Theresa May truer EU: En dårlig aftale kan gøre Storbritannien til et skatteparadis

Ingen aftale med EU er bedre end en dårlig aftale, understregede den britiske premierminister.

En aftale, der straffer Storbritannien, vil være "en katastrofal og selvbeskadigende handling for Europas lande", sagde den britiske premierminister, Theresa May, tidligere i dag. (Foto: © pool, Scanpix)

Hvis der er nogle EU-lande, som pønser på at straffe Storbritannien, når Brexit-forhandlingerne snart går i gang, kan de godt begynde at komme på andre tanker.

Briterne vil nemlig hellere forlade forhandlingsbordet uden nogen aftale med EU end at gå derfra med en dårlig samarbejdsaftale.

Og hvis det ender uden en aftale, så kan Storbritannien meget vel gå hen og blive et skatteparadis for udenlandske investorer og virksomheder, hvilket vil ramme de europæiske lande på pengepungen.

Det var meldingen fra den britiske premierminister, Theresa May, da hun i dag præsenterede sine hovedpunkter for de kommende forhandlinger om den nye samarbejdsaftale mellem EU og Storbritannien.

Frihed til at sænke skatten

Her sagde hun, at Storbritannien fortsat vil kunne handle med resten af Europa, hvis det ender uden en aftale. Men det vil også stå briterne frit for at indgå egne handelsaftaler med resten af verdens lande, understregede Theresa May.

- Og vi vil have friheden til at fastsætte konkurrencedygtige skattesatser og omfavne politikker, der vil kunne tiltrække verdens bedste virksomheder og største investorer til Storbritannien.

Selvom Storbritannien ønsker at forlade EU’s indre marked – hvor medlemslandene kan handle frit med hinanden, men hvor man også skal overholde en række regler såsom fri bevægelighed for mennesker og varer – så påpegede Theresa May, at briterne vil kunne ændre hele grundlaget for deres økonomisk model, hvis de helt bliver afskåret fra at få adgang til markedet via en frihandelsaftale.

- Det (en aftale, der straffer Storbritannien, red.) ville være en katastrofal og selvbeskadigende handling for Europas lande. Og det vil ikke være noget, en ven gør, sagde Theresa May.

Økonom: Bombastisk forhandlingsoplæg

Ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank, er det ikke så overraskende, at den britiske premierminister valgte at trække ’skattekortet’ under sin tale.

Det har hele tiden været briternes mål at fortsætte samhandlen med EU-landene, når de træder ud, forklarer Jacob Graven.

- Men Theresa May har nu meddelt, at Storbritannien skal ud af det indre marked med dets regler om krav om eksempelvis arbejdskraftens fri bevægelighed, og derfor ønsker de i stedet en frihandelsaftale, siger han.

Fra EU’s side har meldingen dog hele tiden været, at det indre marked ikke er noget tag-selv-bord, og at briterne må acceptere den frie bevægelighed for mennesker, hvis de vil have adgang til det.

EU frygter ifølge cheføkonomen, at andre EU-lande vil blive inspireret og melde sig ud, hvis Storbritannien får en særlig adgang til det indre marked.

- Det skal ses som et både barskt og bombastisk forhandlingsudspil, som for alvor trækker fronterne mellem EU og Storbritannien op. Hvis hun eksempelvis sænker selskabsskatten, som USA’s kommende præsident, Donald Trump, også har talt om, så kan vi komme til at opleve et ræs mod bunden i forhold til selskabsskatten. Det kan gøre skade på EU-landene, siger Jacob Graven.

Løkke går efter "konstruktiv relation"

Brexit-forhandlingerne går i gang i løbet af de kommende måneder, og den britiske premierminister lagde i sin længe ventede tale op til en brat udtræden af EU.

Hun præsenterede 12 forhandlingspunkter, hvor hun blandt andet lagde op til, at briterne vil styrke deres kontrol med indvandringen til landet, og Storbritanniens love fremover skal laves i Storbritannien og ikke i Bruxelles.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), udtalte efterfølgende, at Danmark vil gå efter ”at finde den bedst mulige ramme for en konstruktiv relation fremover”.