DR i Tyrkiet: Heksejagt eller oprydning - tyrkerne er splittede

I kølvandet på kupforsøget har præsidenten fyret og anholdt 60.000 og senest indført udgangsforbud.

Den tyrkiske regering vil fjerne roden af den "terrororganisation" - Gülenbevægelsen - der ifølge regeringen står bag det mislykket kup. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

Udgangsforbud, anholdelser og fyringer. I Tyrkiet fortsætter præsident Recep Tayyip Erdogans jagt på de formodede kupmageres støtter.

Ud over at have fyret eller afsat i omegnen af 60.000 personer, har præsidenten i aftes erklæret landet i undtagelsestilstand. Det betyder, at statsmagten har ret til at forlænge fængslinger og tilbageholdelser, at demonstrationer forbydes, medierne indskrænkes, og at sikkerhedspersonale frit kan konfiskere og undersøge folk, køretøjer og ejendomme etc.

Ifølge DR's journalist Erkan Özden, der befinder sig i Tyrkiet, er det dog meget forskelligt, hvordan tyrkerne reagerer på præsidentens tiltag efter kupforsøget.

- Der er dem, der går på gaden hver aften og støtter Erdogan ved at råbe slogans - de vil have ryddet op i det her. Og så er der dem, der kalder det en decideret heksejagt på præsidentens fjender, og som er alvorligt bekymret, fortæller Erkan Özden.

Men tager man den almindelige borger, så er der også dem, der ikke rigtig føler sig berørt og bare fortsætter en almindelig hverdag, fortæller Erkan Özden

- De har ikke noget på spil i systemet, fortæller han.

For det er særligt inden for systemet, at man ser præsidenten slå til mod sine modstandere. Størstedelen af de afsatte og anholdte folk kommer da også fra militæret, dommerstanden og uddannelsessektoren

- Ifølge regeringen er det for at få fjernet roden af den "terrororganisation" - Gülenbevægelsen - der ifølge regeringen står bag det mislykket kup. lyder det fra Erkan Özden.

Undtagelsestilstanden vil, ifølge Erkan Özden, i første omgang vare tre måneder.