Theilgaard: Trump skrotter Obamas klimapolitik, men Parisaftalen står ved magt

Den internationale klimaaftale fra Paris 2015 kan Donald Trump ikke ændre på.

Præsident Donald Trump underskriver dekreter i Det Hvide Hus. Billedet er fra den 27. marts 2017. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)

- Det er et elendigt signal at sende.

Sådan siger DR Nyheders klimaekspert, meteorolog Jesper Theilgaard, om den amerikanske præsident Donald Trumps plan om at nulstille det meste af den tidligere præsident Obamas klimapolitik.

- USA er den største C02-udleder i verden set i forhold til indbyggerantal. I det lys burde landet gå allerforrest, siger Jesper Theilgaard.

Meteorolog Jesper Theilgaard er DR Nyheders klimaekspert. (Foto: © Camilla rønde, Scanpix)

Donald Trump vil underskrive et dekret, der skal tilbagerulle Obamas klimadekreter. Det betyder blandt andet, at åbning af nye kulminer på statslig jord skal tillades igen.

- Umiddelbart får det den konsekvens, at de reguleringer, der skulle bremse kraftværker i at udlede drivhusgasser, bliver sat ud af kraft. Og så kommer der naturligvis flere drivhusgasser ud i atmosfæren.

Selv med Obamas plan var det svært

USA har sat sig som mål at reducere udledningen af drivhusgasser inden 2025 med omkring 26 procent i forhold til niveauet i 2005.

- Konsekvensen af Trumps dekret bliver, at USA får svært ved at leve op til de løfter, der er givet, siger DR Nyheders klimaekspert, meteorolog Jesper Theilgaard.

- Selv med Obamas plan var det svært at opfylde det løfte. Og nu bliver det jo endnu mere vanskeligt, siger Jesper Theilgaard.

- Man skal dog huske på, at USA's delstater har en selvstændig rolle i den konkrete klimapolitik. De gør, hvad de selv vil. Det er kun på føderalt niveau, at præsidenten kan gå ind og gøre noget.

Trump kaldte global opvarmning "svindel"

Den globale klimaaftale fra Paris 2015 satte som mål, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes godt under to grader for mindske den globale opvarmning.

Under den lange valgkamp vendte Donald Trump sig mod den klima- og miljøpolitik, der prioriterer at bremse klodens opvarmning.

- At tale om at global opvarmning er det alvorligste problem vores land står over for er vanvittigt, sagde Donald Trump.

- Det er ren svindel som en masse mennesker laver en masse penge på, tilføjede han.

Når Trump i dag vil underskrive det omstridte dekret er det for at skabe flere job i den amerikanske kulmineindustri. Også selvom det ifølge eksperter næppe vil ske.

Parisaftalen står ved magt

DR Nyheders klimaekspert, meteorolog Jesper Theilgaard, siger, at USA ikke kan ændre ved den internationale klimaaftale fra Paris.

- Aftalen står ved magt. USA kan selvfølgelig prøve på at melde sig ud, men det vil være en meget langstrakt affære, og spørgsmålet er, om Donald Trump har tålmodighed til det. Men spørgsmålet er, om andre lande vil følge med og gå i USA's fodspor, siger han.

Der er en risiko for en dominoeffekt i de lande, som modvilligt gik med i Parisaftalen tilbage i 2015.

- Det er for eksempel de olieproducerende lande. De vil gerne have færre krav, så de kan sælge mere olie og tjene nogle flere penge, siger Jesper Theilgaard.