USA’s justitsminister i modvind efter møde med russere

Ledende Demokrater kræver, at Jeff Sessions træder tilbage.

Jeff Sessions afviser, at der er noget at komme efter. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Det Hvide Hus’ påståede forhold til den russiske regering fortsætter med at plage præsidenten Donald Trump og hans administration.

Ifølge Washington Post mødtes den nuværende justitsminister, Jeff Sessions, med Ruslands ambassadør, Sergei Kislyak, to gange i løbet af 2016. Det er der ikke nødvendigvis noget galt i, og som medlem af Komitéen for de væbnede styrker har Sessions haft samtaler med over 25 udenlandske diplomater. Men Jeff Sessions blev spurgt, om han eller andre fra Trump-kampagnen nogensinde havde mødtes med repræsentanter fra Rusland under en høring i Kongressen. Det afviste Jeff Sessions.

- Jeg er blevet kaldt en surrogat en eller to gange under kampagnen, og jeg har ikke haft nogen kommunikation med russerne, og jeg er ikke i stand til at kommentere det, sagde Sessions dengang.

Derfor kræver lederen af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, at justitsministeren skal træde tilbage.

- Efter at have løjet under ed foran Kongressen omkring hans egen kommunikation med russerne, må justitsministeren træde tilbage, siger Pelosi ifølge Reuters.

- Sessions er ikke egnet til at være vort lands øverste juridiske magt og må træde tilbage.

Afviser, at kampagnen blev diskuteret

Jeff Sessions siger dog ifølge AP, at han aldrig har mødtes med russiske repræsentanter for at diskutere valgkampagnen.

En talsmand for Justitsministeriet bekræfter, at Sessions mødte med den russiske ambassadør, men fastholder at svaret over for Kongressen ikke var misledende.

- Han blev spurgt om kommunikationen mellem Rusland og Trump-kampagnen – ikke omkring møder han havde som senator og medlem af Komitéen for de væbnede styrker, siger Sarah Isgur Flores ifølge AP.

Ruslands-historier har plaget Trump

Situationen er ekstra følsom, da Det Hvide Hus’ forbindelser til Rusland netop nu undersøges af FBI, der hører under Justitsministeriet.

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus har nemlig besluttet at undersøge påstandene om et eventuelt samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps valgkampsstab.

14. februar måtte Donald Trumps sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, træde tilbage, da det kom frem, at han havde diskuteret sanktioner med Ruslands ambassadør, før han selv blev sikkerhedsrådgiver, og før Donald Trump blev præsident, hvilket er imod loven. Det blev i første omgang afvist af Flynn, men senere trak han i land.

Med til historien hører også, at Donald Trumps forhold til Rusland blev diskuteret allerede inden, at han blev valgt som USA's 45. præsident. Han har været i ilden for at være for positiv over for Putin, ifølge det amerikanske efterretningsvæsen forsøgte russerne med hack-og-læk-operationer at fælde ben for Demokraternes Hillary Clinton, og senest har ubekræftede efterretninger antydet, at russerne har afpresningsmateriale på Donald Trump.