- Jeg tør ikke sige noget lige nu.
Få af de tyrkere, der har mærket konsekvenserne af præsident Erdogans erklærede ”udrensning” vil tale om deres nuværende situation. I et Tyrkiet i undtagelsestilstand er konsekvenserne uoverskuelige.
Det er ni dage siden, at en presset præsident Erdogan formåede at sætte sig op mod et kupforsøg fra grupper i sit eget militær. Lige siden har han kæmpet for at cementere sin magtposition i landet og har erklæret, at han en gang for alle vil fjerne den "virus", han mener har inficeret statsapparatet.
Knap 70.000 tyrkere er som følge deraf blevet suspenderet, fyret eller arresteret. Mens præsident Erdogans støtter hver aften samles for at hylde demokratiet, kalder kritikere udrensningen for en heksejagt på alle politiske modstandere.
DR Nyheder har talt med to tyrkere, der på hver sin måde, har mærket konsekvenserne.
OVERBLIK: Udrensning i Tyrkiet
- •
I alt 53.000 mennesker er blevet suspenderet eller fyret, som led i præsident Erdogans udrensning. Langt størstedelen, knap 30.000, arbejder i uddannelsessektoren, viser en opgørelse, som det amerikanske medie Bloomberg har lavet.
- •
Det tal inkluderer ikke de 15.000 mennesker, der er blevet tilbageholdt eller arresteret for mistanke om, at de deltog i eller støttede kuppet.
- •
Onsdag erklærede præsident Erdogan en tre måneder lang undtagelsestilstand. I går udsendte regeringen det første dekret, der giver myndighederne ret til at fængsle personer i op til 30 dage uden at stille dem for en dommer.
- •
I samme dekret er 35 sundhedsinstitutioner, 1042 private skoler, 1229 fonde og foreninger, 19 fagforeninger og 15 private universiteter beordret lukket. Se den fulde liste over 58 sider her (på tyrkisk).
Journalist på flugt: Hvordan skal jeg kunne vende tilbage til Erdoganistan?
- Du må ikke skrive, hvor jeg er, eller hvem jeg arbejdede for. Nævn ikke min familie. Des færre detaljer jo bedre.
Memet er tyrkisk journalist og har ofte skrevet kritisk om præsident Erdogan og hans AKP-regering og er flere gange blevet retsforfulgt som konsekvens.
Nu er han flygtet ud af Tyrkiet til et sted i Sydeuropa af frygt for, hvad der vil ske med ham, når - og ikke hvis - han bliver arresteret. Hans redaktør er blevet fængslet.
For Memet er også en kendt Gülen-sympatisør, og det er netop Gülen-bevægelsen, som præsident Erdogan har anklaget for at stå bag kupforsøget. Memet tog dog på kupnatten afstand fra et militærkup og bakkede op om demokratiet. Uden effekt.
- Nu bliver Gülen-sympatisører lynchet og angrebet, selvom de hverken bakker op om kuppet eller har nogen tilknytning til det. Alle, der forsvarer demokrati i Tyrkiet, er under mistanke. Hvad ligner det?
Memet har været vant til at leve med trusler imod ham og det medie, han arbejdede for. Før kuppet forsøgte han i forvejen at skjule sin identitet i det konservative nabolag, han boede i, og da arrestationerne af politiske modstandere begyndte at tage fart, besluttede han sig for at flygte ud af landet.
- Erdogans eneste mål nu er at beholde magten ved at udrydde sine modstandere. Hele embedsapparatet vil blive fyldt op af hans støtter, og staten vil blive komplet Erdoganiseret. Han er ligeglad med nationen eller demokrati, han ønsker kun at beskytte sig selv og sin familie fra at komme i fængsel efter beviserne på korruption, siger han.
Han vil nu forsøge at skaffe opholdstilladelse gennem et arbejde, før han vil søge asyl i det land, han opholder sig i. Tyrkiet har han ikke nogen intention om at vende tilbage til foreløbig. Det er blevet er regime, siger han.
- Hvordan skal en kritisk journalist nogensinde kunne leve i Erdoganistan?
Påstået kupmager kræves udlevet fra USA
- •
Præsident Erdogan og hans støtter er er overbeviste om, at det er den 75-årige tidligere imam Fethullah Gülen og hans verdensomspændende Gülen-bevægelse, der står bag kupforsøget. Tyrkiet har sendt fire mapper med angivelige beviser af sted over Atlanten, og USA er nu ved at vurdere om beviserne holder, og om der er grundlag for en udlevering. Præsident Erdogan vil tage ”sine støtters ønske om dødstraf til kupmagerne” op i parlamentet.
- •
Skulle dødsstraffen, der blev afskaffet i Tyrkiet i 2004, blive genindført, er Tyrkiet færdig som kandidatland til optagelse i EU, har flere europæiske politikere sagt.
Universitetsprofessor: Ingen ved, hvad der kommer til at ske
- Jeg hænger på - indtil videre, siger Fatma i telefonen fra Istanbul, da hun svarer på spørgsmålet, om hun stadig har sit job som lektor på Bilgi Universitet i Istanbul.
Fatma er et dæknavn, da hun ønsker at være anonym af frygt for at ende med at miste sit job eller blive anholdt, som det er sket for knap 30.000 ansatte i uddannelsessektoren den seneste uge.
Den kollektive paranoia er for alvor taget til i styrke i Tyrkiet efter det mislykkede militærkup sidste fredag.
- Det hele er hektisk og tilfældigt lige nu. Så mange er blevet tilbageholdt og har mistet deres arbejde, samtidig med at flere universiteter er blevet lukket, siger Fatma.
Hun forklarer, at myndighederne indtil nu er gået benhårdt efter personer, der er mistænkt for at være en del af Gülen-bevægelsen eller som sympatiserer med dem.
Fatma er hverken en del af Gülen-bevægelsen eller sympatiserer med den, men hun har i årevis åbent kritiseret Erdogan og AKP-regeringens politik, når de for eksempel har fængslet journalister og taget kontrollen over tyrkiske medier. Både offentligt og til sine universitetselever.
Derfor frygter hun, at hun står for skud næste gang der skal ’renses ud i staten’.
- Måske bliver jeg fyret i nær fremtid, måske gør jeg ikke. Jeg har ingen forbindelse til Gülen-bevægelsen overhovedet, men hver eneste der nogensinde har kritiseret regeringen og præsidenten, kan blive koblet sammen med Gülen-bevægelsen, hvilket jeg ikke håber sker, siger Fatma.
Memet og Fatma er dæknavne, da begge ønsker at være anonyme af hensyn til deres egen sikkerhed. DR Nyheder kender deres rigtige identitet.