Korrespondent: Corbyn bliver belønnet for sin stædighed

Selvom om Labours leder bliver latterliggjort, skifter han ikke kurs - og nu kvitterer vælgerne.

Labours leder Jeremy Corbyn på et vælgermøde i Birmingham i går. (Foto: © DARREN STAPLES, Scanpix)

Det var slet ikke meningen, at parlamentsvalget i Storbritannien i morgen skulle være spændende.

Da den konservative premierminister Theresa May udskrev valget, havde hun udsigt til at smadre arbejderpartiet Labour, som stadig var dybt splittet, efter den venstreorienterede Jeremy Corbyn overraskende sejrede ved formandsvalget i 2015.

Nu - på valgkampens sidste dag - er De konservatives føring i meningsmålinger nede på få procentpoint.

Det skyldes dels, at Theresa May har ført en dårlig kampagne, men måske endnu mere vigtigt: Jeremy Corbyns popularitet er steget markant.

Jeremy Corbyn er blevet kult i dele af Labour. Her har en tilhænger iført et par strømpebukser med partilederens kontrafej. (Foto: © Paul ellis, Scanpix)

Opskriften har været simpel - Corbyn er blevet ved med at sige det, han har sagt i årevis.

- Han fortsætter med sine budskaber, selvom de konservative ikke forsømmer en lejlighed til at gøre grin med ham, og udenrigsminister Boris Johnson for eksempel kalder ham en kryptokommunist, fortæller DR Nyheders Europa-korrespondent Anna Gaarslev, der befinder sig i Eastbourne i det sydlige England.

Ramt en nerve

Fremgangen for Labour begyndte at manifestere sig, da partiet fremlagde sit valgprogram midt i maj. Med sit fokus på social retfærdighed og stop for privatiseringer ramte Jeremy Corbyn tilsyneladende en nerve hos mange vælgere.

- Han har fået de mennesker i tale, som har svært ved at leve af den mindsteløn, de får i dag - den vil Labour sætte op. Han har fået fat i de studerende, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Og han får fat i de pensionister, som har svært ved at leve af deres pension, siger Anna Gaarslev:

- Han vil kort sagt gøre op med det, som mange briter opfatter som De konservatives ubehagelige spare- og effektiviseringspolitik.

En Corbyn-tilhænger til vælgermøde i Birmingham. (Foto: © Paul ellis, Scanpix)

Næppe nok til sejr

Britiske meningsmålingsinstitutter lider generelt af lav troværdighed, efter de hverken forudså Brexit i 2016 eller De konservatives valgsejr i 2015.

Derfor skal Labours gevaldige slutspurt i målingerne tages med forbehold. Anna Gaarslev tvivler på, at fremgangen ligefrem rækker til en valgsejr.

- Men vi kan i hvert fald konstatere, at fra at ligne en partileder, som skulle fejes af banen, så ser han nu ud til at komme ud af det her med sin egen og Labours ære i behold.

Sådan fungerer det britiske valgsystem: