Katharine Zaleski bor i staten New York, hvor Hillary Clinton helt sikkert kommer til at vinde alle 29 valgmænd. Derfor betyder endnu en stemme på Clinton ikke det store her.
Det gør den til gengæld, hvis Katharine lykkes med at bytte sin stemme med én vælger i en svingstat, som havde planer om at stemme på en kandidat fra et tredje parti.
- Jeg vil stemme på deres tredjekandidat i New York, mens de stemmer på Hillary i en svingstat, forklarer Katharine.
Hun forsøger at få sin svoger fra Maine, der vil stemme på Gary Johnson, til at bytte, således at han stemmer på Clinton mens Katharine stemmer på Johnson i New York. Han bor i et distrikt i Maine, der svinger republikansk, men hvor der stadig er en chance for Clinton.
- Det var så langt, jeg er kommet - jeg vil gerne gøre det med nogen, jeg stoler på, siger Katharine.
Hvis det lykkes, så vil Katharines stemme pludselig komme til at få langt større betydning end den ellers ville.
Bytter stemmer via app
Metoden er blevet sat i system af chat-app’en #NeverTrump. Det er en slags markedsplads, hvor vælgere kan chatte med hinanden og aftale et bytte stemmer.
Man logger sig blot på, skriver hvor man bor, og hvad man ønsker at stemme, hvorefter en vælger fra en anden del af landet kan svare.
Her er det vælgeren Sarah fra staten North Carolina, der er matchet op med Dave fra staten California. Dave stemmer på Hillary Clinton mod at Sarah stemmer på kandidaten Jill Stein.
Systemet er baseret på tillid, og her fra må man blot håbe at, begge parter holder aftalen. Nogle lover at tage en selfie fra stemmeboksen, som bevis på at krydset er sat som aftalt.
Selvom det stadig er en lille tendens med omtrent 20.000 brugere, så er interessen vokset enormt i takt med, at Trump er gået frem i meningsmålingerne og i takt med, at vi nærmer os valgdagen. Det skriver netmediet vox.com, der har talt med appens grundlægger.
- Jeg tænkte, at det var en sej måde at komme frustrationen til livs med folk, der stemmer på kandidater fra tredje partier i svingstater. Når man gør det, så støtter man i virkeligheden Trump, siger Katharine Zaleski.
Metoden er kendt i begge lejre
Det er ikke kun demokrater, der benytter sig at metoden.
Hjemmesiden trumptraders.com henvender sig til republikanere i en svingstat, der ikke ønsker at se Donald Trump ved magten, men heller ikke ønsker direkte at stemme på Hillary Clinton.
De kan bytte deres stemme på en kandidat fra et tredje parti med en Clintonvælger, og sikre at deres stemme bliver hørt uden at de risikerer at støtte Trump indirekte.
Platformen kræver dog, at to Clinton-vælgere i sikre stater stiller deres stemmer til rådighed for at få fingre i én enkelt vælger i en svingstat. Det sker fordi platformen argumenterer, at svingstatsstemmen er dobbelt så meget værd, som en stemme i en sikker stat.
Idéen til at bytte stemmer kom frem under præsidentvalget mellem Al Gore og George W. Bush i 2000.
Tusindvis af Gores vælgere følte sig ‘fanget’ i stater, der nærmest med hundrede procent sikkerhed ville blive republikanske. Samtidig var der tusindvis af vælgere i svingstaterne, som gerne ville stemme på kandidaten Ralph Nader fra et tredje parti - men samtidig frygtede at Bush ville blive præsident.
Et hav af bytte-hjemmesider dukkede op og 35000 benyttede sig af muligheden for at finde en passende vælger. Siderne blev dog lukket ned, da de blev beskyldt for at være ulovlige. Siden den gang har stemmebytteri kun ganske lidt været på tale før dette valg.
Det er ikke valgfusk
I takt med at flere og flere vælgere aftaler at bytte stemmer, så er Trumps støtter begyndt at anklage praksissen for at være et eksempel på valgfusk. Reaktionerne fra Trump-vælgere er nemme at finde på de sociale medier:
- Du skal stemme i din egen stat. Det er sådan der fungerer - det er ikke gruppearbejde at holde Trump ude. Han er den eneste der kan redde landet, skriver én som svar på en vælgers ønske om at bytte stemme.
- Jeg har et problem med det, fordi valgsystemet allerede er ødelagt og nu har I fundet en måde at udnytte det på, skriver en anden på samme tråd.
En retssag fra 2007 viser dog, at det faktisk er helt lovligt og i linje med forfatningens ‘first amendment’. Programmer som appen #Nevertrump faciliterer blot en chat mellem to vælgere, og hvis de to så beslutter sig for at stemme anderledes efter deres snak, så er det op til dem selv, lyder det i konklusionen fra retssagen.
Katharine Zaleski har heller ikke noget problem med at forsøge at få sin stemme til at tælle mere:
- Hvis de siger det så er det bevis for, hvor dumme de er. Det er ikke valgfusk at overbevise nogen om at stemme anderledes. Det er fulstændig lovligt, siger hun.