Når Hillary Clinton lægger pres på Trump, udstiller hans svagheder, hans ego, kører hans uacceptable udtalelser igen og igen og lokker ham i fælder i debatterne, så falder han i meningsmålingerne – og hun stiger.
Når Donald Trump lægger pres på Hillary Clinton, udstiller hendes svagheder, taler igen og igen om hendes e-mails, om Clinton-klanens fond, om klanens grådighed, om Washington-eliten, så falder hun i målingerne – og han stiger.
Sådan har det været valgkampen igennem.
Sådan var det på konventerne. Sådan var det, da båndet med Trump blev offentliggjort for bare syv uger siden, hvor han taler om sine overgreb på kvinder. Og sådan var det, da Hillary Clintons mails dukkede op, da hendes "hemmelige" forelæsninger for Wall Street med 1,8 millioner dollars i honorar kom frem, og ikke mindst i sidste uge, da historien om hendes seneste mail-misere brød.
Weiner belaster
Og i dag, fire dage før valget, er det Trump, der presser Clinton – og han stiger i meningsmålingerne.
Hillary Clinton har endnu ikke været i stand til at ryste sidste uges rædsler af sig: Nye mail, der viser rod i Clinton-fonden, slagsmål mellem ansatte, og hele den usmagelige affære omkring hendes assistent og personligt meget nære medarbejder Huma Abedin. Det var Clinton-familien, der førte Huma sammen med Anthony Weiner, det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus, og Clinton-familien var med, da Abedin og Weiner blev gift.
Og det var Weiner, der blev taget i at sms’e seksuelle billeder af sine kønsorganer til kvinder på nettet. Han blev taget første gang – men Huma tilgav ham. De blev sammen. Men han fortsatte med at sende billeder af sine kønsorganer ud til kvinder på nettet – blandt andre til en 15-årig – denne gang med sin babysøn ved sin side. Og han blev taget igen.
Først denne gang forlod Huma Abedin manden. Og FBI konfiskerede hans computer – med 650.000 e-mail, der ifølge FBI er relateret til Hillary Clinton. I dag er Huma Abedin, der tjente Hillary i tyve år som sunket i jorden.
"Hillary Clinton – Unfit to serve" er klimaks på en reklame i den offensiv Trump nu fører mod Hillary Clinton – hvor han taler om en kriminel undersøgelse, der ganske vist ikke eksisterer.
https://www.youtube.com/watch?v=46UCgdSU8RQ
Angriber FBI
Men fire dage før amerikanerne stemmer, kæmper demokraterne og Hillary Clinton stadig for at få deres valgkamp tilbage på sporet. Tilbage der, hvor det handler om Trump, om hans svagheder, om hans sexistiske og racistiske udtalelser. Valget er kommet, også blandt mange demokrater, til at handle om Clinton-klanens grådighed, uhæderlighed og løsagtige omgang med sandheden.
Mens Trump har angrebet Clinton i de forløbne tre døgn, har demokraterne brugt tid på at angribe FBI.
De har rettet selv præsidentens skyts mod FBI-direktør James Comey. Og internt i FBI dukker nu brudfladerne op til overfladen. FBI i New York har været uenig med FBI i Washington DC, siger kilder til amerikanske medier. FBI i New York rasede, da direktør Comey i juli sagde, at der ikke var noget kriminelt at komme efter i forbindelse med Clintons omgang af sine e-mail. Senere ville FBI ikke være med til at kritisere Rusland for meddelagtighed i hackingen af computere i det demokratiske parti. Og nu er FBI og direktør Comey fanget i krydsild, der har vingeskudt den berømte institution.
Obama i spidsen
Og ude i valgkampen, i svingstat efter svingstat, har tonen ændret sig. Donald Trump er kandidaten, der nu taler mere afdæmpet, mere velovervejet – mens Hillary Clinton virker presset og bliver skinger.
Forsvundet er atmosfæren for at par uger siden, hvor Clinton-kampagnen følte sig sejrssikker og Trumps folk var slukørede.
Barack Obama, "the campainger-in-chief" som han nu bliver kaldt, er gået i spidsen for demokraternes kamp for Hillary Clinton, og mod Trump, der siger, at han fra dag et i Det hvide Hus vil afvikle alt, hvad Obama har kæmpet for og gennemført i de forgangne otte år.
"Demokratiet står på spil" ved dette valg, lyder Obamas omkvæd.
"Tænk, hvis Trump bliver præsident," siger Hillary Clinton i et sidste forsøg på at vende retorikken tilbage mod Trump: "Tænk, hvad der vil ske med vores kvinder og piger, der vil få en præsident, der praler af de ting, han gør mod kvinder, uden deres accept. Tænk, hvad det vil betyde for kvinders selvværd. Og hvad vil der ske med vores drenge, når vi har en præsident, der siger den slags."
Og Donald Trump tordner mod "crooked Hillary" med den kriminelle mentalitet og grådige mand.
Clintons vej er nemmere
Trods Donald Trumps optur i meningsmålingerne her fire dage før valget, trods de skingre stemmer, der er på vej mod crescendo på begge sider, trods begge kandidaters tvivlsomme popularitet, så siger meningsmålingerne, at Hillary Clintons vej til Det hvide Hus stadig er nemmere end Donald Trumps.
Donald Trump skal vinde alle de svingstater, der er kamp om nu og et enkelt valgdistrikt i Maine, for at slippe over de 270 valgmandsstemmer, der sikrer ham sejren efter det indirekte amerikanske valgsystem. Det er ikke umuligt, men mere end svært – hvis ellers meningsmålingerne er bare nogenlunde rigtige.
Og Hillary Clinton har rullet hele det tunge demokratiske skyts ud med præsident Obama i spidsen. Vicepræsident Biden, Bill Clinton, rapperen Jay Z og mange flere er på vej til stater, der normalt stemmer demokratisk, som Colorado, Michigan, New Hampshire og North Carolina for at holde skansen mod Trump. Og på valgaftenen på tirsdag kommer både Barack og Michelle Obama efter de foreløbige planer sammen med Hillary Clinton til Philadelphia.
I fosterstilling
En amerikansk bekendt sagde i aftes, at det ser svært ud. En kommentator på CNN fortalte, at en bekendt ligger rullet sammen i fosterstilling af rædsel for, at Hillary skal tabe.
De seneste dage har været en nedtur for Hillary Clinton – men hvor slemt ved vi ikke. Og Trump – han holder sig nu til sit manuskript, dropper de vildeste bemærkninger og lader sin kone Melania tale.
Flytter hun ind i Det hvide Hus, så ved vi nu, hvad hendes livsopgave bliver – bekæmpelse af mobning af børn, specielt på nettet.