Trumps forbindelser til Rusland: Hvad vi ved - og hvad vi ikke ved

Trump beskylder Obama for at have iværksat aflytninger i sagen om, hvorvidt Trump har for tætte forbindelser til Rusland. Vi giver her et overblik over, hvad vi ved, og hvad vi ikke ved i sagen.

Der er stadig ikke fremlagt nogen beviser for, at Trump eller nogle af hans ansatte skulle have diskuteret russernes angiveligt indblanding i den amerikanske valgkamp. I det hele taget er der stadig mange ubesvarede spørgsmål i sagen om Trumps Ruslandsforbindelser. (Foto: © Nicholas KAMM, Scanpix)

Uden at fremlægge nogen beviser har Donald Trump i en række tweets i dag beskyldt sin forgænger, Barack Obama, for at have aflyttet hans telefon forud for det amerikanske præsidentvalg.

Anklagerne er i dag blevet afvist af Obamas talsmand, som siger, at hverken Obama eller andre embedsmænd har beordret overvågning af amerikanske borgere.

Trumps beskyldningerne er sidste nyt i sagen om eventuelle forbindelser mellem den nye amerikanske præsident og Rusland, der for alvor begyndte at rulle i januar.

Vi giver her et overblik over, hvad vi ved, og hvad vi ikke ved i sagen.

Sommeren 2016

En række dokumenter, der angiveligt viser flere forbindelser mellem russerne og Donald Trump, rammer først offentligheden i januar 2017, men allerede inden cirkulerer dokumenterne i efterretningskredse og blandt højtstående politikere.

Ifølge The Guardian har FBI derfor allerede i sommeren 2016 ansøgt FISA-domstolen om tilladelse til at overvåge fire ansatte i Trumps team, som er under mistanke for at have ureglementeret kontakt med russerne. Domstolen afviser anmodning og beder dem snævre deres fokus ind.

20. august 2016

Trumps kampagneleder Paul Manafort træder tilbage, efter der blev stillet spørgmålstegn ved hans bånd til Rusland. Manafort var i sin tid rådgiver for den tidligere ukrainske prorussiske præsident Viktor Janukovitj.

6. januar 2017

Rusland har forsøgt at påvirke valgresultatet under den amerikanske valgkamp, lyder det i en frigivet rapport fra de amerikanske efterretningstjenester CIA, FBI og NSA.

Af rapporten fremgår det, at den russiske præsident Putin personligt skulle have beordret påvirkning af valget med det formål at sværte Hillary Clinton til.

Efterretningstjenesterne forklarer ikke, hvordan de er kommet frem til konklusionerne, og offentligheden ved derfor ikke, hvilke - eller om - efterretningstjenesterne har beviser for, at russerne påvirkede valget.

10. januar 2017

10 dage før Donald Trump indsættes som præsident, bringer en række amerikanske medier - herunder CNN - historien om dokumenter, der som før beskrevet cirkulerer i både efterretningskredse og blandt højtstående politikere.

Dokumenterne viser angiveligt, at russerne ligger inde med kompromitterende materiale om Trump i form af en sexvideo med prostituerede, som kunne bruges til at afpresse præsidenten.

Derudover hævdes det i papirerne, at der har været afholdt hemmelige møder mellem Trump-topfolk og russerne under valgkampen, og at russerne skulle have forsøgt at bestikke Trump. Ingen medier kan dog bekræfte oplysningerne, der stammer fra en tidligere MI6-spion, der var udstationeret i Rusland i 1990'erne og nu har privat firma.

Ifølge CNN har FBI informeret både Donald Trump og Obama, der på det tidspunkt stadig er præsident, om rapporterne.

Rapporterne, der er dateret i perioden mellem 20. juni og 20. oktober 2016, bliver efterfølgende offentliggjort på netmediet Buzzfeed.

11. januar 2017

Trump afviser beskyldningerne på Twitter, hvor han kalder meldingerne i medierne 'fake news' (falske nyheder, red.) og en 'politisk heksejagt'.

Den russiske præsident Putin afviser samme dag, at russerne skulle have indsamlet materiale om Trump.

14. februar 2017

Den nyudnævnte nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, forlader posten i Det Hvide Hus, efter det kommer frem, at han havde talt i telefon med den russiske ambassadør i USA fem gange den 29. december 2016 - altså inden han tiltræder som sikkerhedsrådgiver.

Samme dag gengælder præsident Barack Obama Ruslands påståede indblanding i det amerikanske valg ved at indføre sanktioner over for Rusland.

I første omgang afviser Michael Flynn at have talt med Ruslands ambassadør Sergei Kislyak, men senere trækker han sine tidligere udtalelser tilbage.

Få dage inden sin opsigelse kræver demokrater i Kongressen svar på, om Flynn har løjet om samtalernes indhold og dermed vildledt Trump og vicepræsident Mike Pence.

I sit opsigelsesbrev skriver Michael Flynn, at han "utilsigtet briefede vicepræsidenten og andre med ukomplet information, hvad angår mine opkald med den russiske ambassadør. Jeg har oprigtigt undskyldt til præsidenten og vicepræsidenten, og de har accepteret min undskyldning".

15. februar 2017

Nuværende og tidligere embedsmænd fortæller til CNN og New York Times, at der findes aflyttede samtaler, som viser, at Trump-ansatte i 2016 gentagne gange har været i kontakt med højtstående russiske efterretningsagenter.

Der bliver dog ikke sagt noget om, hvad samtalerne skulle have handlet om, og der er dermed heller ingen beviser for, at personer fra Trumps valgkampagne har diskuteret, at russerne skulle have forsøgt at påvirke valget til Trumps fordel.

Det vides heller ikke, om Trump har været vidende om kontakten mellem hans folk og russerne.

2. marts 2017

USA’s justitsminister, Jeff Sessions, erklærer sig inhabil i en eventuel undersøgelse af Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg. Det sker, efter at Washington Post afslører, at Sessions har afholdt to møder med den russiske ambassadør, Sergej Kislyak, i USA i 2016.

Humlen er, at Jeff Sessions under høringen i Senatet, som gik forud for hans godkendelse som justitsminister, under ed sagde, at han ikke havde kontakt med Rusland. Og han understregede, at han ikke havde talt med nogen russer i 2016.

Sagen har fået Demokraternes mindretalsleder i Repræsentanters Hus, Nancy Pelosi, til at kræve, at Sessions trækker sig som justitisminister.

- Vi er langt forbi det at kunne erklære sig inhabil. Jeff Sessions løj under ed. Alt hvad der ikke fører til, at han går selv eller bliver gået, er uacceptabelt, skrev hun på Twitter.

Trump har offentligt bakket op om sin justitsminister og sagt, at han har "fuldstændig" tillid til ham.

Samme dag står en anden af Trumps rådgivere, J.D. Gordon, frem og siger, at han også har holdt møder med Kislyak under republikanernes konvent i juli 2016.

Gordon fortæller til CNN, at han sammen med sine kolleger Carter Page og Walid Phares har understreget over for Kislyak, at man ønskede at forbedre forholdet til Rusland.