VIDEO Korrespondent: Debat med politisk indhold og personlige provokationer

ANALYSE Det blev overraskende politisk, da de to præsidentkandidater - begge velforberedte - i nat gik i kødet på hinanden for tredje og sidste gang inden det amerikanske præsidentvalg den 8. november.

Donald Trump forsøgte at vise sig fra sin mest præsidentielle side, da han i nat tørnede sammen med Hillary Clinton i den sidste store tv-duel før præsidentvalget.

Det blev en debat med masser af politisk indhold - og igen-igen med masser af personlige provokationer - hvor Trump, som er presset i meningsmålingerne, forsøgte at bejle til de millioner af amerikanere, der endnu ikke har besluttet, hvor de skal sætte deres kryds den 8. november, og ikke mindst til de millioner af republikanere, der har kvababbelser ved at skulle stemme på deres partis præsidentkandidat.

Abort, homoægteskaber og våbenkontrol

Eksempelvis kastede Donald Trump sig ud i et brændende, værdipolitisk angreb på fri abort med en klar appel til USA's mange religiøse vælgere.

Hillary Clinton måtte i defensiven på abort-området, hvor debatordstyrer Chris Wallace fra tv-stationen Fox News konfronterede den demokratiske præsidentkandidat med tidligere udtalelser om, at ”fostret har ingen forfatningsmæssige rettigheder”.

Clinton replicerede, at hun ”støtter kvinders forfatningssikrede ret til abort”, mens Donald Trump understregede, at en af hans første gerninger som præsident vil være at udpege en højesteretsdommer, der er abortmodstander.

Højesteret blev et vigtigt værdipolitisk emne i nat, eftersom de amerikanske højesteretsdommere er politisk udpeget og tager stilling til emner som abort, homoægteskaber og ikke mindst våben - endnu et emne, hvor de to kandidater står langt fra hinanden.

Træning gav pote

Debatten var Donald Trumps sidste chance for at få fat i millioner af tv-seere og overbevise dem om, at han ikke er en slagen mand - noget, som meningsmålingerne og valgmatematematikken tyder på, og som flere etablere amerikanske medier spekulerer i.

Derfor havde Donald Trump da også - ifølge sine kampagnemedarbejdere - været i debattræningslejr op til duellen i Vegas. Og det skinnede igennem.

De to rivaler tørnede sammen på områder som indvandring, økonomi og internationalt samarbejde, og Donald Trump fremstod mere velforberedt og rolig, end han har gjort ved de to forrige debatter.

Således lykkedes det flere gange republikaneren at få Hillary Clinton i defensiven, blandt andet i sagen om de mange lækkede e-mails fra hendes kampagnemedarbejdere.

Kampen om kvinderne

Hillary Clinton fik til gengæld udfordret Donald Trump i sagen om de ni amerikanske kvinder, der den seneste halvanden uger er stået frem med anklager om grænseoverskridende seksuel adfærd fra forretningsmandens side.

- Donald tror, at han bliver en større mand af at nedværdige kvinder, insisterede Hillary Clinton i en klar appel til USA’s kvindelige vælgere, mens Donald Trump endnu en gang afviste samtlige anklager som ”løgn og fiktion”.

At de to kandidater - der gik på scenen uden at række hinanden hånden - ikke bryder sig om hinanden, blev tydeligt i løbet af aftenen.

Selv om de forsøgte at holde sig i skindet, føg det med provokationer og udfordringer. Donald Trump kaldte blandt andet Clinton for ”utroværdig”, ”uværdig” og ”løgner” og en "ækel kvinde", mens hun om sin rivals egnethed som præsident sagde:

- Du kan ikke klare jobbet.

Dukkeføreren Putin

I en ophedet ordveksling om Rusland og Vladimir Putin, erklærede Donald Trump, at Clinton var blevet ”narret” af Putin, mens Clinton erklærede, at Putin støtter Trump, da Ruslands præsident gerne vil have en ”marionetdukke” i Det Hvide Hus.

- Du kan selv være en marionetdukke, replicerede Donald Trump.

Det er tvivlsomt om nattens duel vil flytte afgørende stemmer inden den 8. november, og Donald Trump benyttede da også nattens debat til at true med, at han ikke vil anerkende valgresultatet den 8. november, hvis ikke han vinder.

Da ordstyrer Chris Wallace fra tv-stationen Fox News spurgte ind til et klarere svar, svarede Trump blot:

- Jeg vil holde dig hen i spænding – vent og se til 8. november.

Videre på kampagnesporet

Om dét er udtryk for taberens helgardering, ellers fighterens viljestyrke, kommer an på øjnene der ser.

Når de to præsidentkandidater torsdag rejser videre ud af kampagnesporet – Trump til Delaware, Clinton til Pennsylvania - vil Trumps tilhængere hylde ham som debattens sejrherre og støtte ham i, at den politiske elite - i et samarbejde mellem det demokratiske parti og de etablerede amerikanske medier - er ude på at stjæle sejren fra ham.

Clintons tilhængere, derimod, vil derimod hylde hende for at være ikke bare det bedste, men det eneste bud på en seriøs præsident for USA.