.

Ifølge Information havde Nyheter Idag 800.000 unikke månedlige læsere i juli. Tag ikke fejl, Chang Frick og Nyheter Idag har magt og indflydelse i Sverige.

- De etablerede medier tager mig meget alvorligt, men de kan ikke lide mig. Jeg skriver en masse lort (som i snusk, red.) om dem. Og hver gang, jeg skriver om dem, får jeg meget trafik, og det kan de heller ikke lide, siger Chang Frick og tilføjer:

- Jeg kan heller ikke lide dem.

Han er blevet notorisk kendt for at hade journalister og vinkle alt for hårdt på negative indvandrerhistorier, der sætter ild under den svenske debat.

Prioriteret på Nyheter Idag er i skrivende stund en historie om en mand, der får 10 års fængsel og bliver udvist for mordforsøg på ekskæresten, en historie om boligmangel og et muligt flygtningestop i Göteborg, og en historie om et NGO-skib med migranter, der alligevel ikke må gå i havn i Spanien.

Vand på Sverigedemokraternes mølle?

Nyheter Idag bliver af mange kædet tæt sammen med det højrepopulistiske parti Sverigedemokraterne, der bliver spået et flot resultat ved Riksdagsvalget om lidt over tre uger.

I følge et valgbarometer, som SVT har fået foretaget blandt 4.200 repræsentative vælgere, står Sverigedemokraterne til at få en femtedel af stemmerne. Det svarer til 80 mandater i Riksdagen. Partiet har i tidligere målinger ligget langt højere.

SVT informerer ikke om den statistiske usikkerhed i målingen.

Men Chang Frick afviser, at der skulle være en sammenhæng mellem hans redaktionelle linje og Sverigedemokraternes politiske program. Det selvom han indtil kort før stiftelsen af Nyheter Idag var medlem af Sverigedemokraterne.

- Vi er et internetmedie helt frit fra politiske interesser. Vi bestemmer selv, hvad vi skriver, og hvordan vi prioriterer, siger han.

For langt til højre for sandheden?

Yderligtgående bevægelser og fraktioner, der ytrer sig i den svenske valgkamp og offentlighed, organiseres i høj grad over internettet og sociale medier. Derfor har myndighederne også taget deres forbehold i forbindelse med det svenske valg.

Politikerne forsøger at imødegå falske og særligt hadske opslag på Facebook og andre sociale medier. Partierne har derfor fået en hotline til Facebook, hvor de kan ringe ind, hvis der er opslag, der er problematiske eller forkerte.

Og Chang Frick frygter, at også han og Nyheter Idag kan blive underlagt censur.

- Den svenske regering har holdt møder med repræsentanter for store sociale medier for at få fjernet yderligtgående blogs og så videre. De nævner ikke Nyheter Idag, men de formuleringer, de bruger, kan vi godt falde ind under, siger han.

Debatten om ytringsfrihed og mediecensur er for tiden ophedet i USA, efter flere store sociale medier har fjernet alt indhold fra Alex Jones og mediet Infowars.

Jones er kendt for at være en stor konspirationsteoretiker med alternative forklaringer på begivenhederne ved terrorangrebet den 11. september 2001 og skoleskyderierne på Sandy Hook i 2012. Jones mener at vide, at de sørgende forældre er skuespillere hyret af myndighederne.

Chang Frick, er du den svenske version af Alex Jones?

- Nej, griner Frick.

- Alex Jones laver bare underholdning. Vi laver journalistik, og det er derfor politikere og medier er bange for os. De er bange, og de har grund til at være bange. Vi afslører magthaverne, vi er ikke underlagt dem.

Information og misinformation er allerede blevet et stort tema i den svenske valgkamp.

Der er valg i Sverige den 9. september.

DR Nyheder har ikke haft mulighed for at afprøve, om det virkeligt er sandt, at Nyheter Idag kan blive udsat for censur under den nuværende formulering af, hvad der skal fjernes fra sociale medier.