'Top-spion' og USA-autoritet: Russeren, der giver Trump problemer

Ruslands ambassadør i USA har et stærkt, diplomatisk CV og er god til at skabe kontakter.

Sergei Kislyak (th) i USA's Kongres før en tale af præsident Donald Trump. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

Der begynder at tegne sig et mønster i den fortløbende ballade om Donald Trumps forhold til Rusland: Hver gang en person fra den amerikanske præsidents hold kommer i problemer på grund af samtaler med Rusland, så er det Sergei Kislyak, vedkommende har talt med.

Ruslands ambassadør i USA siden 2008 er kendt for sine evner til at skabe netværk, skriver New York Times, og det kan der være noget om.

Først blev Michael Flynn tvunget til at trække sig fra posten som national sikkerhedsrådgiver, da det kom frem, at han havde talt med Sergei Kislyak og bagefter løjet om det.

Tidligere på ugen kom den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, i stærk modvind på grund af samtaler med ambassadøren.

Både Michael Flynn (tv) og Jared Kushner (th) holdt møde med Sergei Kislyak i Trump Tower i december, oplyser New York Times. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

Og senest er også Donald Trumps svigersøn Jared Kushner, der fungerer som præsidentens rådgiver, kommet i søgelyset, fordi han mødtes med Kislyak i december.

Største autoritet på USA

66-årige Sergei Kislyak har gjort karriere i russisk diplomati siden sovjettiden. Han havde sin første udstationering i USA i årene 1985 til 1989, da Mikhail Gorbatjov forsøgte at reformere Sovjetunionen.

Kislyak er uddannet ingeniør, og hans speciale er våbenkontrol - en ekspertise, som gang på gang har givet ham plads ved forhandlingsbordet, når USA og Rusland har forhandlet våbenaftaler.

Sergei Kislyak - CV

  • 1977: Ansat ved udenrigsministeriet i Sovjetunion

  • 1981-1985: Diplomat for Sovjetunionen ved FN i New York, USA

  • 1985-1989: Førstesekretær ved Sovjetunionens ambassade i USA

  • 1989-1998: Bestrider flere topposter i Ruslands udenrigsministerium

  • 1998-2003: Ruslands ambassadør i Belgien og permanent repræsentant ved Nato

  • 2003-2008: Viceudenrigsminister i Rusland

  • 2008: Udnævnt til Ruslands ambassadør i USA

En russisk ekspert kalder i New York Times ambassadøren for "Ruslands største autoritet", når det gælder amerikanske forhold. Han har dog altid været meget loyal over den til enhver tid gældende russiske linje, og "man er aldrig i tvivl om, hvilket land han repræsenterer," siger USA's tidligere ambassadør i Moskva Michael McFaul til tv-stationen CNN.

Flere medier - som The Guardian - beskriver Sergei Kislyak som en meget diskret diplomat, som dog er kendt for at holde nogle overdådige middagsselskaber for sin amerikanske kontakter.

Nogle af den russiske ambassadørs middage og fester fandt sted på et palæ i Maryland, som præsident Barack Obama senere blokerede som straf for Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016. (Foto: © handout, Scanpix)

Top-spion?

Billedet af den dygtige og barske, men gæstfrie ambassadør tager dog en drejning i CNN's portræt af Kislyak.

Her betegner anonyme "tidligere og nuværende" amerikanske efterretningskilder ham som en "top-spion", der rekrutterer agenter til at spionere for Rusland.

Påstanden har allerede affødt flere officielle - og spidse - kommentarer fra Rusland.

Udenrigsministeriets talskvinde, Maria Zakharova, kom med en længere skideballe til amerikanske medier på sin ugentlige pressekonference i går. Om spion-anklagerne mod Sergei Kislyak sagde hun sarkastisk:

- Jeg vil afsløre en militær hemmelighed for jer: Diplomater arbejder, og deres arbejde består i at skabe kontakter i de lande, hvor de opholder sig.