OVERBLIK Tredje og sidste præsidentdebat: Våben, abort og valgresultatets gyldighed

De to præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump, tørnede i nat sammen for tredje og sidste gang, inden amerikanerne skal beslutte sig for, hvem der skal lede landet de næste fire år.

De to kandidater, Donald Trump og Hillary Clinton, gav hverken hånd før eller efter nattens debat. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)

Der blev endnu en gang ikke givet hånd, da de to præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump, mødtes for tredje og sidste gang for at debattere forud for præsidentvalget den 8. november.

Ligesom i de foregående to debatter fik kandidaterne i debatten, hvis ordstyrer var Fox News-journalist Chris Wallace, mulighed for at fremlægge deres politik på alt fra abortlovgivning over udenrigspolitik til løsningen på USA's økonomiske udfordringer.

Her kan du få et overblik over emnerne i den 90 minutter lange debat.

Højesterets rolle

Det første emne handlede om Højesteret, og Hillary Clinton var den første til at svare på spørgsmålet om, hvordan de respektive kandidater ser Højesterets rolle og hvordan den amerikanske forfatning skal fortolkes.

Højesteret blev et vigtigt værdipolitisk emne i nat, eftersom de amerikanske højesteretsdommere er politisk udpegede og tager stilling til emner som abort, homoægteskaber og ikke mindst våben.

- Højesteret skal repræsentere os alle, lød det fra Hillary Clinton.

Clinton fokuserede på beskyttelsen af kvinders rettigheder, lgbt-rettigheder og retten til abort, mens Donald Trump fokuserede på retten til at bære våben og abortmodstand.

- Dem, jeg vil udnævne til højesteretsdommere, vil være abortmodstandere og have en konservativ holdning, lød det fra den republikanske kandidat, Donald Trump.

Våbenkontrol

Herefter fulgte en diskussion om retten til at bære våben, som begge kandidater støtter i større eller mindre grad, og om hvorvidt der bør være baggrundstjek ved våbenkøb eller ej.

Trump afviser nogen som helst form for stramning af reglerne i forbindelse med våbenkøb, mens Clinton er fortaler for yderligere baggrundskontrol.

- Jeg støtter våbenloven, retten til og traditionen for at bære våben. Vi har brug for baggrundstjek, og der er mange smuthuller, der skal lukkes. Jeg ser ingen konflikt mellem at redde folks liv og at beskytte våbenloven. Jeg forstår, at våbenlobbyen er på hans (Donald Trumps, red.) side, og de fører kampagner mod mig, men der er ingen konflikt i at støtte den og at redde folks liv, lød det fra Hillary Clinton.

- Jeg er stolt over, at NRA (våbenlobbyorganisation, red.) støtter mig. Og I Chicago, der er en af landets mest voldelige byer, har man en af de mest restriktive våbenlove, lød Trumps modsvar.

Abort

Ordstyrer Chris Wallace blev i retssporet og bad kandidaterne forholde sig til spørgsmålet om abort.

Trump, som tidligere har udtalt, at kvinder bør straffes, hvis de får foretaget en abort, undgik at svare direkte på spørgsmålet om, hvorvidt han vil afskaffe retten til abort, hvis han bliver præsident.

Han henviste i stedet til, at en omstødelse af Roe vs Wade-dommen, som sikrer kvinders ret til abort, ville ske automatisk, når abortmodstandere indsættes som højesteretsdommere. Herefter vil beslutningen om retten til abort skulle tages i de enkelte stater.

Clinton derimod støtter kvinders forfatningssikrede ret til at få abort.

- Jeg mener ikke, at den amerikanske regering bør træde ind, når det kommer til så dybt personlige beslutninger, lød det fra Hillary Clinton, som også har været fortaler for abort sent i graviditeten, hvis moderens helbred er i alvorlig fare.

Trump anklagede herefter Clinton for at ville "rive barnet ud af moderen i den niende måned", og slog herefter fast, at det "ikke er okay med ham".

Clinton kaldte efterfølgende Trumps udtalelse for "en uheldig skræmmeretorik".

VIDEO Trump: Retten til abort vil automatisk blive ophævet

Immigration

Endnu et emne, der deler vandene mellem de to kandidater, er immigration og indvandring. Her har Donald Trump udtrykt ønske om blandt andet at bygge en mur mod Mexico, stærkere grænser og strammere regler for, hvem der får lov til at komme ind i landet.

- Indvandrerne vil vælte ind over vores grænser. Vi har en masse skidte hombres her i landet, og de skal ud, sagde Trump.

- Jeg vil bygge en mur. Vi har brug for muren, lød det fra Trump, som rettede skyts mod Clinton for tidligere i sin karriere at stemme for skarpere grænsekontrol til Mexico, men anklagede hende samtidig for at ville have åbne grænser.

- Jeg vil ikke adskille familier - det har han ret i. Jeg har stemt for grænsekontrol i min karriere, og selvfølgelig stemmer jeg for det. Alle kriminelle skal deporteres - uden tvivl, lød svaret fra Clinton.

Ordstyrer Chris Wallace spurgte under samme emne ind til en tale, som for nyligt blev lækket af Wikileaks, hvor Clinton udtaler, at hendes drøm blandt andet er ”åbne grænser”. I sit svar sagde Clinton, at udtalelsen er faldet i forbindelse med international handel med energi.

Den amerikanske relation til Putin

Den efterfølgende diskussion om Clintons e-mails, hackerangrebet mod den amerikanske stat og forholdet til Ruslands præsident, Vladimir Putin, fik de to kandidater til at hæve stemmerne og skrue op for de personlige angreb. Det udløste følgende ordveksling.

Trump: Jeg kender ikke Putin. Hvis vi kommer godt ud af det med hinanden, fint. Putin har ingen respekt for denne kvinde. Han har ingen respekt for vores præsident.

Clinton: Det er fordi, han hellere vil have en marionetdukke ved magten.

Trump: Du er selv en marionetdukke!

Hvis Rusland og USA var på god fod, kunne de samarbejde om at slå Islamisk Stat, lød det fra Trump, som afviste, at der var beviser på, at det var Rusland, der stod bag et hackerangreb mod den amerikanske stat.

- Samtlige amerikanske efterretningstjenester er overbeviste om, at det er Rusland, der står bag hacket. Fordømmer du det hackerangreb? spurgte ordstyreren.

- Selvfølgelig gør jeg det, lød det fra Trump.

Kandidaternes egnethed

De to kandidater skulle også under denne debat forsvare deres egnethed til at udfylde embedet som USA's præsident. Meget af taletiden brugte de to dog på at angribe hinanden.

Trump gentog kritikken fra sidste debat, nemlig at nok har Clinton erfaring, men det er dårlig erfaring.

- Hun har mere erfaring end mig, men dårlig erfaring. Hvis du bliver præsident, vil vores land blive ét stort rod.

Clinton nævnte til sit forsvar de mange ting, hun har gennemført i løbet af sin 30-årige karriere som politiker, mens Trump blot har "leget" med reality-tv.

Som modsvar gentog Trump anklagen om, at Clinton har været med til at skabe terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Han kom samtidig med nye anklager om, at Clintons kampagne har betalt ballademagere for at forstyrre hans vælgermøder og betalt de mange kvinder, der i den seneste tid er stået frem og har anklaget ham for seksuelle krænkelser - krænkelser, som han aldrig har begået, lød det.

- Jeg har ikke engang undskyldt over for min egen kone, for jeg har ikke gjort det, som de kvinder siger. Ingen har mere respekt for kvinder end mig, sagde Trump og tog efterfølgende e-mail-skandalen op: Clinton har brugt sin private e-mail til at sende og modtage tusinder af mails, da hun var udenrigsminister.

Clintons modsvar var endnu et angreb på Trump.

- Hver gang Donald bliver presset, benægter han sit ansvar. Det handler ikke kun om kvinder. Han siger aldrig undskyld, sagde Clinton og nævnte alle de folk, hun mener, at Trump har langet ud efter.

- Det er et mønster: At han langer ud efter folk og sviner dem til. Men det er ikke det, som vores land handler om.

#RiggedElection

Ordstyrer Mike Wallace kom også ind på Trumps anklager om, at Clinton vil snyde ved valget for at sikre sig sejren.

Den republikanske vicepræsidentkandidat, Mike Pence, har for nyligt sagt, at han vil acceptere valgets udfald uanset resultatet, men under nattens debat nægtede Trump at gøre det samme.

- Jeg vil fortælle jer det, når vi når dertil. Jeg vil holde jer hen i spænding.

Trump har i den seneste tid - både på sociale medier og under adskillige valgmøder - udtalt, at valget var "rigged", altså at der blev begået valgsnyd imod ham for at sikre en sejr til Hillary Clinton.

Trumps fortsatte insisteren på dette har blandt andet fået hashtagget #RiggedElection til at trende på Twitter.

Ved de foregående debatter har Trump udtalt, at han på lige fod med Clinton vil acceptere valgresultatet.

- Det er rystende, lød modsvaret fra Clinton.

- Hver gang det går Trump imod, hævder han, at der er blevet begået valgsvindel mod ham, lød det Clinton, som gav flere eksempler på, at Trump tidligere har råbt ”snyd!”, når tingene ikke gik efter hans hjerte.

- Selv da hans realityprogram ikke fik en Emmy, sagde han, at det var snyd.

- Jeg burde have vundet den, lød Trumps modsvar til stor morskab for publikum.

USA's rolle i Syrien og Irak

De to kandidater genbesøgte også spørgsmålet om det amerikanske engagement i Mellemøsten og kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Her gentog Clinton, at hun ikke har i sinde at sætte landstyrker ind i Syrien, at hun vil indføre en "no-fly-zone" over Aleppo og sikre områder til civilbefolkningen, men at der venter et langt, sejt træk, før stabiliteten kan genetableres i det krigsramte land.

Donald Trump måtte forsvare sine udtalelser om, at Aleppo er faldet - til trods for, at der fortsat bor millioner af mennesker i byen. Den republikanske kandidat kom også ind på den igangværende offensiv mod Mosul - Islamisk Stats sidste hovedsæde i Irak.

- Det er så sørgeligt med Mosul. For vi havde Mosul, men da hun (Hillary Clinton, red.) gik ud af landet, tabte vi Mosul igen.

- Og hvorfor laver man ikke et overraskelsesangreb - vi har kendt til angrebet mod Mosul i flere måneder, lød det fra Trump, som endnu engang benægtede at have støttet Irak-krigen tilbage i 2002 på trods af, at hans postulat flere gange er blevet modbevist.

Obamacare og den nationale gæld

Da Wallace nåede til spørgsmålet om den amerikanske gæld og det omstridte Obamacare fik kandidaterne mulighed for at fremlægge deres planer på området.

Mens Trump lovede at bringe gælden ned og skabe flere job, kom Clinton med løfter om at få landets rige og store virksomheder til at betale mere i skat.

- Jeg vil skære i skatterne, og vi vil fjerne og erstatte katastrofen Obamacare, lød det efterfølgende fra Trump.

- Vi skal give flere penge til sygesikring. Det har jeg lovet, svarede Clinton, der blev forsøgt afbrudt af sin republikanske modkandidat, som ytrede ordene:

- Sikke en ækel kvinde.

De afsluttende ord

Ved debattens afslutning gav Chris Wallace de to kandidater muligheden for at komme med de sidste ord om, hvorfor de fortjener at få amerikanernes stemmer den 8. november.

Clinton lagde ud:

- Jeg rækker hånden ud til alle i landet. Vi har brug for, at vores land er for alle. Vi har brug for jer. Jeg har set præsidentembedet helt tæt på. Min mission skal være at støtte familierne og sørge for, at I får gode job, og at jeres børn vil få gode uddannelser, lød Clintons sidste ord.

- Vi skal nok få gjort USA stort igen. Jeg vil gøre alt for afroamerikanere og latinoer - mere end hun nogensinde vil gøre. Vi skal gøre USA stærkt og stort igen. Vi kan ikke bruge fire år mere af Obama-politik, og det er det, du får med hende, sagde Trump.

Til forskel fra sidste gang sluttede debatten, uden at de to debattører gav hånd.

Har du ikke fået nok debat, genudsendes den tredje og sidste debat på DR2 klokken 9 og igen klokken 18.30.