Stor britisk kampagne undervejs: 'Forbered dig på brexit'

Briter i udlandet opfordres blandt andet til at skifte kørekort og sørge for, at de er dækket af sundhedssystemet.

Den store kampagne, der skal forberede briterne på brexit, består blandt andet af helsidesannoncer i de britiske aviser. (Foto: © DANIEL SORABJI, Scanpix)

- Forbered dig på brexit. Storbritannien forlader EU den 31. oktober.

Det er ordene, man mødes af, når man kommer ind på hjemmesiden gov.uk/brexit, som de britiske myndigheder har lanceret for at forberede befolkningen på et snarligt exit fra EU.

Her opfordres de omkring en million briter, der bor i EU-lande, til blandt andet at søge om opholdstilladelse, få udskiftet deres britiske kørekort og undersøge, om de er dækket af sundhedssystemet i værtslandet, efter briterne træder ud af EU ved udgangen af oktober.

Den kommende tid vil reklametavler og reklamer i tv og på sociale medier gøre briterne opmærksomme på hjemmesiden. Dertil kommer foldere, webseminarer og informationsstandere, skriver BBC.

- En udtræden af EU på en velorganiseret måde er et spørgsmål om et fælles ansvar, siger Michael Gove, som har ansvaret for planerne omkring et no-deal brexit.

Det vil sige udsigten til, at briterne forlader EU uden en aftale.

Sker det, vil Storbritannien nemlig forlade en lang række EU-aftaler. Derfor advarer hjemmesiden blandt andet om udsigten til længere køer ved rejser på grund af udvidet grænsekontrol, mens man som brite nok skal genoverveje, om man vil have sin hund med på rejsen.

Efter brexit kan de nemlig ikke gøre brug af det gængse dyrepas-system og skal i stedet gennem en anden proces, der tager fire måneder.

Hamstring af pas og tomatsovs

Udsigten til en ny tilværelse uden for EU har ført til vidt forskellige forberedelser i de senere år.

Forleden kunne The Guardian berette, at pizzakæden Domino's har brugt knap 60 millioner kroner på at hamstre ingredienser fra EU-lande - herunder tomatsovs, som importeres fra Portugal.

Et potentielt no-deal-brexit indebærer nemlig en forhøjet risiko for forstyrrelser af råvareforsyninger i Storbritannien, lød forklaringen fra Domino's.

For hvis briterne ender med at forlade EU uden en skilsmisseaftale, skal alle levende dyr og dyreprodukter, der kommer fra Storbritannien, fremover kontrolleres ved grænsen til EU - og det giver frygt for kilometerlange køer.

Der er ikke ligefrem mangel på dystopiske brexit-historier i den britiske presse.

Siden brexit-afstemningen i 2016 har der også været en stor stigning i antallet af briter, der søger pas i andre lande.

Herhjemme steg tallet fra 64 i 2015 til 394 i 2016, mens nabolandet Irland har skullet forholde sig til mange tusinde flere pasansøgninger fra personer i Storbritannien.

I årene 2013-2015 modtog de irske myndigheder årligt lidt over 44.000 pasansøgninger fra personer i Storbritannien.

I 2017 var dette tal steget til 80.752, mens der kom 85.180 nye ansøgninger i de første 10 måneder af 2018.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, som har garanteret, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober med eller uden en aftale med EU, arbejder i øjeblikket på at få landet en alternativ aftale om briternes udtræden af EU.

Frygt for fødevaremangel

Da det efterhånden er mere end tre år siden, at et flertal af de britiske vælgere stemte for at forlade EU, har der været tid til at forberede diverse procedurer for exittet fra EU.

Der er dog vidt forskellige bud på, hvor godt forberedt Storbritannien egentlig er på deadline den 31. oktober - særligt hvis der bliver tale om en papirløs skilsmisse med EU.

Michael Gove har tidligere sagt, at et no-deal ikke vil føre til mangel på friske fødevarer i Storbritannien, men det afvises kategorisk af brancheorganisationen British Retail Consortium, BRC.

- Detailbranchen har været krystalklar i kommunikationen med regeringen gennem de seneste 36 måneder, om at tilgængeligheden af friske fødevarer vil blive påvirket som konsekvens af tjek og forsinkelser ved grænsen, lyder meldingen fra BRC, skriver Financial Times.

I sidste måned løftede et læk sløret for Operation Yellowhammer, hvor myndighederne opridser de mest sandsynlige efterdønninger i tilfælde af en no-deal brexit.

  • Havnebyen Dover er helt central i Storbritanniens handel med resten af Europa. Omkring 10.000 lastbiler passerer dagligt Dover. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)
  • I starten af året foretog man en øvelse i Dover, der skulle simulere forholdene ved et no-deal-brexit. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)
  • Der er frygt for kilometerlange køer ved landets havne i tilfælde af et no-deal-brexit. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)
  • Myndighederne har blandt andet indgået aftaler med flere rederier om at sørge for ekstra færger for at aflaste det store pres efter brexit. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)
1 / 4

Her peges der på risikoen for mangel på fødevarer, medicin og brændstof i Storbritannien i flere måneder efter en udtrædelse uden en aftale.

Op mod 85 procent af de lastbiler, som fragter varer via Den Engelske Kanal, er nemlig ifølge dokumenterne ikke forberedt på at skulle gennem toldkontrol i Frankrig, før de kan bevæge sig videre mod England.

Den britiske rigsrevision konstaterer ligeledes i en rapport, at hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, så vil der være så mange varer, som skal toldbehandles, at det britiske toldvæsen dagligt skal behandle 712.328 tolderklæringer.

Hos brexit-tilhængere lyder der dog kritik af de dystre fremtidsudsigter, som de beskylder for at være led i en skræmmekampagne, der vender det blinde øje til fordelene ved at forlade EU.