Sverigedemokraterne skaber splid blandt borgerlige partier

Uenigheden kom til udtryk under den første partilederdebat inden valget i Sverige.

De fire borgerlige partiledere i 'Alliancen'. Fra venstre ses Ebba Busch Thor, Kristendemokraterne, Ulf Kristersson, Moderaterne, Annie Löof, Centerpartiet og Jan Björklund, De Liberale. (Foto: © Alliansen)

Det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne kan om nogen splitte de svenske partier.

Det blev også tydeligt i går aftes under den første af tre tv-transmitterede partilederdebatter inden rigsdagsvalget, som skal afholdes den 9. september.

Her ses de otte partiledere under tirsdagens debat. (Foto: © Expressen TV)

Især blandt Rigsdagens fire borgerlige partier er man uenige om, hvordan man skal forholde sig til partiet.

Moderaterne, som er det største af de borgerlige partier, vil ikke på forhånd afvise at regere i minoritet med passiv støtte fra Sverigedemokraterne, der står til over 20 procent i målingerne.

Derimod vil Centerpartiet og De Liberale under ingen omstændigheder gøre sig afhængige af Sverigedemokraternes mandater. Det bedyrede de to partiers ledere i går.

Uenigheden skaber gnidninger i det borgerlige samarbejde, fortæller SVT’s politiske kommentator, Mats Knutson.

- De borgerliges sammenhold har været deres stærkeste kort ved de to seneste valg, men ved dette valg er deres interne uenigheder blevet en stor belastning for dem, siger han til DR Nyheder.

Uenighederne vil få konsekvenser for partierne, ifølge Knutson.

- Moderaterne og Kristendemokraterne er klar til at regere i minoritet med støtte fra Sverigedemokraterne. Centerpartiet og Liberalerne siger derimod klart nej. Den uenighed kommer til at påvirke de borgerlige negativt frem til valgdagen. Vælgerne ved ikke, hvad de får, vurderer kommentatoren.

Moderaternes ændrede syn

Den forsigtige åbning over for Sverigedemokraterne er et nybrud i svensk politik.

Efter det seneste valg i 2014 afviste samtlige partier i den borgerlige koalition at gøre brug af Sverigedemokraternes mandater. De kunne ellers have sikret fortsat flertal for en borgerlig regering.

Afvisningen banede vejen for Stefan Löfvens socialdemokratiske koalitionsregering.

Moderaternes tidligere leder og statsminister, Fredrik Reinfeldt, beskrev tidligere partiets kerne som bestående af ’de fleste af landets racister og meget fremmedfjendtlige.’ Partiets vælgere mente han generelt er personer, der er utilfredse med deres livssituation.

Efter Reinfeldts afgang har Moderaterne dog ændret retorikken og gradvist nærmet sig Sverigedemokraterne. Det gælder især i udlændingepolitikken, som er blevet opstrammet markant de sidste par år.

Den seneste tilnærmelse til partiet kom i sidste uge fra gruppeformanden i Moderaterne, Tobias Billström.

Her udtalte han, at han anser det for helt naturligt at drøfte politiske spørgsmål med Sverigedemokraterne for at få partiets politik igennem Rigsdagen.

- Vores styreform bygger på, at vælgerne sammensætter et parlament, og vi må så arbejde ud fra de forudsætninger. Man kan ikke ignorere et valgresultat, udtalte han til erhvervsmedet Dagens Industri.

En meningsmåling bragt i svenske Aftonbladet i april viste, at et klart flertal af Moderaternes vælgere er positivt stemt over for et samarbejde med Sverigedemokraterne.