Vælgere til Trump og Clinton: Uligheden er jeres største udfordring

De to præsidentkandidater i USA er dybt uenige, når det gælder økonomi og jobskabelse, men det er de vigtigste emner for vælgerne.

En række vælgere giver deres bud på valgets vigtigste emner i videoen.

Hvis man spørger amerikanerne, så er jobs og økonomi det vigtigste, når de skal stemme til præsidentvalget i USA om nøjagtigt en uge. Det viser et studie fra Pew Research Center.

Det er også emner, de to præsidentkandidater er fundamentalt uenige om.

Trump: Industrijobs flytter til Mexico

Den republikanske kandidat Donald Trump taler om et presset USA, hvor arbejdere mister deres jobs, fordi virksomheder lukker og flytter til udlandet - særligt til Mexico.

- De tager vores jobs. De tager vores fabriksjobs. De tager vores penge. De tager livet af os, sagde han om Mexico ved et vælgermøde i Iowa.

Donald Trump præsenterer sig som den succesfulde forretningsmand, der kan forhandle nye bedre handelsaftaler med særligt Mexico. Det er ofte den nordamerikanske frihandelsaftale NAFTA, der står for skud.

Trump ønsker en mere favorabel aftale og formentlig at indføre toldmure i et forsøg på at give nyt liv til de pressede industrijobs. Derudover vil han sænke virksomhedsskatten for at forhindre, at virksomheder flytter til udlandet.

Clinton: Gode tider er foran os

Den demokratiske kandidat Hillary Clinton ser situationen modsat. Hun beskriver et USA med en voksende økonomi, en stærk middelklasse og en af de mest innovative virksomhedskulturer i verden.

- Jeg vil bevise, hvor forkert Trumps negative og pessimistiske synspunkt er. Amerikas bedste dage er stadig foran os, hvis vi beslutter os for faktisk at få det til at ske, siger Clinton.

Hun vil hæve mindstelønnen og sænke skatterne for middelklassen og i øvrigt i store træk fortsætte Obamas økonomiske politik.

Rapport booster Hillary

Hendes position kan være blevet styrket af en uventet god økonomisk rapport, der kom ud i fredags. Her beskriver handelskammeret, at økonomien er vokset med 2,9 procent i det tredje kvartal. Det er hurtigere end på noget tidspunkt de seneste to år og en halv procent mere end forventet.

- Det står klart, at vi har gjort reelle fremskridt for at komme tilbage fra krisen, sagde Jacob Leibenluft, politisk rådgiver for Hillary Clinton.

Trump venter, at han vil kunne skabe 6-8 procents vækst. Derfor mener Trumps kampagnefolk slet ikke, at de 2,9 procent er godt nok. De mener, tallene er et tegn på en ‘dyster’ økonomisk situation.

- Væksten er ikke kommet over 3 procent for et helt år, mens Obama har været præsident, sagde Dan Kowalski, politisk rådgiver for Donald Trump i en erklæring.

Den amerikanske drøm

De to kandidater har hver deres strategi for, hvordan amerikanerne kan komme til at leve den amerikanske drøm. En drøm der indebærer, at den fattigste del af befolkningen med hårdt arbejde kan forbedre deres liv og få en højere indkomst end deres forældre. I USA er der 7,5 procent chance for, at et barn fra den fattigste femtedel kommer til at ende sit liv som en del af den rigeste femtedel.

Der er andre steder i verden, hvor det er langt mere sandsynligt, viser The Equality Project fra Stanford University.

I Canada er chancen for at klare sig bedre end sine forældre for eksempel dobbelt så god som i USA. Selv i Danmark er det nemmere end i USA at bryde den sociale arv og blive en del af den rigeste femtedel.